-

Niška jesen sa Fluid Underground i Red River Valley

Fluid Underground
Fluid Underground u niškom Feedbacku / foto: Marija Veljković

Niški alternativni rok bend Red River Valley je sinoć u klubu Feedback zajedno sa gostima iz Vlasotinca Fluid Underground premijerno nastupio promovišući svoje debi izadnje „Red Season“ koje je tokom prošle godine izašlo pod online etiketom Tribal Rajber Label iz Niša.

RRV
Red River Valley

Red River ValleyVeče je otvorio Red River Valley. Sinoćnja svirka bila je njihova premijera pred sugrađanima, a takođe i prva od osnivanja benda. Šestorka, čiji je idejni tvorac Petar Vuksanović (gitara), predstavila se pesmama sa svog jedinog izdanja do sad, EP „Red Season“, kao i sa nekoliko obrada među kojima se našao i mashup pesama „Trains“ benda Porcupine Tree i Eh Sheeranove „I See Fire“, kao i kultna „River Of Deceit“ benda Mad Season.

Žanrovski Red River Valley je nešto što do sada i nije baš imalo svog reprezenta na niškoj sceni, nešto što bi se moglo nazvati kombinacijom A Perfect Circle-a i sijetlske grandž scene. Odlična uvežbanost je jedna od stavki za koju bi trebalo pohvaliti bend, a možda jedina zamerka na njihov sinoćnji nastup je odsustvo energije, doduše krivac za to je možda i malo umorna publika. Takođe, na vokalima bi možda malo trebalo poraditi, jer su u pojedinim trenucima delovala suvišno dva vokala. Na kraju, ipak, pohvale za ovaj novi bend na niškoj sceni, jer ovom prvom svirkom deluju kao da imaju šta novo da prikažu, te isčekujemo njihov album.

Nakon nastupa Red River Valley na red dolaze i gosti iz Vlasotinca. Fluid Underground je zaista ekspresno namestio binu, onako kako njima to odgovara, uz minijaturne izmene u odnosu na prethodni bend i onda je zaista na Feedback pala jedna ogromna energetska bomba koju su ovi momci poneli sa sobom. Bend postoji zaista dugo, ali ova postava sa novim bubnjarem i još jednom gitarom je rezultirala skladom na bini kojim retko koja grupa može u ovom trenutku da se pohvali.

fu1Ovi momci kao da su nekako zaobišli internet eru muzike i fokusirali se na svoj autorski rad još jače, a zidovi kluba su to osetili, pravi gitarski zvuk i tempo po uticaju na stoner rock velikane. Međutim, publika to nije baš najbolje primila, jer je ogroman broj ljudi napustio klub po završetku nastupa prvog benda. Klasična boljka u Srbiji, sindrom mog drugara, ne znam ni sam kako bih ga nazvao. Tako da jedina zamerka ide publici, a ne momcima koji su prašili i gazili kroz svoj autorski opus pesmama kao što su „Pelin„, „Njen blues„, „Priština„… Veliki plus je to da energija na bini nije izostala do samog kraja koncerta, pravog koncerta tokom koga je odsvirano, ako se ne varam petnaest autorskih pesama zaključno sa kompozicijom „Jesen„, jednom od njihovih najpoznatijih pesama.

Čitava situacija ove večeri je pokazala koliko nam je sve dostupno, a opet toliko toga ne znamo ili jednostavno nećemo da saznamo i koliko ne cenimo određenu muziku iz upravo navedenog razloga (sindroma), ali nam je pokazala i to bismo ove momke morali da vidimo na ogromnoj bini uz neki bend koji postoji još iz vremena Tita kako bi se ispred ovih momaka našlo onoliko publike koliko zaslužuju, a ne šaka jada. Hrvati imaju Stonebride, amerikanci Kyuss, a mi Fluid Underground!

GALERIJA FOTOGRAFIJA 

publika RRV