-

Niš: Irsko-sprski koktel

isnis2

Ljubitelji irskog zvuka uživali su preksinoć u niškom klubu Feedback skoro tri sata uz dva fantastična benda, beogradski “Irish Stew of Sindidun” i niški “The People Who Stare At Goats”.

Ćudljivo prolećno vreme već danima unazad ubija optimizam svojom sumornošću i neumornom kišom. Vest da će “Irish Stew” održati koncert u Nišu bila je poput tračka prekopotrebnog sunca i taj petak 23. april isčekivan je s nestrpljenjem.

Ali, posećenost je bila prosečna. Očekivala sam pravi krkljanac. No dobro, ovako je bilo dovoljno prostora za skakanje i vazduha nije bilo u deficitu. Preduslovi koji su zaista obećavali.

Iako je bio zakazan za 22 časa, koncert je počeo nekih pola sata pre ponoći. Na binu su se popeli „The People Who Stare At Goats” kojih sada ima devetoro (postava je pojačana violinistkinjom) i veselje je moglo da počne. Njima je ovo tek treći nastup i njihov repertoar sačinjen je od obrada a kreće se u sferi bendova poput: Dropkick Murphys, Cruachan, Flogging Molly, Orthodox Celts, Irish Stew of Sindidun… Pravi celtic fusion koktel. Svoj nastup započeli su sa Cruachan-ovom „Ride on” i narednih pola sata postepeno pojačavali tempo tako da je publika pre Irish Stew-a bila propisno zagrejana.

Mala pauza bila je dovoljna da se uzme dah i pripreme muzičari „Irish Stew-a” kako bi započeli dvočasovno veselje. Razdragani glasovi prisutnih propratili su uvodne taktove obrade “Irish Rover” koju su smenile autorske “McGee’s Daughter”, „The Sailor’s Song”… Svoju set listu „Irish Stew of Sindidun” koncipirali su kombinujući obrade irskih tradicionalnih pesama sa pesmama sa svoja dva albuma koje su mešavina punk-rock zvuka i raznih drugih muzičkih pravaca, insiprisane irskim muzičkim motivima.

Smenjivale su se: „Bog Down in The Walley-o”, “So In Love”, “Blessed And Damned”, “I Will Never (Be Your Friend)”…” Drunken Sailor”, “If I Shall Fall” a onda prava eksplozija emocija uz “Ditch”. “Znate, to je ona pesma gde ja u spotu vučem onu kartonsku lutku”, objasnio je pevač pre početka pesme. Činilo se kao da svaka naredna pesma unosi sve više i više radosti u već dobro oznojenu publiku. Energija koja je dopirala sa bine širila se celim prostorom uz „Streams of Whiskey”, „One Way Ticket”… “Weila Waila”, “Wild Rover”… Odsviravši “Star Of The County Down” i “Stout”, bend je pozdravio publiku ali publika je želela još tako da su se Irish Stew vratili na bis.

Ovaj koncert bio je pravi energetski koktel na irsko-srpski način, razigran, snažan i obogaćen prijatnom gorčinom piva.

Set lista:
1. Irish Rover
2. McGee’s Daughter
3. The Sailor’s Song
4. Black And Tans
5. Broad Majestic Shannon
6. Bog Down in The Walley-o
7. So In Love
8. Blessed And Damned
9. I Will Never (Be Your Friend)
10. Instrumental
11. Jesse James
12. Rare Moments
13. Lady of New Tomorrow
14. Why
15. Drunken Sailor
16. If I Shall Fall
17. Ditch
18. Streams of Whiskey
19. One Way Ticket
20. The Stew
21. Weila Waila
22. Wild Rover
23. One For The Road
24. Puzzle Of Life
25. Farewell
26. Star Of The County Down
27. Stout