-

Nežni Dalibor i Artan Lili na zavidnom nivou

Artan Lili; foto: Nemanja Đorđević

Koncert o kome se u poslednje vreme puno pričalo u gradu, i čije su karte u pretprodaji rasprodate, najzad se dogodio. Sinoć, na Vračar Rocks Festivalu, kvalitetan muzički ali i vizuelno scenski nastup, priredili su Nežni Dalibor i Artan Lili.

Bez ikakvog kašnjenja Nežni Dalibor je otvorio celovečernji koncert numerom „Neka nova igra“ sa svog poslednjeg albuma, (koji nosi naziv po grupi) iz 2013. godine. Ovaj bend nove srpske scene, potekao iz Vranja,  nastupio je pred fanovima, što je bilo očigledno pri izvođenju pesama poput „Svesti“, „Ne postojim“, „Metronom“.  U prvim redovima, oni najdosledniji, već su počeli da skaču i dovode atmosferu do nivoa na kom treba da bude. Takvo raspoloženje u publici adekvatno je propratila surfić „Jeste li poludeli ljudi?“. Ovaj rok sastav je zatim izveo novu pesmu, za sad nazvanu „Zauvek“. Po reakciji publike, naišla je na pozitivne kritike, a tokom nastupa prisutne su nagradili sa još dve nove numere.

Nežni Dalibor

Pevač i gitarista, Ivica Marković, zahvalio se publici pred sam kraj nastupa. U poslednjih deset minuta izvođenja ovog ljutitog benda sa snažnim porukama, mogli smo da uživamo uz numeru „Samo magli“ i u optimističnoj poruci pesme „Sve biće u redu“, koje se nalaze na njihovom debi albumu,  iz 2008. godine,  „Sredstva i veštine“. U toku ove večeri pružili su publici ono što im je dugo nedostajalo, povratak na scenu u velikom maniru, sa odsviranim hitovima i novim pesmama koje prikazuju razvoj benda.

Pozdravili smo se sa Nežnim Daliborom i u već prepunom Božidarcu sačekali grupu, koja se, svojim bavljenjem ovim „sada“ koje nas okupira, probija na vrh domaće scene – Artan Lili.
Kada ovaj bend pitaju da opišu sami sebe, oni odgovore nazivom svoje pesme kojom su i otvorili nastup: „Novi zvuk u gradu“.

Artan Lili

Od prve pa do poslednje pesme publika je bila euforična, jer čini se, dobila je ono zbog čega je došla. Energičnost, izraženu želju, emocije, i kvalitet izvođenja uvežbanog benda. Grupa je pored osam objavljenih pesama, izvodila i neobjavljene singlove: nakon prve numere, „Moja pesma“ i „A šta bi bilo da sam ja odustala od svoga sna“, koja preti da postane novi hit. Naravno, uz ovacije i pevanje sa bendom, došle su na red i „Vreme protiv čoveka“, „Nije teško kad se mora“. Pesme „Srce“, „Džoni“ i „Ispod kože“ učinile su da se emocije svih prisutnih razbuktaju. Zatim je usledila numera koja takođe opisuje ovaj rok noise sastav, a to je „Najbolje što znam“, jer rade najbolje što znaju, što publika ume da čuje.

Zanimljivo je spomenuti malo drugačiji scenski raspored muzičara od onog standardnog na koji smo navikli da vidimo na koncertima. Naime, bubnjar Majko Ajković, nije bio iza ostalih muzičara, već u liniji sa Romanom, Bojanom i Draganom, nešto poput rasporeda i u spotu za numeru „Ako stanemo tu“. Upravo ta pesma, tj. njeno izostavljanje, bila je jasan pokazatelj da se bend nakon povlačenja sa bine mora vratiti na bis, koji je bio jako bučan. Nakon jedne neobjavljene, i jedne nove pesme, začuli su se prvi taktovi dugoočekivanog singla „Ako stanemo tu“. Na bini su se pojavili i prijatelji, koji su učestvovali u realizaciji ove numere – Feđa Frenklin na perkusijama i Boško Mijušković, basista grupe Straight Mickey and the Boyz. Sala Centra za kulturu Božidarac se pretvorila u podijum za ples, a energija ove pokretačke pesme je napravila snažan vrhunac večeri.

Nadamo se skorijim koncertima ova dva benda koja dele isti stav, pogled, i energiju. Čak i najveća očekivanja publike, ostvarena su. Atmosfera, zvuk, muzičari, sve se uklopilo i sačinilo jedan zavidan nivo.

GALERIJA FOTOGRAFIJA.