-

Nišville 12: Veče Britanaca

Brand New HeaviesJoš jedno izdanje Nišville jazz festivala je za nama. Uspešno zatvaranje proteklo je nekako u znaku britanskih bendova Get The Blessing i Brand new heavies, ali svakako treba pohvaliti i odlične Lepi Jova, Sentimental swingers, Anders Bergcrantz quartet i Eyot.

Veče je počelo sa novosadskim bendom Lepi Jova koji sa frulom, gitarom, klarinetom, saksofonom, violinom, basom, tarabukom, bongosima i perkusijama izvode svoje viđenje world muzike, kao modernog džez pravca. Na repertoaru se, neočekivano, našla obrada pesme „Voodoo people“ grupe Prodigy, koju su šaljivo najavili kao „izvornu šumadijsku pesmu“.

Prijatan koncert priredile se Bugarke Andronia Popova, Desislava Andonova i Vera Chandelle iz sastava Sentimental swingers koji je nastupao u pratnji sekstesta Mihaila Josifova. Scenografija, kostimi, pa i mikrofoni su izgledali kao iz zlatnog perioda sving muzike. Razigrane, i lepim glasovima oduševile su publiku kako svojim pesmama tako i po nekom obradom. Jedna od nesvakidašnjih obrada bila je „Killing in the name of“ grupe Rage Against The Machine koja dobija potpuno novu dimenziju kada dobije dozu svinga.

Jedan od najlepših tradicionalnih džez koncerata ove godine svakako je imao Anders Bergkranc sa svojim kvartetom. Švedski trubač majstorski svira svoji instument, ne zaostaje ni ostatak benda, a pritom i održava dobar konatakt sa publikom pričajući o svojim pesmama u pauzama. Anders je bio toliko ljubazan da je i sve pesme najavio, pa evo i spiska numera koje su izvedene: „Chief sitting bull“, „Slow food“, „Fountain of youth“, „Inside“, „Runeberg“ i „While my heart gently wheeps“ posvećena Džordžu Harisonu, pokojonmom gitaristi The Beatles-a.

Usledio je jedan od možda najzanimljivijih sastava na modernoj džez sceni. U spotovima nose plastične kese na glavama a poznati su jer im je ritam sekcija svirala u trip hop bendu Portishead. U pitnaju je britanski Get The Blessing. Gospodski, u odelima, svirali su o kobasicama, ljudima sa pet nogu i Ajnštajnovim akcionim figurama, a publika im je pomogla pleskanjem rukama da izvedu svoj novi hit „OCDC“. Odličan moderni džez rok, koji ima bas, bubanj, trubu i saksofon. Sjajan bend, kome možda još samo fali i gitara da popune taj džez rok zvuk.

Povratnici na festival, sa birtanskih ostrva stižu Brand new heavies kada se i okupilo najviše publike. Na njihovom poslednjem koncertu u Nišvu sa njima je pevala originalna pevačica N’dea Devenpot, a nažalost, ovoga puta nje nije bilo u bendu. No, zamena je vokalno bila adekvatna. Ostatak bend aje bio nepromenjen i narednih sat vremena sve je bilo fanki, odnsono u stilu esid džeza čiji su pioniri upravo Brand New Heavies, uz Jamiroquai i Sade. Sve je počelo u klubu „Cat in the hat“, a stiglo se do Nišvilla, pa i do niškog kultnog kluba Feedback, gde je održana afterparty žurka sa članovima benda.

Niški bend je otvorio ovogodišnji festival, a red je da ga niški bend i zatvori. Ta čast je pripala Eyotu, trenutno najboljem džez bendu u Nišu, i jednim od najboljih na ovim prostorima. Originalni džez fjužn izraz ovoga puta je slavio kako još jedan uspešan Nišville tako i rođendan njihovog pijaniste. Istom prilikom najavljen je i njihov koncert narednog juna u Parizu, čime će se Niš i Nišville promovisati malo i u zapadnoj Evropi.

Foto: Marija Veljković