-

Nišville ’14: Snaga ljudskih glasova

Viva Vox
Viva Vox; Foto: Marija Veljković

Treće veče Nišville jazz festivala proteklo je u znaku fantastičnih vokalnih izvođenja Irene Blagojević, kvarteta Vox Arsana, hora Viva Vox, uz zavodljive ritmove bendova Estudiantina Ensemble, Mop Mop i virtuozne Empirical i September.

Irena Blagojević Band
Irena Blagojević Band

Domaća džez umetnica sjajnog glasa, Irena Blagojević, sa pratećim bendom otvorila je treće veče festivala na Earth/Sky bini. Svoje interpretacije Irena je obogaćivala flautom, a pored svojih autorskih numera izvela je i obradu jedne od pesama iz mjuzikla “Kosa” – „Easy to be hard (I need a friend)“, pri tom dajući ovoj pesmi potpuno novu dimenziju i snagu.

Vokalni kvartet Vox Arsana priredio je pravi opuštajući muzički vremeplov u gospel/pop/sving maniru. Pratio ih je Big Band DOM (Dobrepoljski orkester mladih) pod vođstvom Braca Doblekara (September). Publika je mogla da uživa u interpretacijama „Fly me to the moon“, „Somewhere over the rainbow“ (numera iz filma „The Wizzard of Oz“), „My favourite things“ (iz filma „The Sound of music“), „Sing, sing, sing“…

September
September

Kada neko već za prvi album dobije priznanje „album godine“, onda svakako zavređuje pažnju, posebno ako se radi o džez sastavu. Britanski sastav Empirical svojim nastupom opravdao je svoju titulu iz 2010. godine. Svoj nastup na Nišvillu momci su iskoristili i za promociju svog četvrtog albuma „Tabula rasa“.

Nakon tri i po decenije, najznačajniji džez rok i fjužn sastav sa ex-Yu prostora, September, nastupio je baš na Nišvillu. Njihov nastup odisao je energijom koja je plenila kroz „Florida“, „Domovino moja“… Izuzetno emotivno izvođenje pesme „Majko zemljo“ bend je posvetio svom preminulom članu Petru Ugrinu.

Viva Vox
Viva Vox

Kada su počele da se pojavljuju jedna po jedna lampica u nizu i začuli se prvi glasovi izvodeći „Ameno“ (Era), publika je pala u ekstazu. Viva Vox još jednom je pokazao koliko moćni mogu da budu harmonični ljudski glasovi. Iako su se, pored svetiljki sa bine, videle i one sa brojnih displeja u prvim redovima, ugođaj nije bio narušen. Sa svakom novom pesmom oduševljenje publike je raslo. A glasovi su vodili, najpe kroz mirnije vode uz „Srce“ (EKV), „Libar“ (Gibonni), pa talasajući uz: „Always Look On The Bright Side Of Life“ (Monty Pyton), „Feelin’ Good“(Nina Simone), „Use Somebody“(Kings of Leon). Pravo zahuktavanje počelo je uz opersku „Bohemian Rhapsody“(Queen), da bi kulminiralo uz „Du Hast“(Rammstein) i The Prodigy mix. Za samu završnicu ostavljena je „Show Must Go On“(Queen). Publika je nakon toga želela još, ali to je bilo to.

Mop Mop
Mop Mop

Program je zaista otišao dalje jer je ubrzo na susednoj bini Mop Mop čekao da krene sa svojim nastupom. A njihov nastup zaista je bio nesvakidašnji jer je doneo fuziju voodoo džeza, muzike Kariba, afrofanka, soula… Kiša je na trenutak zapretila da pokvari ugođaj ali samo je desetkovala publiku. Dobar deo posetilaca ostao je pored bine prateći, gotovo u transu, pevača Batilu Ange De Costu.

Zavodljivi ritam kubanske muzike koji nagoni na ples i odgoni kišu, ostavljen je za samu završnicu treće večeri Nišvilla. Uz pomoć raznovrsnih instrumenata Estudiantina Ensemble doneli su tradicionalni zvuk sa istočnog dela Kube i zagrejali preostalu, najuporniju publiku.

Za večerašnji koktel dobre muzike na Nišvillu pobrinuće se: Fish in Oil, Takamen Nobuki Trio, Daniel Marques Trio, Iyeoka, The Originaly Blues Brothers Band i Proces.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Estudiantina Ensemble
Estudiantina Ensemble