fbpx

-

Naslovna Reportaže Nežni Dalibor položili prijemni u Nišu

Nežni Dalibor položili prijemni u Nišu

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Nežni Dalibor
Foto: Arhiva (autor: Nemanja Đorđević)

Feedback i Niš sinoć su napokon ugostili po prvi put vranjansko-beogradski bend Nežni Dalibor, i još jednom pokazali da su dobri domaćini prema dvojcu Stuttgart Online.

Stuttgart Online kako su sami rekli po 6. put dolaze u Feedback i ovom prilikom u neku ruku kao pregrupa Nežnom Daliboru. Svirka je počelo nešto posle ponoći, a Bojan Slačala i Marko Barišić nisu gubili vreme pričajući, već su od samog starta krenuli sa pomeranjem bubrega. Bend je predstavio kombinovani repertoar sa albuma “Radost svakom domaćinstvu” i “Prava stvar”. Nije izostala njihova verovatno najpopularnija “Superheroj”, kao ni “Oni i mi”, zatim “Prava stvar”, “Krađa” i druge. Dvojac je krenuo sa pripremama novog albuma pa je red bio da i Nišlijama daju uvid u novi materijal. Izveli su pesmu “Podmornica”, i to iz dva pokušaja. Iz dva pokušaja jer je Bojanu pukla žica na bas gitari. Morala ja žica kad tad da popusti jer Slačala ne štedi svoj instrument, ali je bio brz sa njenom zamenom, te je svirka brzo nastavljena i “Podmornica” je odsvirana do kraja. Ubrzo se završio nastup, koji je trajao nešto manje od sat vremena.

Posle nekolikominutne promene postavke insturmenata na bini, izlaze dugoočekivani Nežni Dalibor. Publike iako nije mnogo bilo, izgleda da se okupio solidan broj Vranjanaca i prijatelja benda, koji su povremeno dobacivali šaljive komentare i imena pesama. Međutim, jedan povik iz publike se izdvajao i postavio bitno pitanje “zašto niste ranije došli?”. Bend nije znao šta da odgovori, pa će autor ovog teksta: Nije bilo koga da to podrži i organizuje, nije manjkalo volje benda. No, vratimo se na samu svirku. Sa dva albuma iza sebe, “Sredstva i veštine” i “Normalan život” bendov alternativni i pomalo psihodelični rok, sa ponedge svemriskim klavirskim efektivma od početka je terao na igranje, i retko ko je u Feedbacku mirno pratio koncert. Svirali su pesme poput “Jeste li poludeli ljudi?”, “Metronom”, “Obrtaj”, “Sve biće u redu”, “Samo magli” i druge. Dok je išla lagana numera “Atom” i dok sastav se rastavlja i kosmos se rastvara bina u Feedbacku se raspada. U sred pesme gitarsko pojačalo je palo i prekinulo pesmu. Gitarista i pevač Ivica Marković je prasnuo u smeh i nije mogao da nastavu, pa je ostatak ekipe na sebe preuzeo da instrumentalno dovrši pesmu, sa bas gitarom žešćom neko ikada. Problem je brzo rešen, svirka je još neko vreme potrajala, a posle jednog bisa bilo je vreme da se Ivica, Ljubomir, Davomir i Dragan oproste od publike.