-

Nišville ’08: Niš svetska prestonica džeza

arhivaU Nišu je juče otvoren XXV međunarodni Nišvil džez festival na kome je Dušku Gojkoviću uručena nagrada festivala za životno delo kao i nacionalna penzija Ministarstva kulture. Na prvoj večeri pored Gojkovića i njegovog internacionalnog Bi-bop kvinteta nastupili su Diksi (Dixie) Pogon, Keiko Borjeson, Beogradski Diksilend Orkestar (The Belgrade Dixieland Orchestra), Veteks (Orchestre International du Vetex), Bili Kobam sa svojim Kalčr Miksom (Billy Cobham & Culture Mix), Džajls Piterson (Gilles Peterson) i Hose Džejms (Jose James).

Nišvil je zapravo otvoren juče u podne na prostoru u glavnoj ulici ispred Tržnog centra Kalča jednom džez sesijom na kojoj su učestvovala četiri lokalna bubnjara, Keiko Borjeson, gošća iz Japana, za klavijaturama i pevač Hose Džejms. A sa različitih strana su jedan po jedan pristizali orkestri počev od niškog Diksi pogona preko beogradskog diksilend orchestra i niških trubača do belgijskog sastava Veteks. Ceo događaj se pretvorio u nešto neviđeno za Niš jer su se prolaznici pridružili bendovima u zabavi i napravili pravu žurku u centru grada.

Prvo veče i prvi koncerti na ovogodišnjem džez festival počeli su sinoć od osam časova i trideset minuta nastupom niškog benda Diksi Pogon, koji su publiku zagrejali veselim diskilend zvukom, a njima se na bini pridružila japanska muzičarka Keiko Borjeson kojoj je kako sama kaže muzika začin za dušu. Pijanistikinja je imala kratak nastup ali koji je dovoljno trajao da nas podseti na džez majstore poput Djuk Elingtona (Duke Ellington) i Karmen Mekrae (Carmen McRae) umiksovanih u njen sopstven zvuk orijentisan svingu.

Zbog tehničkih problema takozvana „sky” ili na našem „nebeska” bina nije bila završena pa su svi izvođači imali priliku da nastupaju na glavnom stejdžu. Posle nameštanja novih instrumenata na bini se pojavio Vladimir Racković sa svojim benžom a za njim su tokom prve pesme izlalili i ostali članovi Beogradskog Diksilend Orkestra. Vladan diskilend vidi kao muziku stvorenu za ples pa je tim povodom pozvao njihov prateći plesni ansambl da im se pridruži na bini. Bend je ovom prilikom niškoj publici, koja je napunila prostor letnje pozornice, predstavio njihov poslednji album koji je prvo zvanično diskilend izdanje u zemlji „Džez Muzej“.

Po završetku njihovog nastupa publici se obratio direktor festivala Ivan Blagojević koji pozvao Dušana Gojkovića i uručio mu nagradu festivala za životno delo i nacionalnu penziju. Po prijemu nagrade Gojković se zahvalio i rekao da je ovo prva nagrada koju je ikad dobio. Par minuta kasnije je sa svojim bi-bop orkestrom nastupio po prvi put u Nišu. Ovaj 77-godišnjak je izgledao kao pravi mladić dok nam je svirao pesme „The Hunt Is On“, „Bass Blues“ i „Soul Brothers“. Sledeću pesma je bila balada posvećena njegovom velikom prijatelju, džez geniju, Majls Dejvisu (Miles Davies) pod imenom „5 O’clock In The Morning“. Pesma je nekim posetiocima izazvala i suze zbog svoje jedinstvene lagane melodije i prigušenog zvuka trube koji nepogrešivo nalazi put do svačijeg srca. Po završetku pesme svi u publici su ustali na noge i gromoglasnim aplauzom se zahvalili najvećem srpskom džezeru na pesmi i time ga pozvali da svira još. Usledila je pesma „Lotus Blossom“ i „Nišville Jubilation“ koja je specijalno napisana za ovaj nastup i ujedno premijerni izvedena. Ceo set pesama je propraćen sjajnim muzičkim sposobnostima i kreativnošću ostatka benda.

Ono što je usledilo je bilo pravo iznenađenje za sve, belgijsko-francuski orkestar Veteks je oduševio publiku svojim nastupom. Bend je odlučio da koncert uradi bez ikakvog ozvučenja i osamnaest članova ovog sastava je svom snagom sviralo svoje instrumente (duvačka sekcija pojačana harmonikom i perkusijama) i igralo na bini. Na konferenciji za novinare izjaviili su da što se više oni zabavljaju na bini to se više i publika zabavlja. Apsolutno su bili u pravu, posetioci festivala su silazili ispred bine i igrali. Bend je svirao neku vrstu karnevalske muzike u džez maniru sa korenima u balkanskoj etno muzici. A scenografija je bila komična, na bini su se našla stara kolica za bebe, ogroman doboš bubanj, suncobran i svi članovi su bili smešno obučeni. Ovakav performans samo belgijanci mogu da naprave. Toliko je bilo zabavno da im se i u igri na bini pridružila Keiko Borjeson. Glasnim povicima publika nije dozvolila bendu da se povuče sa bine, pa su oni malo produžili svoj nastup na oduševljenje svih prisutnih.

Posle velike zabave i veselja došlo je vreme da se čuje jedan od najboljih svetskih bubnjara džez fuzije Bili Kobam u pratnji benda Kalčr Miks. Publici je posebno interesantan bio Džunior Gil (Junior Gill) koji je svirao čelične bubnjeva (steel pan) koji su starim hitovima Bili Kobama davali prijatan karibski zvuk. Sve je to propraćeno sjajnom bas gitarom, po prvi put te večeri električnom gitarom i posebnim setom perkusija koji su činile razne zvečke, bubnjevi, ključevi… Nepotrebno je reći da je Bili bio na nivou zadatka i briljirao za svojim setom bubnjeva. Jednog trenutka je prišao mikrofonu , pozdravio publiku i najavio pesmu Ej-si/di-si (AC/DC). Njegov nastup je završen novom verzijom velikog džez hita „Stratus” i nažalost bez bisa.

Zadnji je te večeri nastupio di-džej Džajls Piterson koga je na vokalima pratila mlada zvezda džeza Hose Džejms. Hose je džezu dodao neke primese hip-hopa i sol muzike čime je stvorio svoj specifičan i prepoznatlji, ujedno prijatan i zanimljiv stil pevanja. Njihov nastup propratila je mlađa publika a Džajls je puštao muziku da ranih jutarnjih časova.

Večeras na drugoj večeri festivala, kao zvezde večeri anstupaju Brend Nju Heviz (The Brand New Heavies), ali ostaje da vidimo da li će moći da nadmaše sinoćnu zabavu.

Save