-

Nikola Vranjković vođen „Bremeplovom“ došao do Niša

nv2
Foto: Marija Veljković

Može se slobodno reći da je ovaj 10. april u Nišu prošao u znaku Nikole Vranjkovića. Naime, kako je i ranije najavljeno, on je u okviru promocije svog novog EP-a „Bremeplov“ pored koncerta u klubu „Feedback“, publici predstavio i istoimenu knjigu.

nv-promocija
Promocija knjige „Bremeplov“

Prezentovanje knjige, naslednice „Za ovde ili za poneti“, održano je u kafeu „Mirror“ sa početkom u 16 časova. Ovom prilikom Nikola je predstavio sadržaj knjige i objasnio kako ju je objavio zato što „jednostavno ne može da za svaku pesmu koju napiše, stvori i adekvatnu muziku“. Pored toga naglasio je da je on najpre gitarista, pesnik, ton majstor, a da je primoran da postane i pevač, što mu i nije najlakše palo, mada kako kaže naporno vežba. Na kraju se zahvalio ljudima koji su mu pomagali i sa kojima je sarađivao u poslednje vreme i kao mali znak pažnje udelio im po jedan primerak „Bremeplova“. Među njima su se našli i Željko Ljubić PitiMiroslav Užarević Uža, članovi benda Goribor, ali i Vladan Božilović, bubnjar benda koji sada svira sa njim.

nv1Druženje sa publikom nastavljeno je u „Feedbacku“, u kom je svoj poslednji nastup Vranjković održao pre samo tri meseca, a posećenost oba koncerta dovoljno govori o tome da on u Nišu ima vernu publiku, koja je uvek voljna da ga sluša. Na bini su se pored Nikole našli i Vladan Božilović (bubanj), Predrag Milanović (bas), Danilo Nikodinovski (gitara) i Ivan Zoranović (gitara, klavijatura i prateći vokal), koji su se svesrdno trudili da pruže što bolji ugođaj prisutnima. Koncert je započet pesmom „Veži me“ koja je ispraćena gromoglasnim aplauzom. Sama set lista kao da je bila načinjena po principu „sekund sreće, minut bola“, jer nakon što prepoznate prve taktove omiljene pesme, znate da će vas ista na određeni način ubiti i prodreti tačno tamo gde boli.

U svoj tročasovni nastup Nikola je uspeo da predstavi svaki period svog stvaralaštva, a prisuti su mu u tome dosta pomogli, jer su ga u nekim trenucima nadglašavali, a valja naglasiti da to nije bilo usled slabog ozvučenja. Izvedene su „Majdan“, „Armatura“, „U krtogu“, „Najduži je poslednji sat“, a doneti sud o tome koja se publici najviše dopala gotovo da je nemoguće. Kada su koncerti drugog tipa u pitanju lako je zaključit na osnovu reči skakali, igrali i pevušili da je on bio uspešan, ali ovakav opis nije adekvatan za ono šta je ljudima u „Feedbacku“ bilo pruženo. Njihovo zadovoljstvo ogledalo se u, na trenutke, čvrsto zatvorenim očima, laganom njihanju uz duge instrumentalne delove, otpuhivanju dima cigareta  i tek po nekom glasnom uzdahu na kraju pesme.

nv3Kako je ponoć odmicala tako su se ređali i hitovi poput „Protiv sebe“, „Sretenje“, ali i „U osami“, „Sudopera“, pa čak i „Dan koji nikad nije došao“, koju je izveo klavijaturista Ivan Zoravanović, na opšte oduševljenje publike, čiji se broj nažalost smanjivao, jer je ipak činjenica da je četvrtak učinila svoje. No, najvervnijim fanovima to nije smetalo i oni su do gotovo dva sata posle ponoći uživali u muzici. Pred sam kraj Vranjković se obratio prisutnima i zahvalio se svima koji su došli na promociju, kasnije i na koncert, svojim prijateljima iz Niša, kojih je puno i od njih se oprostio uz pesmu „Kradljivci mladosti“.

U samo tri meseca održati koncertu u istom gradu, veoma je smeo potez, ali je ovim Nikola Vrnjaković pokazao koliko vredi, a za uzvrat Nišlijama pružio neverovatan užitak. U okviru prolećne turneje, nastupiće još i u Bečeju, u klubu „Scena“, a nadamo se da će i Bečejci uživati makar koliko i publika sinoć.