-

Niš do Kingston Towna uz Alborosiea

Alborosie
Alborosie, foto: Marija Veljković

Ponedeljak veće u Nišu bilo je posebno, a na neki način i nestvarno, što se tiče svih ljubitelja rege muzike. Prvi put je Srbiju posetio jedan od legendarnih predstavnika kultne muzike Jamajke, a u pitanju je Alberto D’Ascola „Alborosie„.

Koncert je održan u dvorištu Banovine koja je bila gotovo ispunjena bez obzira na činjenicu da je bilo oblačno i spremalo se nevreme. To jednostavno nije moglo da omete gomilu fanova da uživaju u događaju ili da ga, još gore, propuste.

Jahmessenjah
Jahmessenjah

Pre zvezde večeri zadatak da pripremi publiku imao je Jahmessenjah sound system, koji zvanično postoji od 2002. godine i koji danas čini dvojac Jeronimo i Trapatoni. Prepoznatljiv „roots“ stil izražavanja koji im je doneo pobede na većim takmičenjima rege selektora i DJeva nije izostao, a prisutni su mogli da čuju još i ska, dub, rub-a-dub, afro beat, conscious ragga muffin, modern roots i sl. što je samo sastavni deo njihove izvedbe. Iako se vreme postepeno pogoršavalo atmosfera je bivala sve bolja i naelektrisanija.

Alborosie
Alborosie

Uz malo zakašnjenje od pola sata, na bini se konačno pojavio ceo bend Shengen Clan i sa njim naravno i Alborosie. Masa je bila u transu u tom trenutku, a Alborosie kao da je bio pozitivno iznenađen brojem ljudi po onakvom nevremenu i sve jačoj kiši, pa je uz osmeh pozdravio sve i bez nekog preteranog govora započeo sa prvim hitom „Herbalist“. U nastavku večeri čuli su se, naravno, i hitovi poput „Kingston Town“, „Raggamuffuin“, „No Cocaine“, „Play Fool“.

Kako je koncert odmicao, sve više se pretvarao u rege kišobran žurku. Ljude ispunjene pozitivnim vibracijama, koje i odlikuje ovaj žanr, čak ni pljusak koji je potopio celo dvorište Banovine, nije poremetio pa su ostali sve do samog kraja nastupa. Najveći fanovi su čak poneli i zastavu Jamajke, a cela grupa se konstantno trudila da se dopevava sa Alborosiem što mu se dopalo pa je par pesama bukvalno završavao a cappellom publike.

Od sjajno navežbanog benda smo mogli čuti još i „Johny B Good“, „Rastafari Anthem“, „Can’t cool “ itd. Nakon skoro sat i po vremena sastav je bukvalno bio onemogućen od silne kiše da nastavi sa nastupom pa su uz izvinjenje i veliku zahvalnost onima koji su ostali, završili svoju avanturu u Srbiji. Svirka se kasnije nastavila u Feedbacku do ranih jutarnjih sati uz popularni dvojac Stereo Banana.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

07