-

NaslovnaReportažeNik West u Bitef Artu – Fank u svetu ljubičastih jednoroga

Nik West u Bitef Artu – Fank u svetu ljubičastih jednoroga

Nick West, foto: Nemanja Đorđević

Još jedan koncert Musicology sessions osvojio je Bitef art. Nik West je kraljica za bas, fank, rok, jogu, kao i jedan od eksplozivnijih majstora za animaciju publike. Znajući šta da očekuje, prepuni Bitef se već pola sata pre početka zagrevao uz fank sa razglasa, što nije bilo ništa naspram onoga što će čuti uživo.

Nik West Bitef Musicology Barcaffe Sessions BeogradNik je, sa svojom savršenom ljubičastom čiroki frizurom u obliku bas kjuča i futurističkom odelu, izašla sa podjednako šarenim i šljaštećim bendom uz muziku iz Mission Impossible, koju je davnih šezdesetih prvi put odsvirala jedna od najvećih studijskih basistkinja, Carol Kaye. Prema tome, ova uvodna muzika, ne samo da je bila efektan uvod u ono što sledi, već bi simbolično moglo da se protumači kao prenošenje titule sa jedne umetnice na drugu.

Ceo sastav benda Nik West je eksplozija talenta, čiji zvuk, boje, koreografija i kostimi plave sva čula i uvlače masu u svoj svet ljubičastih jednoroga. Tamo postoji samo fank prožet rokom i pop elementima, a obradama najčuvenjih himni odaje se počast velikanima kao što su Funkadelic, Quincy Jones, Prince i Michael Jackson. Dave Stewart je za Nik rekao da ona, iako svira fank, u suštini radi sve na rok način: ima rok nastup, stav i duh. Ona danas i jeste jedna od najvećih rok zvezda fanka, a to je postigla slušajući savet Princa koji joj je rekao da uvek bude to što jeste. Vodeći se time, ona je i izgradila sebe kao ovo današnje čudo postmodernog doba, kombinujući žanrove i ritmove od roka, preko fanka, regetona, pa sve do sambe. Svaka pesma koju izvodi, bilo da je autorska ili obrada, zvuči poznato na način na koji prepoznajemo lice bliske osobe u masi nepoznatih ljudi.

Nik West Bitef Musicology Barcaffe Sessions BeogradOno što u svakom trenutku izvire ispod kostima i eksplozivnog nastupa i gruva iz ove fank boginje jeste njena prizemnost, koja je povezuje sa svakom osobom iz publike i čini je jednom od njih. Na bini je vrhunski zabavljač, ali u sebi i dalje ostaje ona devojka sa YouTubea koju je Quincy Jones otkrio i pomogao da se proslavi. Samim tim, ona saoseća i razume svačiji skromni početak, što je i pokazala kada je na binu izvela četrnaestogodišnju Ket iz Beograda, kojoj je brižno i prijateljski prepustila bas za pesmu “Proud Mary”. Tom prilikom je Nik objasnila da je magija basa to što može jedan ili dva tona da pokreće publiku kroz celu pesmu. Na taj način je i Nik vodila publiku celo veče. Relativno kratkim pesmama svakidašnjih tema koje ona čini nesvakidašnjim i svojim, i time celu prostoriju pretvara u more ustalasalih figura okupljenih oko bine.

Ono što je Nik zaključila o svojim slušaocima je: da imaju dobro znanje fanka, kada je dala publici da pogodi pesmu koju je odsvirala i dobre glasove, kada ih je povela da se priključe harmonizaciji s njom. Sve to je nagradila skokom u publiku pred kraj koncerta. Rado su slušaoci učestvovali u takmičenju vrištanja i svaki solo ili vrisak otpozdravljali su vriskom i aplauzom. Na kraju koncerta osetilo se kolektivno oklevanje pred odlazak kući, blago razočaranje što je magiji kraj ali i euforija što su se podsetili da je ona i moguća u vidu ovakvog nastupa. Kada bi pank bio fank, svirala bi ga Nik West, stalno promenljiva i nepredvidiva, a uvek svoja.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nik West Bitef Musicology Barcaffe Sessions Beograd