-

Nišville ’13: Rokenrol žurka Dece Loših Muzičara

IMG_5150
Bobby Carcasses; Foto: Marija Veljković

Drugo festivalsko veče Nišville džez festivala očekivalo se da obeleži legendarni rok bubnjar, ovoga puta u džez kombinaciji, Džindžer Bejker. Međutim, šou su preoteli Deca Loših Muzičara.

sergej_trifunovic
Sergej Trifunović

Pvi na programu bio je Krug Vladice Stojiljkovića, lokalnog muzičara. Poznat po Nišu kao rok muzičar, pre nekog izvesnog vremena se prešaltao na džez. Njegov sinoćni set pesama poput „Eva“, „Balkan bluz“, „U svetlu meseca“, „Voda“ i drugih, bio je mešavina roka, džeza, etno muzike i na kraju i tanga.

Damir Out Loud je berlinski kvartet koji predvodi srpski trubač Damir Bačikin. Publici su predstavili isključivo autorski repertoar sa debi albuma Graduation day. Topli zvuci trube bili su još opuštajući u sjajnoj kombinaciji sa ksilofonom. Kada vas ksilofon maksimalno opusti tada se ostatak benda agresivno uključi i naglo podigne tempo, što je koncert samo činilo upečatljivijim i zanimljivijim. Izvedene numere varilale su od eksperimentalnog džeza do dram end bejsa, ali nije izostao ni klasičan džez. Damir i ekipa svirali su: „Foreign office voyage“, „Medium rare“, „Boys Food“, „Born in Beijing“, „Joint“, „Miles Medley“, „Face with hair“ i „Introducimg drum n bass“.

IMG_5050
Ginger Baker Jazz Confusion

Moondance Big Band sastavljen je od izvrsnih džez muzičara pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika. Zajedno sa poznatim glumcem, ujedno i dobrim muzičarem, Sergejom Trifunović izvodili su pesme Dejvida Bouvija, Boba Marlija, Olivera Mandića i drugih. Sergej je prošao ispod klavira ne bi li došao do mikrofona, i poznat po svojim šalama, povremeno je imao upadice. Izdvaja se kada je momku iz publike, koji je „negodovao repertoaru“ rekao da će ga pesma po izboru koštati 150 eura. Šalu na stranu, Sergej je u pratnji vokalistkinja Jelene Jovović, Bojane Stamenov i Bojane Račić imao interesentan, doduše malo usporeniji, nastup. Već tokom tog koncerta ispred bine napravila se gužva i igralo uz „Let’s Dance“, „Get Up Stand Up“, „Moondance“, „Walking on the Moon“, „Ljuljaj me nežno“, „Nije za nju“, kao i autorsku pesmu jedne od Bojana – „Kišobran“.

Od Džindžera Bejkera se očekivalo mnogo više. Jedan od najboljih rok bubnjara, pionir hard roka sa grupom Cream, sinoć nije dao sve od sebe. Uručena mu je nagrada, grand prix festivala Šaban Bajramović, za najbolju džez fuziju. Bejker je delovao nezainteresovano, nije ni ustao sa bubnja, samo se kratko zahvalio. Ovo je još jedna zamerka koja postoji već godinama organizatorima, dokle više dodvoravanja sa nagradama nekome ko je na papiru „velikan“. Nagrade na festivalima bi trebalo da se uručuju posle nečijeg nastupa, da se ona zasluži. Koncert njegovog benda Ginger Baker Jazz Confusion bio je dobar, ali ne ubedljiv. Netipično za džez, delovalo je kao da sviraju u zoni komfora i da nije bilo spremnosti za neko isticanje.

Deca Loših Muzičara
Deca Loših Muzičara

Trubač Bobi Karkases najavljen je kao guru kubanskog džeza. Nije to bilo previše živahno kao što se očekivalo, više je bilo u rumba sitlu, ili još opuštenije – bolero. Počeo je sa „Besame Mucho“ i u toku sat vremena pored autorskog materijala imao je još po koju obradu.

Za kraj, da „izvade situaciju“, bili su Deca Loših Muzičara. Malo tu džeza ima, slobodno možemo reći da je ovo bila prava rokenrol žurka na Nišvilu. Ivan Jevtović je krenuo u odelu, sa belim šeširom, a posle mnogo ludovanja završio je go do pojasa. Krenuli su sa pesmom „Ljubav“, provukli hit „Konji vrani“, a euforično je bilo za „Vlade Divac“ i „Dobar Dan“. Jevtović je u jednom trenutku uradio i stejdž dajv sa bine (skok u publiku), Nišlije su ga pronele kroz masu i naravno bezbedno vratile na binu. Odličan šou DLMa za zatvaranje druge večeri, bio je nagrađen i pozivom na bisu, koji je ovoga puta ispoštovan, za razliku od prethodne večeri sa Vasilom Hadžimanovim.

Piše: Miloš Najdanović

Open stage: Texas u Nišu!

Drugo veče je na Open Stageu bilo malo brže, malo tvrđe od prethodnog. Skoro sat vremena kasnije počinje sa nastupom Neuroleptic Trio. Iskusni muzičari koji čine Neuroleptic Trio, imali su tu, nazovimo je, čast da otvore Open Stage pred jedno desetak ljudi. Njihov nastup izgleda kao čista improzivacija, pretpostavljam da su tako i nastale pesme. Sedenje na stolicama i sviranje instrumenata zaokružilo je njihov nastup.

Kao što je u programu pisalo da drugi nastupaju Cotton pickersi, nekim čudom su oni svoje nastupe zamenili sa Rain Dogsima (i nastupili prethodno veče) Oni su napravili odličnu atmosferu, moglo se zamisliti da i baš nismo ispred besplatne bine, već negde drugde. Recimo da su jedini koji su te večeri imali komunikaciju sa publikom, pa su tako skandirali zajedno uglas. Mešavina džeza, roka i salse pokrenula je publiku koja se stalno smenjivala.

U pauzama je svirao Duo DiMarko gde su obradama pesama popunjavali vreme dok se bendovi ne spreme za nastup, to je nekih desetak minuta posle svakog benda. Oni su uglavnom svirali obrade popularnih pesama, ali su pred poslednji izlazak izveli „Makedonsko devojče“.

Na domaćem terenu nastupa Krembou. Mladi sastav iz Niša, jedan od novijih koji smo imali priliku da čujemo više puta u našem gradu. Atmosfera znatno pada prilikom njihovog nastupa, ali to ne znači da oni nisu dobri, već da publika ne razume njihovu muziku, koja veoma opušta.

Zvezde večeri na besplatnoj bini bili su Woodpeckers iz Beograda. Osećaj prilikom slušanja njih jeste poput putovanja u Teksas. Tako dobra atmosfera, tako dobra njihova komunikacija na bini, ma jednom rečju genijalno. Oni su veoma uvežbani, usklađeni i dobro dočekani prilikom izlaska na stejdž. Nišlije su imali priliku da ih čuju na Pravnom fakultetu sredinom marta kada su u klubu nastupili pred petnaestak ljudi, ali je vokal u šali rekao da je to bilo samo zagrevanje za ovo.

Za sam kraj, već veselu publiku pozdravlja Adrian Gaspar i Jasmin Sultanić Trio spoj Austrijanaca i Bosanca napravio je odličnu atmosferu za kraj sa klavijaturom i matricom u pratnji bubnjeva.

Ove večeri smo mogli da vidimo nešto drugačije od prethodne. Kombinacija sastava koji opuštaju i sastava koji teraju na igru je bila idealna za sinoćnji provod.

Piše: Anđela Jovanović