-

Nikola Vranjković u Nišu: Tajni život Feedback-a

Nikola Vranjković Feedback Niš
foto: Marija Veljković

Kako su Nišlije već navikle, gotovo tradicionalno, Nikola Vranjković je i ove godine svojim koncertom označio dolazak proleća. Ovoga puta održana su dva koncerta, jedan u četvrtak, drugi u petak, jer se za ovakav događaj u Feedback-u uvek traži karta više.

Nakon februarskih nastupa u Zrenjaninu i Zemunu, red je došao na dvostruki koncert u Nišu. Treba napomenuti da su i drugi sastavi u Feedbacku naknadno zakazivali po još jedan nastup, ali u slučaju Vranjkovića baš kao i prethodne godine, nije bilo potrebno čekati da se vidi kako idu karte da bi se donela takva odluka. Iako od „Veronautike“ nije bilo novih izdanja zainteresovanost publike u gradu na Nišavi ostala je na pohvalnom nivou.

Nikola Vranjković Feedback Niš

Sinoć je prilično dugačak red pred vratima kluba, nešto pre 11 sati bio znak da koncert uskoro kreće. Gužve je bilo čak i na stepeništu, a nestrpljenje je prekinuto „Tajnim životom suterena“ i tako je magiija otpočela. Nije bilo važno što je lični prostor u ovoj situaciji misaona imenica, jer uz prigušena svetla i introspektivne tekstove od dima se može načiniti sve što u najdubljim delovima krije ljudska psiha. Hrapav i melanholičan glas, perfektna usviranost i atmosferičnost od omiljenog niškog suterena napravili su sigurnu bazu, za sve koji su se našli u njemu.

Pesme su se nizale jedna za drugom, praćene gotovo po pravilu vriscima i aplauzima i kratkim „Hvala.“, koje Nikola izgovara nekako bojažljivo, što je u potpunoj suprotnosti sa onim što pruža kada je tu muzika. Kroz „Fototapet„, „Zadrži svoj dah„, „Dve reči„, te „Marburg“ bilo smo u nešto mirnijim vodama „Veronautike“. Nakon toga usledila je „Osam i trideset“ derući grla publike delom „On nije živeo kao kralj“. Podsećajući se na doba Block Out-a bili smo u prilici da u malo drugačijem i ispeglanijem ruhu čujemo „Raskorak„, „Majdan„, te neizostavne koje publika gotovo u celosti sama izvede, „Težak slučaj pakla“ i „Dve hiljade„.

Nikola Vranjković Feedback Niš

Sa prethodno navedenim, ne samo da je prošla ponoć, nego smo lagano ušli i u treći sat koncerta, kada je usledio „Bunar želja“ koji je trajao dovoljno dugo da Danila Nikodinovskog na gitari zameni Miroslav Užarević Uža publici poznatiji kao član nekadašnjeg Goribora i Novembra. Nakon više od četvrt’ sata stigli smo do završnih stihova „Bunara želja“, koji je deo publike i ispratio sa koncerta. Donekle neočekivano uz „Moraćeš da naučiš da živiš sa tim“ atmosfera nije uzavrela i činilo se kao da su magične čini sa početka bile ograničenog trajanja.

SDSS“ u dosta prolongiranoj verziji rekala je „Laku noć“ većini prisutnih, čak je i sam Vranjović nezadovoljno prokemntarisao da u nekim gradovima kada pesma ulazi u samu završnicu publika vrišti, ali to nije bio slučaj sinoć u Nišu. Da li je do toga što je poslednjih par stvari umesto origninalnih pet do sedam minuta pretnedovalo na petnaest plus ili je ostajanje na koncertu do dva sata iza ponoći ipak previše, za sada ostaje nerazjašnjeno.

Nikola Vranjković Feedback Niš

Svakako, verni fanovi su dočekali i zvanični kraj koncerta označen „Andrejem„, te napravili i dovoljno buke da upecaju još i „Dan koji nikad nije došao„, kojom je stavljena tačka na koncert koji je trajao više od tri sata. Više od dvadeset pesama, sjajna tehnička izvedba i poigravanje instrumentima izdvajaju se kao pozitivan utisak prethodne večeri, te bi se kao komprisno rešenje za sledeći susret mogao preložiti koncert na kome se sedi i koji ranije počinje, jer kao što ovakvi nastupi izmore muzičare, zahtevni su i samoj publici.

Novosađani, spremite se i dobro odmorite za večeras, kako biste što više uživali u vašem maratonu sa Nikolom Vranjkovićem.