-

Nisomnia 2023 – Vibracije koje su nadjačale kišu

Negative Nisomnia 2023
Negative, foto: Aleksandar Mijalković

Tri noći zaredom je grmelo iz dvorišta zgrade Univerziteta (Banovine) u Nišu. Petak i subota bili su rezervisani za muzički festival Nisomnia, dok je u nedelju održan 18. po redu Čupin rok memorijal “Najvažnije je biti zdrav”, koji je ove godine bio humanitarnog karaktera.

Uporna kiša koja je počela dane da pretvara u godine unosila je neizvesnost o realizaciji ovog tradicionalnog niškog muzičkog festivala. No, odluka saopštena na pres konferenciji, da se ništa ne otkazuje uprkos vremenskim uslovima, razvejala je sve sumnje.

Ehrmantraut Nisomnia 2023
Ehrmantraut

Prvi dan Nisomnia festivala otpočeo je nastupom mladog niškog sastava Ehrmantraut čiji odlučan nastup su upotpunjavali istrajna kiša i raznobojni kišobrani.

Tri Kapljice Nisomnia 2023
Tri Kapljice

Svoj prvi nastup u Nišu sastav Tri Kapljice će svakako pamtiti. A pamtiće i publika kojoj je dinamičan nastup ovog tria uneo dodatnu dozu optimizma. Bilo bi dobro da nas posete ponovo, “da sredimo misli i haos u glavi”.

Dza ili Bu Nisomnia 2023
Dža ili Bu

Početak nastupa benda koji već 35 godina tekstovima nedvosmisleno i otvoreno kritikuje društveni i politički sistem u Srbiji dočekala je puna Banovina. Sabljar i ekipa oduvek su i više nego dobrodošli u gradu na Nišavi. Ta spona koja postoji između sastava Dža ili Bu i niške publike došla je do izražaja kada su zajedničkim snagama pevali neka od najpoznatijih ostvarenja benda, poput “Večna lovišta”, “Ja se smejem”, “Ustani i kreni”.

Sunshine Nisomnia 2023
Sunshine

Vajb devedesetih kod nekog izaziva nostalgiju, kod nekog evocira traumu. Ipak, ta nezgodna dekada iznedrila je i dosta dobre muzike. Ili je, pak, muzika jedino dobro po čemu se sećamo tih godina. Kako god bilo, rep sastav Sunshine kroz set svojih najpoznatijih pesama proveo nas je kroz taj svetliji deo dekade. Skakalo se uprkos kiši, upros svemu uz “Žaklina traži sponzora”, “Priđi mi ti”, “Misli mene gone”, “Kokain”.

Bitter Taste, Nisomnia 2023
Bitter Taste

Drugo veče festivala Nisomnia uveliko je obećavalo. Fuzija metala i hardkora razlegla se Banovinom kada je mladi niški sastav Bitter Taste zagospodario velikom binom.

Black Metallica tribute Nisomnia 2023
Black Metallica tribute

Šafetu drugog dana preuzeo je dalje Black – Metallica tribute bend. Nizali su se biseri omiljenih thrash legendi dok se broj pristunih polako uvećavao.

Mortal Kombat Nisomnia 2023
Mortal Kombat

Grmljavina je nastavljena uz Mortal Kombat čiji nastup je mlađa publika isčekivala sa velikim nestrpljenjem. Momci su nastup izveli lavovski, posebno jer je jedan od gitarista nastupao sa nogom u gipsu.

Negative, Ivana Peters, Nisomnia 2023
Ivana Peters, Negative

Poput sastava Sunshine, i Negative je imao koncertni nastup, provevši publiku kroz svoj opus. Ivana je pokazala svu raskoš svog jedinstvenog glasa.

Nisomnia 2023