-

NaslovnaReportažeNiš proslavio Svetski dan muzike

Niš proslavio Svetski dan muzike

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Igor Vince, foto: Vukašin Stanojević

Poput mnogih evropskih gradova, i Niš je proslavio Svetski dan muzike raznovrsnim muzičkim programom na više lokacija u gradu.

Kao i ranijih godina, i ove je u najvećem gradu na Nišavi obeležen 21. jun – praznik muzike. Pod pokroviteljstvom Francuskog kulturnog centra u Nišu, a u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Niš, Udruženjem građana Balkanrock, Fakultetom umetnosti, Muzičkom školom, Niškim simfonijskim orkestrom, Dečijim centrom, Klubom za osnaživanje mladih Kom 018, horovima Vilenjaci, Čarolija, OŠ Sveti Sava, Niškim kamernim horom, Ženskim horom SKC-a, Akademskim horom SKC-a, na nekoliko lokacija u gradu smenjivali su se horovi, mladi muzičari i oni malo iskusniji. Osnovni moto ovogodišnje manifestacije bio je, kao u filmu August Rush: “Muzika je svuda oko nas”.

Moba Jazz Kvartet

Glavna bina bila je u Dvorištu Univerziteta (Banovini) a program na njoj otpočeo je nastupom Moba Jazz Kvarteta oko 21 čas. Suptilni zvuci džeza privlačili su publiku koja je pristizala u manjim grupama. Na ulazu u dvorište Univerziteta bila je postavljena kutija za sakupljanje humanitarne pomoći za Dimitrija Jocića koji boluje od Ewingovog sarkoma – vrste koštanog tumora, a kome su neophodna sredstva za lečenje u Atini.

Igor Vince

Lagani džez intro prešao je u vreli letnji ples. Igor Vince and his drum, bass & keys uz dve plesačice začinili su veče muzikom koja je nekolicinu ispred bine naterala na ples.

Chromatic

Veče su zatvorili momci iz niškog heavy metal sastava Chromatic, koji su u sat vremena izveli deo svog repertoara i na kraju pozvani i na bis.

GALERIJA FOTOGRAFIJA