-

Nisomnia 08

04

Nisomnia je kako ranijih, tako i ove godine jedini veći letnji rock festival u Nišu. Odavno je izgubila svaki smisao postojanja, iz razloga što svake godine gledamo uglavnom domaće bendove (koji inače i ovako sviraju u Nišu), a budžet je sve manji i manji…

Ovogodišnje izdanje festivala obeležili su uglavnom alternativni rock bendovi. Festival se uglavnom oslanjao na domaće bendove (koji su za svaku pohvalu), a gosti su bili Gerda Blank (Novi Zeland), The Singing Loins (London) i LET 3 (Rijeka). Posećenost festivala je bila vrlo slaba. Nisomniju su, za vreme obe večeri, posetili oko 800 ljudi po slobodnoj proceni. Na to je mnogo uticalo loše vreme, tj. kiša koja je uz prekide padala obe večeri.

Festival je počeo sa dva sata zakašnjenja nastupom niškog Bokerinija pred oko pedesetak ljudi. Kiša je padala pred svaki nastup nekog benda. Najupečatljiviji nastupi prve večeri imale su beogradske grupe Repetitor, Jarboli i naravno, najavljivani hedlajner, Rambo Amadeus. Repetitor je imao energičan nastup koji je publika odlično primila. Njihov album prvenac se očekuje u oktobru. Jarboli su pored proverenih, svirali i stvari koje će se naći na novom albumu. Poslednji izvođač bio je Rambo Amadeus koji je Nišlijama priredio dvočasovni spektakl, a publika ga je ispratila pozorišnim aplauzom.

Drugo veče bilo je slabije posećeno i krenulo je beogradskim bendom Maniset i Mentalnost. Pravo osveženje večeri bila je Eva Braun koja je imala predivan nastup obojen kratkotrajnim pljuskovima. Nakon njih izlaze energični i raspoloženi Gerda Blank kao i The Singing Loins. Negde oko 01h posle ponoći pojavljuju se riječki Let 3, očigledno najviše očekivani bend festivalu.

Kao i svake, ostaje nam da se nadamo da će organizatori naredne godine imati veću podršku grada i imati veći budžet. Krajnje je vreme da se Nisomnija renovira i promeni lokaciju.