-

NaslovnaIzdvajamoNikola Vranjković u Nišu - Težak vazduh suterena

Nikola Vranjković u Nišu – Težak vazduh suterena

Nikola Vranjković klubFeedback Niš
fotografije: Marija Veljković

U klubu Feedback sinoć je zvaničnu koncertnu promociju novog albuma „Veronautika“ održao Nikola Vranjković. To je bio prvi od dva zakazana koncerta u Nišu, a svi koji nisu na vreme obezbedili kartu za sinoćnji koncert šansu imaju večeras na istom mestu.

Nikola Vranjković klubFeedback NišNešto pre 23 časa na binu stupa Nikola Vranjković u pratnji svog četvoročlanog benda. Koncert kreće sporijom te intimnijom rendicijom pesme „Magla“ koju je prošle godine uradio u saradnji sa niškim bendom Novembar. Na kraju pesme Vranjković se publici obratio rečima „…jebeš aerodrom, pamtite Kostu“. Jasna i direktna poruka kao i podsećanje na sigurno najbitnijeg autora Niša koji nas je prerano napustio sredinom prošle godine.

Klub je već u ovom trenutku bio prepun pa je od starta bilo jasno da će borba za vazduh u naredna tri sata biti ozbiljna. Svakako je veliki uspeh za Niš, rasprodat klub za koncert muzičara koji je daleko od mejnstrima. Takođe, zanimljivo je posmatrati progresivni rast broja ljudi na nastupima Vranjkovića u Nišu u prethodne četiri godine. Od prvog nastupa nakon raspada Block Outa početkom 2014. na kome je bila tek nekolicina ljudi, preko svakog sledećeg, sve posećenijeg, koncerta došlo je do dva vezana koncerta, od čega je prvi rasporodat. Za to je nesumnjivo zaslužan pre svega maestralan album „Veronautika“ ali i veoma ubedljivi koncerti. Čak i star pesme, iz perioda benda Block Out, sa novim aranžmanima i u izvođenju novog Vranjkovićevog benda zvuče daleko kvalitetnije. Siguran sam da se sa ovim mnogi tvrdokorni fanovi Block Outa neće složiti, ali koncerti govore drugačije. Sve zvuči zategnutije, stabilnije i ono što je najvažnije, sveže.

Nikola Vranjković klubFeedback NišNo, vratimo se koncertu. Nakon pesme „Magla“ usledile su „Nikada ti neće više otkriti nijednu tajnu“, „Raskorak“ i „Protiv Sebe“. Središnji deo tročasovne plovidbe kroz repertoar Nikole Vranjkovića uglavnom su činile pesme sa albuma „Veronautika“ i „Bremeplov“. Tako smo bili u prilici da čujemo „Marburg“, „Nagrada za strah“, instrospektivnu „Tajni život suterena“, dvadeset i dve godine staru „Čarobni akord“ kao i „Zadrži svoj dah“ za koju je pre par meseci objavljen spot. Specifičan senzibilitet koji Nikola Vranjković gaji u prethodnih par godina solo karijere, a koji se u određenoj meri mogao uočiti i pre toga, može se, pre svega, porediti sa onim što rade Michael Gira i David Eugene Edwards. Ta povezanost se vidi u tragovima i čini mi se možda više na koncertima nego u studiju.

Drugi sat koncerta polako se završavao pesmom „Sretenje“ sa Vranjkovićevog prvo solo albuma „zaovdeilizaponeti“. Poslednji sat, odnosno poslednjih nekoliko pesama činili su dugogodišnji koncertni favoriti. Kao i svaki put, na svakom koncertu, publika je nadjačavala Nikolu Vranjkovića tokom izvođenja pesama „Majdan“, „Težak slučaj pakla“ i „Dve hiljade i kusur godina“ koja je studijski snimljena tek na albumu „Veronautika“ uprkos deceniju dugom koncertnom životu.

Sam kraj koncerta bio je tvrđi te je odlično poslužio za razmrdavanje nakon dva i po sata stajanja. Iako je ostalo još jedva nešto malo vazduha u klubu, publika nije poklekla već je na pravi način ispratila „Bunar želja ne postoji“, „Moraćeš da naučiš da živiš sa tim“, „SDSS“ protkanu produženim bossa nova brejkom, i za sam kraj „Dan koji nikad nije došao“. Nikola Vranjković se zahvalio publici, predstavio svoj četvoročlani bend i kratko prokomentarisao kako u Nišu nikada nije imao loš koncert.

Na tu tvrdnju može da se upiše još jedan odličan nastup u Nišu, a svi oni koji sinoć nisu bili u prilici da posete koncert imaju priliku da to učine večeras.

Nikola Vranjković klubFeedback Niš