-

Niš u raju bluza Norman Beaker benda

Norman Beaker Band
Foto: Biserka Jovanović

Početak uzbudljivog meseca u niškom Feedbacku krenuo je nastupom Norman Beaker benda, koji je sinoć svirao, na ovom bendu dobro poznatom terenu, u okviru turneje „Between the Lines„. Ovom prilikom podržao ih je lokalni bluz-džez bend The Jam Satation. Kao što se i može pretpostaviti, pravo veče za ljubitelje isitnskog bluz gitarskog zvuka.

Norman Beaker BandKoji minut nakon dogovorenog vremena, standardna postava The Jam Stationa otpočela je svoje predstavljanje prisutnima. Pored uobičajenih obrada, koje ste do sada mogli da čujete na njihovim mnogobrojnim i sve učestalijim nastupima po gradu, poput „Night Train“, „Caledonia“ i „Hallelujah, I Love Her Soul“ odsvirane su i njihove autorske pesme. Naime, reč je o „Elanie„, koja je u sving-bluz ritmu i „Getting Up“ fuziji bluza i fanka, a očekuje se još novih, autorskih pesama.

Pošto su domaćini dobro pripremili teren, znatno iskusniji trio, koji čine Norman Beaker na gitari, John Price na basu i Steve Gibson za bubnjevima, otpočinju svoj šou. Nakon uvodne numere, Norman, koji je inače veoma otvoren prema publici i trudi se da sa svakim iz publike stupi u kontakt i pokloni mu makar osmeh, najavljuje „When the Fat Lady Sings„, uz napomenu da je nemoguće da je pesma o Srpkinji, jer je on zatečen lepotom naših žena. Atmosfera se zagrevala, a nizale su se „You Can Talk„, „Tough On Me, Tough On You“ i „Look What You Made Me Do“ koju je Norman otpevao uz pomoć publike. Gromki aplauzi, po koji (ženski) vrisak, ali i smeli plesni pokreti pokazatelj su toga kakav provod i kakvu muziku izvode ovi neverovatni ljudi.

Kako bi to moja mama rekla „gospoda u zrelim godinama“, napravila su kratku pauzu ne bi li prikupili dodatnu snagu za ostatak spektakla, koji su priredili i proćaskali sa razdraganim fanovima. Nakon, čini se okrepljujuće pauze, Norman veselo pozdravlja najpre uz „Kako ste?“, potom uz „Pivo!“ i na kraju „Women!“, jer priznaćete, za strance „Ž“ jeste teško za izgovoriti. Kako zameriti bilo šta muzičarima koji i u skromnom klubu izvode pesme kao pred punim stadionom i sviraju istim žarom. „Can’t Be Satisfied„, „Five Long Years„, „Treat Your Woman Right“ samo su neke od kompozicija koje su izvedene.

Norman Beaker BandSvakako treba pohvaliti ozvučenje, bez kog užitak mnogobrojne publike svakako ne bi bio potpun. Pesme su se pretakale iz jedne u drugu i gotovo neprimetno „vozale“ nas kroz tajanstven svet bluza. Normanov hrapav glas, savršena kontrola gitare, Johnovi brzi prsti na bas gitari koji daju neverovatan ritam i svakako vešta palica Stevea činili su sinoć savršen spoj.

Kako se veče bližilo kraju uz „Into the blues“ i „Standing On Shaky Ground“ svaki od muzičara izveo je solo, a najveći utisak, ali i užitak za publiku bio je onaj za bubnjevima. Ukoliko ste gledali Oskarom nagrađen film „Whiplash„, zamislite umesto mlađanog studenta, starijeg, odmerenijeg i iskusnijeg bubnjara, koji iz čiste ljubavi, ne potrebe za dokazivanjem izvodi neverovatne melodije pokrećući čitav klub i ostavljajući sve zatečenim.

Posle ovakvih akrobacija na istrumentima, publici se samo otvorio apetit, ali je dobila još samo „Miss Boss„, koju je iskoristila na najbolji mogući način, plešući. Poslednji put Beaker se obratio uz obećanje da će se ubrzo ponovo svratiti u Srbiju, a nama ne ostaje ništa drugo, do da ga držimo za reč. I za kraj jedino se može navesti, više puta ponovljeno: „Bravo, ti, Normane!„.

Norman Beaker Band