-

Nišville ’08: Brand New Heavies dobili prvog „Šabana“

arhivaGrand-prix Nišvila za najbolji nastup, koji od ove godine nosi ime „Šaban“ po nedavno preminulom kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću, večeras su uručili predstavnici Filip Morisa bendu Brend Nju Heviz (Brand New Heavies) koji su održali nezaboravan koncert.

Drugo veče Nišvil džez festivala u niškoj Tvrđavi otvorio je sa pola sata zakašnjenja bend Tarhana čiji su članovi iz Holandije, Turske, Nemačke i Bugarske sa svojim gostom Teodosi Spasovom. Ovaj ansambl je svirao balkansku etno muziku, tačnije bugarsku izvornu u kombinaciji sa džezom koju je na najbolji način iskazao saksofonista benda. Muzičari su ostavili dobar utisak i izmamili aplauze svih pristunih. Na bini je trebalo da im se pridružu srpski muzičar Dragomir Milenković Joga, koji se zbog ličnog nezadovoljstva nije pojavio na bini. No, to nije omelo bend da nastavi i bez njega. Teodosi Spasov je otpevao jednu pesmu i zadivio publiku prelepim glasom.

Pre Tarhane po programu je planirano da prva nastupi karipska pevačica Đovanka (Giovanca) sa svojim holandskim bendom koja je na konferenciji za novinare pokazala svoje vrhunsko pevačko umeće. Na pozornici smo uočili članove benda kako polako napuštaju prostor umesto da se popnu na binu, prišli smo im saznali da bend neće nastupati. Razgovarao sam sa jednim od članova benda koji je izjavio, citiram: „Imali smo nesporazum sa tehničkim detaljima, trebalo je da sviramo večeras ali nažalost nismo imali svu potrebnu opremu. Došlo je do nesporazuma, Đovanka je stvarno htela da peva ali nažalost je to bilo nemoguće, nije bilo dovoljno vremena a Brend Nju Heviz moraju da počnu tačno na vreme, tako da nam je puno žao zbog svih, pogotovo zbog svih dobrih ljudi koji su se lepo odnosila prema nama i organizaciji. Žao nam je što ne sviramo večeras, nadam se da ćemo doći drugi put pod boljim uslovima. Učinili smo sve kao bend da nastupimo večeras, ali se to jednostavno nije dogodilo. Izvini Srbijo.“

Sa druge strane iz organizacije su nam saopštili da je bendu isplaćen honorar i da su im otkazali nastup jer su članovi benda zahtevali da nastupe na glavnoj bini, što je bilo tehnički neizvodljivo u tom trenutku.

U nastavku večeri na novopostavljenom „sky“ stejdžu nastupio je Sun Kim Kvartet (Soon Kim Quartet) iz Japana. Vođa benda je učenik slavnog džezera Orneta Kolemana (Ornett Colleman) ali je večeras izvedeni „fri“ (slobodni) džez bio pretežak za domaću publiku i izazvao je monotoniju. Bend je na današnjoj konferenciji obećao da će svirati kao životinje i da će zapaliti mesto. Nažalost, obećanje nije ispunjeno.

Posle pauze od 15-20 minuta na glavnoj bini pojavile su se zvezde večeri, pioniri ejsid džeza, Brend Nju Heviz sa pevačicom Endeom Dejvenport (N’dea Davenport) koja je ponovo u bendu posle pauze od deset godina. Grupa je bila propraćena fank zvukom slep basa i rok-fank-ejsid džez gitarom koja je činila celinu sa odličnom ritam i duvačkom sekcijom, dok je sintisajzer bi manje zapažen ali ja davao podlogu celom zvuku. Naravno, ničeg ne bi bilo bez jakog glasa Endee Dejvenport. Izvodili su svoje stvare hitove i promovisali nove, sa poslednjeg albuma „Get Used To It“. Na binu su izvodili malu decu koja su igrala i pevala u jednom kratkom periodu, što bi se reklo i najmlađi su dobili svojih pet minuta slave. Publika je bila u transu, svo vreme je bila na nogama i neprekidno igrala. Tokom njihovog nastupa Letnja pozornica je bila prepuna ljudi. Kada se bend povukao sa bine posle pet minuta zviždanja da se vrate, na glani stejdž je izašao predstavnik fabrike duvana „Filip Moris“ koji je članovima uručio nagradu „Šaban“ za najbolji nastup na festivalu. Plaketa sa slikom Šabana Bajramovića uručena je gitaristi Sajmonu Bartolomeju (Simon Bartholomew) koji se narugao Šabanu poredivši ga sa glumcem i guvernerom Arnoldom Švarcenegerom i radeći podrugljivu imitaciju njegovog glasa. Opaska nije bila nimalo na mestu i može se smatrati kao iskaz nekulture i umišljenosti jedog čoveka da je iznad svih ostalih ljudi. Njegovu fleku je morala da vadi pevačica rečima kojima odaje počast pokojnom kralju romske muzike. Bend je nastavio svoj nastup, odsvirali nekoliko pesama i otišli sa scene. Ali publika to nije dozvolila pa su morali da se vrate na bis i ubrzo je njihov nastup završen i ostaće upamćen kao jedan veliki i neviđeni koncert za Niš.

Poslednji izvođači večeri bili su Nišlije Plan 9 koji su izvodili obrade džez standarda u nekom svom fanki fazonu, a njima se na bini pridružio di-džej Fanki Džanki (DJ Funkie Junkie) sa kojima su zabavljali preostalu publiku i time zatvorili drugo veče Nišvila.

Na trećoj večeri festivala dominiraće razni gitarski sastavi.