-

NaslovnaReportažeEXIT '13: Nick Cave i Bad Seeds u punom "EXIT" sjaju

EXIT ’13: Nick Cave i Bad Seeds u punom „EXIT“ sjaju

nick_cave_exit_1
Foto: Marija Veljković

Najveća zvezda poslednje festivalske večeri Nick Cave, ovaj put potpomognut Bad Seedsima (za razliku od poslednjeg nastupa 2011. godine sa Grindermanom) prodrmao je Petrovaradin.

nick_cave_exit_3Početak koncerta označio je veliki vatromet upravo iznad main stage, eksplozivno najavljujući još eksplozivniji nastup. Sa zvučnika je zagrmela pesma koja otvara i novi album We No Who U R i masa se pokrenula zajedno sa Bad Seedsima i Cavom.

Nizali su se hitovi The Weeping Song, Deanna, People ain’t good, Into my arms, Push the sky away. I ako napravimo poređenje sa prošlim nastupom na Exitu, možemo reći da je on bio više okrenut performansu, dok je ovaj bio čista interakcija sa publikom. Na trenutke se činilo da Cave provodi više vremena u publici nego na sceni (bina je spuštena tako da se završava na ogradi pored publike). Nepresušna energija je pokretala masu koja je reagovala na svaki Kejvov pokret i pevala svaku od pesama. Ovoga puta, umesto grudnjaka kao poklon prošle godine, Nik je od publike dobio plišanog medu.

nick_cave_exit_2Mogli smo videti i Kejva ’u punom sjaju’ i na klavijaturama, zajedno sa ostalim vrhunskim muzičarima, gde je više puta pomenuto da gitarista ima srpsko poreklo. I, naravno, moramo posebno istaći Warrena Ellisa, koji je sa lakoćom menjao instrumente, flautu, violinu (i par gudala koje obavezno utroši), i briljirao na svakom od njih.

Sat i po vremena nastupa je proletelo, a Exit publika je dobila nagradu u vidu tri pesme u bisu: We Real Cool, Red Right Hand i Jack the Ripper.

Posećenost ovog nastupa se ne može meriti sa nastupom grupe Prodigy, ali svakako se može reći da je Nick Cave privukao ipak više ljudi od Atoms for Peace. Svakako nas neće iznenaditi da neke od narednih godina vidimo gospodina ’Pećinca’, u ovom ili nekom drugom sastavu, ili možda solo performansom.

Set lista:

1. We No Who U R
2. Jubilee Street
3. From Her to Eternity
4. The Weeping Song
5. Tupelo
6. Mermaids
7. Deanna
8. People Ain’t No Good
9. Into My Arms
10. Higgs Boson Blues
11. The Mercy Seat
12. Stagger Lee (Fred Waring & His Pennsylvanians cover)
13. Push the Sky Away
BIS:
1. We Real Cool
2. Red Right Hand
3. Jack the Ripper