-

Nikada ne odustajte od svojih snova! – Poruka Bryana Adamsa u Srbiji

Bryan Adams Štark Arena Beograd
Bryan Adams; foto: Nemanja Đorđević

Bryan Adams, muzička zvezda iz Kanade i tvorac nekih od najlepših balada, održao je sinoć veliki koncert u beogradskoj Štark Areni, u okviru svoje aktuelne ’’Shine A Light’’ turneje, na kojoj predstavlja istoimeni, 14. po redu studijski album.

Parni Valjak Štark Arena BeogradPre početka koncertne večeri, sa ekrana koji se nalazio na bini čuo se Bryanov glas koji je upitao publiku da li imaju ulaznice i tražio da oni koji imaju podignu ruke uvis. Kada je 8.000 prisutnih u najvećoj dvorani na Balkanu to i učinilo, objasnio je da se od svake ulaznice, uz pomoć sponzora DHL, deo novca namenjuje sadnji drveća: Jedna karta, jedno drvo. Na ovoj turneji sviram 80 koncerata, što će na kraju biti čitava šuma mladih stabala.

Nešto pre 20:30 časova Bryan je, ispraćen gromoglasnim aplauzima, sa bendom istrčao na binu. Iako je nedavno napunio 60 godina, i dalje je u sjajnoj formi. Fotografi su bili spremni da ovekoveče spektakularno otvaranje koncertne večeri uz prvu pesmu „The last night on Earth”. Ostatak pesama nisu smeli da fotografišu iz prvog reda. Nastavilo se sa velikim hitovima „Somebody“, „Can`t stop this thing we started“ i „Run to you“. Ozvučenje u Areni je i ovaj put bilo odlično, a atmosferu na bini upotpunili su laserski štapovi koji su se spuštali i dizali sa iste.

Bryan Adams Štark Arena BeogradPre početka naredne pesme „Shine a light”, Bryan se pvo obratio publici na srpskom jeziku, zahvalivši joj se na gromoglasnim alplauzima i na i više nego razgaljenoj atmosferi u Areni. Nastavio na engleskom: Zovem se Brajan. Dolazim iz Kanade. Dugo sam putovao da bih bio kod vas večeras. Zadovoljstvo je vratiti se u Beograd ponovo. Pripremili smo mnogo muzike da sviramo za vas. Ne znam da li ćemo imati vremena, jer ne znam ustajete li ujutru za posao. Ovo je turneja „Shine a light” i izvešćemo naslovnu pesmu.

Sa prvim taktovima vanvremenskog hita „Heaven”, Bryan je okrenuo mikrofon ka publici, koja je uz talase najnežnijih emocija otpevala prvu strofu. Sledeća pesma koja se našla na sinoćnjem repertoaru bila je „It`s only love”, koju je Bryan u originalu svojevremeno snimio sa Tinom Turner. Ovog puta pratnja mu je bio njegov izvrsni gitarista Keith Scott. Potom je usledila pesma „Cloud number nine”, nakon čijeg izvođenja se Bryan obratio devojci iz prvih redova koja je držala transparent u rukama: Vrlo ljubazno od tebe. Moj rođendan je bio pre nekoliko dana, a tvoj je danas. Srećan ti rođendan i srećan rođendan svim škorpijama. A sad jedna romantična pesma za Beograd. 

Bryan Adams Štark Arena BeogradBila je to dugoočekivana i vanvremenska balada „Have you ever really loved a woman”, iz filma „Don Juan DeMarco“, koju je Bryan snimio sa pokojnim flamenko virtuozom na gitari Pacom De Luciaom. Na samom kraju izvođenja pesme, na oduševljenje publike, otpevao je  „da li si zaista ikada voleo ženu iz Srbije“. Zaljubljeni parovi plesali su u najromantičnijoj atmosferi koja se događala. Pre još jedne svima dobro poznate filsmke balade (Everything I Do) I Do It For You”, Bryan se još jednom obratio publici na srpskom jeziku: Dobro veče! Potom je nastavio na engleskom: Je li sve u redu? Hoćete li kući na spavanje? Ne, pa, neću ni ja.

Bryan Adams Šrark Arena BeogradVreme je došlo za “Cuts like a knife“, „18 till I die“ i „Please forgive me“. Zvanični deo koncerta završio se u 21.50 sa još jednim dugoočekivanim hitom „Summer of 69“. Bend se tada povukao, ali samo na kratko. Razgaljena publika dozivala ga je na bis neprekidnim uzvicima, zvižducima, aplauzima i trupkanjem nogu o pod. Za samu završnisu ostavljene su pesme i “I could get used to this”, tri obrade „I fougt the law”, „Won`t get fooled again“, te popularna irska folk pesma „Whiskey in the jar“, koju je svojevremeno izvodio Thin Lizzy, a kasnije i mnogi drugi bendovi. Nakon nje, Bryan je ostavio jednu poruku za beogradsku publiku: Nikada ne odustajte od svojih snova! Podsetimo se, pesmu sa sličnim naslovom, ovaj muzičar je uradio je za film Pretty Woman“.

Koncert se završio pesmama „Straight from the heart“, koju je Bryan, kako kaže, napisao sa samo 18 godina, ni ne sluteći da će je jednog dana pevati u Srbiji pred toliko ljudi, i „All for love“, uz koje su svi prisutni upalili lampe na telefonima. Svetlela je Arena prelepo i isijavala ljubav sve do 22:15 časova.

Laku noć, Beograde! Bili ste divni!, poručio je Bryan za kraj, a publika dodala: Laku noć, Bryane! Bio si divan.

GALERIJA FOTOGRAFIJA 

Bryan Adams Štark Arena Beograd