-

Nina Romić u Novom Sadu: Zagrljaj emocija „u malom mraku“

Nina Romić
Nina Romić; Foto: Stefan Savić

U popularnom novosadskom klubu The Quarter sinoć je publika posle više od godinu dana imala priliku da uživa u muzici Nine Romić, jedne od najcenjenijih hrvatskih singer songwritera mlađe generacije. Naime, ovo je bio Ninin treći po redu koncert u Novom Sadu, nakon dva uspešna gostovanja prošle godine kada je nastupila uz Marissu Nadler u Studiju M, a nedugo zatim i na festivalu Poezika.

DSC_0398
Nadja

Pre nje itekako prijatno iznenađenje bio je nastup mlade indie/art rock kantautorke Nadje (Nađa Vračarić) iz Novog Sada, koja stvara od septembra prošle godine, a koju smo pre ovoga imali priliku da slušamo pre grupe Ti i Dunje Dačić u Omladinskom centru CK13.

Iako je početak koncertne večeri najavljen za 22 časa, Nadja je nastupila tek nakon sat vremena. Prijatna, sedamnaestogodišnja devojka sa simpatičnim osmehom i repićem od kose, u sklopu dvadesetak minuta izvela je pet pesama, od kojih i jednu novu, za koju, kako kaže, još uvek nije odabrala naziv. Kasnije smo od nje saznali da već uskoro možemo očekivati još novih pesama.

Na samom početku, nakon kratkog, pomalo stidljivog predstavljanja, i već samim početkom pesme „Someone New“, dotakla nas je nežnost njenog tananog i čistog vokala uz tonove električne gitare. Usledile su obrade „Human Racing“ (St. Vincent), zatim Those Old Black And White Movies Were Tru“ (Eugene McGuinness), „Futile Device“ (Sufjan Stevens), te nepred spomenut Nadjin novitet i jako zanimljiva završnica.

Talenat i potencijal ove mlade umetnice koji se mogao i ovim nastupom uočiti zasigurno je osnova i za njen budući uspeh.

DSC_0497Oko pola 12 naspram publike je stajala lepa Nina Romić sa poluakustičnom gitarom, u elegantnom, romantičnom crnom izdanju i koncert otvorila pesmom U Mom Malom Mraku“ sa albuma „Daljine“ iz 2010. godine. Pred sledeću pesmu, priključio joj se i tročlani bend koji čine odlični Fred (Frederic Lanz) za klavijaturama i harmonikom, Ivica Antunović na bas gitari i Petar Cvahte za bubnjevima, a sa kojim je trenutno na koncertnoj turneji i promoviše svoj novi, treći po redu album „Stablo“ iz ove godine. Zajedno su Novosađane poveli „Iznad Krovova“, pesmom sa istog albuma.

Bend je učinio atmosferu kluba vrlo intimnom, dok su njegova prepoznatljivot i ovaj put bili etno/folk i psihodelični uticaji.

Usledile su pesme „Pismo“ sa albuma „Ptice“ te „Savršeno Običan Dan“, prva sa novog albuma koju je odsvirala, a koja je nakon spota i uživo oduševila stihovima savršeno običan dan… da, o da, glazba nije prestajala…

“Bicikl”, takođe pesma sa novog albuma, koja je potom izvedena, tako mirno i pomirljivo, priča o željama, seti, ljubavi. Boje nevinosti i simpatije koje ona donosi su ono što je prisutne vratilo u jednom trenu u prošla vremena i uspelo da isprepliće Ninine emocije sa nekim našim. Nakon nje, šesta pesma „Sasvim Osjećajan Stih“, je ostavila sve prisutne bez daha, što Nininim vokalnim izrazom, što izvrsnom instrumentalnom pratnjom. Naslov je apsolutno ono što ona donosi, to je jedna od onih pesama za koje biste voleli da nikad ne prestaje, poput najsporijeg treptaja.

Frederic Lanz
Frederic Lanz

Prestani biti noć čulo se potom uz gotovo magijske tonove iz klavijatura. Vodila nas je muzika uz „Lice Mjeseca“ dalje u noć gde mjesec radi sjene, izvrsnim izvođenjem pesme „Kraj Mene“ sa istog albuma.

Nakon toga, obratila se Nina uz osmeh da je pukla trzalica ali taman pred pesmu kojoj joj nije ni trebala. Sledila je „Možda sa novog albuma koja je u nešto bržem, poigravajućem ritmu i osvaja na prvu svojim zanimljivim prelazima.

„Vuprem Oči“, hrvatska tradicionalna pesma uz dirljivo lepe zvuke harmonike, za koju je Nina izjavila da joj je jako draga te da se zbog toga i našla na njihovom repertoaru pa i na novom albumu, oduševila je sve prisutne. A potom ljubavna priča iz pesme „Vožnja„. Priča o sanjarenju o nemogućoj ljubavi u toku vožnje tramvajem, koja je u isto vrme i posveta Zagrebu s kojim se Nina raduje i kad je „kišno siv i odbojan“.

Sledeću, najavljenu kao omiljenu tradicionalnu pesmu, Nina je otpevala „Ružu (poznatoj u narodu i kao „Jutros mi je ruža procvjetala“), potom se zahvalila organizatorima i bendu i najavila za kraj istoimenu pesmu sa albuma „Daljine“. Iskreni osmesi i aplauzi tokom cele večeri nisu izostajali. Bila je to još jedna zavodljiva, muzički sjajna noć. Svojim šarmom Nina je pridobila naše svetove i prigrlila ih emotivno snažno u svoj.

Nina Romić