-

Nisomnia ’11: Trijumf debitanata

Disciplin A KitschmeDrugo veče Nisomnije, odnosno Čupin rok memorijal, obeležila je pobeda demo benda Suffering’s the price kojima je ovo bio prvi koncert od kada su osnovani. Zapažene nastupe u revijalnom delu imali su Disciplin A Kitschme, The Combs i prošlogodišnji pobednici Dok7.

Veče je otvorio hardkor bend Sufering’s The Price, koji su prema rečima voditelja programa „nastupali samo za šankere i obezbeđenje“. Podrška otvarajućem bendu, kao i prethodne večeri, je izostala. Bend je imao upečatljiv nastup i uprkos pokidanoj žici i slomljenoj palici, momci su uspeli da izguraju koncert do kraja.

Ponovo okupljeni Critical Solution u svom hard-glam rok stilu i nikad uvežbaniji podsetili su prisutne na tvrd zvuk ’80ih. Pored svoje najpopularnije pesme „Wild Wild Angels“ svirali su i obrade poput „Youth Gone Wild“ i „Fuel“.

Nakon minuta ćutanja u čast pokojnog Čupe, zbog koga se tradicionalno održava memorijal, nastupio je nešto poznatiji niški bend – Decokvaritelji. Uvek energični na bini, skloni valjaju i skakanju po istoj, oduševili su pesmama „Nemamo pare“, „Žene“, „Čovekman“, „Funky Rhythm…

„Ska-pank-rok-oi“, kako su najavljeni, KZP svojim smešnim, ali i provokativnim socijalnim tekstovima nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Nastupali su u novoj postavi, sa dve gitare, ali i trombonom, pa je taj sirovi pank dobio neku širinu. Nije izostalo prozivanje milicije pesmom „Marica“, a ni njihova najpoznatija, miljenica publike „Seksi momak“.

Prošlogodišnji pobednici Dok7, uz odsustvo pevača Andre, ali pojačani gitaristom Lukom, opravdali su prošlogodišnji uspeh. Doduše i ovogodišnji uspeh na manifestacijama širom Srbije. Iako Niš nema plaže i more, barem ima kalifornijski pank. Bend je, uz tehničke probleme sa ozvučenjem, predstavio pesme sa svog debi albuma „Dobar Dan“.

The Combs su prepoznatljivi po svom scenskom nastupu, pa ni ovoga puta nije izostala jurnjava i skakanje po bini. Indi rok na niški način dobro je prošao kod sinoćne publike, pogotovo uz pesme „S.O.S.“ i „To, to“.

Čuveni Koja i njegov bend Disciplin A Kitschme prašili su do 3 sati i imali čast da zatvore ovogodišnje izdanje festivala. Prštali su bas akordi uz pesme „Bunt“, „Čovek koji ne nosi sat“, „Betmen“, „Političari virusi“… Nisu izostale ni pesme sa aktuelnog albuma poput „Prestani da mrziš“, „Ako ti je glasno“ i „Društvena mreža“.

Gotova je još jedna Nisomnia, i uprkos svakogodišnjem očekivanju da će se na sledećoj organizaciji raditi čitave godine, opet je sve rađeno pred sam festival. Poseta je bila solidna, očekivano najveća za hedlajnere, na uštrp demo bendovima ili jednostavno manje afirmisanim. Zanimljiva je akcija „Nisomnia – Čist račun, duga ljubav„, koja je pokrenuta na Fejsbuku i koju podržava više od 400 ljudi, sa zahtevima da se objave finansijski izveštaji i vidi kako je raspodeljen novac za organizaciju. Ostaje da čekamo sledeću jesen i nadamo se ne samo novom izdanju festivala, već i malo kvalitetnijem.