-

Niški Rok Pokret proslavio 10. rođendan

ABS Black Stage Niš
ABS; foto: Nikola Stojanović

U subotu, 7.marta velikom rok žurkom u niškom klubu Black Stage obeleženo je 10 godina postojanja Rok Pokreta Niš. Tri niška benda pobrinula su se za dobru atmosferu na proslavi – ABS, The FLAG i Opposite Way, a nastupi su počeli oko 21 sat.

ABS je otvorio žurku i pobrinuo se za početno zagrevanje publike. Rokeri su na sceni već čitavu deceniju, te smo imali priliku da čujemo njihovu autorsku muziku sa kojom je publika već dobro upoznata. Momci su prošle godine premijerno pustili svoj album  „Zašto? Zato!“ u etar u emisiji Demo ekspres, poznatog Radija Beograd 202. Klub je već od početka bio prepun, a publiku su većinom činili mladi.

Ove večeri imali smo priliku da čujemo i nešto novo na niškoj sceni. The FLAG je imao svoju prvu svirku, koja je, sudeći po reakcijama publike, prošla odlično. Momci su svirali popularne hard rock i metal obrade sa južnjačkim i pomalo grandžerskim aranžmanima. Takođe smo čuli par autorskih pesama, a najavljeno je i snimanje, za početak, singla prvenca koji će najverovatnije biti numera „Tama„. The FLAG je doveo atmosferu do usijanja, a žurku je nakon njih nastavio poznati niški bend Opposite Way.

The Flag Black Stage Niš
The Flag

Kao što smo već navikli, Opposite Way nas je počastio kombinacijom autorskih numera i sjajnih obrada sa potpuno drugačijim twistom, te smo, između ostalih čuli i grandžersku verziju planetarno popularne kantri pesme „Jolene„. Opposite od skoro nastupa kao četvorka jer je Aleksa Paskaš sada, pored gitare, zadužen i za vokale.

Ovo sjajno veče zaokružili smo razgovorom sa organizatorom žurke i osnivačem niškog Rok Pokreta – Goranom Zlatkovićem. Zlatković nije krio zadovoljstvo čitavom organizacijom večeri i nastupima bendova.

Žurka je bila fenomenalna zaista. Zahvalan sam svim bendovima koji su učestvovali večeras i pomogli nam da obeležimo deceniju postojanja naše grupe. Najviše sam zahvalan svojoj porodici koja me podržavala u svemu od početka, rekao je Zlatković.

Da podsetimo, Rok Pokret je grupa koja se bavi promocijom lokalnih, domaćih i stranih bendova kroz grupe na društvenim mrežama, snimanje, fotografisanje i onda neumorno „deljenje“. Goran je u grupu uključio sve članove porodice, a kaže da sarađuju i sa par prijatelja koji pomažu oko snimanja i sličnog. Ovo je bila prva žurka koju je Rok Pokret organizovao, dok su na svim ostalim dešavanjima prisutni uglavnom iza kamera ili fotoaparata.

Opposite Way Black Stage Niš
Opposite Way

Sve što radimo, radimo isključivo iz ljubavi prema rok muzici, i želje da čujemo i upoznamo što više bendova, a naročito nam je bitno da sarađujemo sa novim lokalnim autorskim bendovima kojima je svaka podrška i promocija dobrodošla. Veoma sam zahvalan svim bendovima i muzičarima koji su nam kroz ovu deceniju rada davali dozvolu da njihov trud i muziku zabeležimo videom ili fotografijom i kasnije delimo u grupi na Facebooku. Da nije njih, ne bi bilo ni nas. Podrška, naročito, poznatih niških muzičara i klubova je bila od presudnog značaja za to da uopšte započnemo ovu priču. Naša zamisao je da Niš i dalje ostane poznat kao „prestonica rokenrola“, i nastavićemo da se trudimo na svoj način da doprinesemo tome.

U narednom priodu organizatori spremaju nešto veće, ali je još uvek rano da se priča o tome, s obzirom na način funkcionisanja grupe i organizovanja manifestacija. Fejsbuk grupa Rok Pokret Niš trenutno broji preko šest stotina članova, a sve što vas interesuje o samoj grupi ili niškoj sceni, možete videti tamo.