-

NaslovnaIzdvajamoNezaustavljive horde metalnog haosa i Floyd Rose overdose - Belgrade Metal Meeti...

Nezaustavljive horde metalnog haosa i Floyd Rose overdose – Belgrade Metal Meeting u Hali Sportova

Vader Kreator Belgrade Metal Meeting 2018
Kreator / foto: Nemanja Đorđević

Jučerašnji dan u Beogradu je obeležen onom posebnom vrstom manifestacije koja poseduje tu jedinstvenu moć da objedini ljude bez obzira na uzrast, mesto odakle dolaze i ostale banalnosti, i sve ih „stopi“ zarad jednog višeg cilja, a taj cilj je – muzika. Metal muzika, da budemo precizni. Da, onaj žanr zbog kojeg se pređeni kilometri ne broje, naknadni bol u vratu ignoriše i sve drugo se u potpunosti zanemaruje jer, kao što znamo, vredi svake proklete sekunde. Belgrade Metal Meeting je premijerno osvanuo u novobeogradskoj hali sportova i, iako krajnji ishod i nije bio najsvetlije konotiran, trudićemo se da se što manje fokusiramo na to, a što više na pozitivne stvari u celoj ovoj priči, a njih je i te kako bilo i glavni krivci za to su manje-više svima dobro poznate ekipe koje nose sledeće nazive: Infest, Bombarder, Dagoba, Noctiferia, Vader, Kreator, kao i ustoličene organizacije koje stoje iza svega ovoga, MH Concerts i Serbian Hellbangers.

Kapije armagedona su se otvorile oko 16 časova, a pošto je sasvim jasno da je to bilo isuviše rano za većinu posetilaca usled svakodnevnih obaveza koje nosi radni dan, tek nekolicina je ušla u ovom trenutku i zauzela borbene pozicije za prvi bend koji je imao tu čast da „preseče vrpcu“. Infest se nesumnjivo nametnuo kao prirodan izbor za ovo mesto usled činjenice da njih slobodno možemo zvati „svetski, a naši“, koliko god to imalo dozu iritantnosti pri izgovaranju. Jedan od najistrajnijih i najdugotrajnijih sastava na sceni, koji neumorno i neumoljivo vodi borbu za metal u ni najmanje lakim uslovima, juče je posebno bio na visini zadatka i svojom profesionalnošću dokazao da bez problema može stati rame uz rame s bilo kojim svetskim imenom ovog kalibra.

Vader Kreator Belgrade Metal Meeting 2018Ubitačni gitarski dvojac i maestralne solaže koje su se orile celom halom i zvučale vanprostorno i vanvremenski, postojana i snažna ritam sekcija i odličan scenski nastup upotpunjen, kao i uvek, prisnom komunikacijom sa publikom, koja je ovde, iako malobrojna, burno reagovala na bend, sve su to elementi na koje smo već navikli kad su oni u pitanju, samo je sada, s punim pravom se može reći, sve dignuto na viši nivo. Nizala se mešavina starih i novih pesama i odabir za ovu priliku je bio sjajan, pošto su se na setlisti našle „Onward To Destroy“, „Slavery To No One“, „Addicted To Flesh“, „Cold Blood War“ itd. i svaka je, na svoj način, našla svoj put do prisutnih i formirala zapaljivu energiju koja je nezaustavljivo krenula da se emituje. Veliko hvala na tome.

Sledeća tačka festivala bila je u znaku svojevrsnog bombardovanja, pošto su se na binu popeli oni koji su tu preko četvrt veka, koji sviraju metal i koji nisu dali da im silne prepreke tokom svih tih godina stave tačku na rad, nego su, jednostavno, opstali, a takvih na ovim prostorima fakat nema mnogo, naprotiv. Bombarder je, u sebi svojstvenom stilu, sa karakterističnom atmosferom koju verovatno samo Nešo može da napravi, nastavio tamo gde je Infest stao i, uz jedva malo veću publiku, odradio svoj deo posla. Iako tehnički to nije bilo najsjajnije, kad su njihovi koncerti u pitanju, zna se šta se može očekivati – jedna velika zabava na stejdžu prožeta klasicima sa prvih albuma kao što su „Speed Metal Manijak“ i „Glasnik Smrti“, i novije stvari poput „Spaljen“, „Graditelj Hrama“ itd. Vrsno međusobno dopunjavanje gitarskih deonica i stabilna ritam sekcija takođe spadaju u domen očekivanog, a sa okončanjem ove svirke, okončana je i nezvanična prva etapa večeri pošto je u drugoj usledilo nešto znatno drugačije.

Vader Kreator Belgrade Metal Meeting 2018Francuski groove metalci nekog novijeg doba, Dagoba, bili su naredni okupatori bine i svojom muzikom su promenili dotad uspostavljen pravac na način koji se delu publike dopao, dok je deo ostao mlak, mada ne ravnodušan, pošto je teško ostati bez ikakve reakcije na silinu i naboj gotovo ludačke energije koju je ovaj bend prezentovao. Moglo bi se reći da većina prisutnih, kojih je i dalje bilo malo u ovom trenutku, nije isuviše, ili uopšte, upoznata s opusom Dagobe, ali to ipek nije sprečilo pojedince da glasno podrže Francuze kojima je ovo bilo premijerno gostovanje u Srbiji, te da solidno reaguju na pevačevu komunikaciju sa njima, a nastavile su se i i neizostavne, šutke započete na Bombarderu. Ono što je bilo prilično upadljivo tokom ovog nastupa je činjenica da frontmen nekako „nosi“ ceo bend, i da je on dobrim delom zadužen za „vatru“ koja se zapalila prilikom ove izvedbe. Maksimalno profesionalno odrađen show i nešto svakako vredno viđenja, bili ljubitelj ovog podžanra ili ne.

Slovenačka Noctiferia se nekako logično nadovezala na pređašnji performans i, nakon više od tri godine od poslednjeg nastupa u našoj zemlji, sada se našla u dosta boljoj prilici i okolnostima da demonstrira svoju snagu i pokaže zašto važi za jedan od najboljih industrial metal sastava ne samo u svojoj domovini, već i šire. Opet, za mnoge to nije bilo naročito primamljivo jer je, kako je već rečeno, žanrovski dosta „odskakalo“ od nekog opšteg tona festivala, ali deo publike koji nije mario za to već se prosto prepustio nečem drugačijem i uzbudljivom, evidentno je uživao. Noctiferia je jaka, angažovana, autentična i upečatljiva, kao celina kompaktna, a nastup im je više nego efektan. I u ovom slučaju pevač, odnosno frontmen, uspostavio je sjajan odnos sa prisutnima i uspeo da i u tom segmentu doprinese kvalitetu svirke, a svakako nije bilo na odmet što je i pričao na srpskom što je ostavilo utisak određene topline i prisnosti. Nizale su se numere „Terror“, „Wetiko“, „Demoncracy“, „Gagapeople“, a poslednjim taktom poslednje pesme, stavljen je kraj na drugu etapu večeri, te je došlo vreme za treću, onu kojoj su se svi najviše radovali sa gorućim nestrpljenjem.

Vader Kreator Belgrade Metal Meeting 2018
Vader

Poljski death metal veterani Vader bili su dočekani od strane sad već (ipak uslovno rečeno) dosta brojnije publike, a intro pred njihov izlazak na binu sa sobom je doneo i onaj magičan, nečujni click, trenutak kada svi spoznaju da sada kreće real deal i da ovaj festival ulazi u vrelo finale, iz dva dela. Burna i gromoglasna dobrodošlica je bend u samom startu dodatno zagrejala i verovatno motivisala da nam prirede još bolji koncert od planiranog. Otvorivši ga sa numerom „Dark Age“, nastavivši sa „Vicious“, „Crucified“, „Testimony“ itd., Vader je nemilosrdno strujao kroz setlistu, a pevač je ekspresno, što je u ovom momentu zaista bilo jednostavno i vrlo poželjno, uspostavio fenomenalnu komunikaciju sa fanovima koji su oduševljeno reagovali, naročito oni kojima je ovo bio prvi susret sa mašinerijom u vidu ovog sastava. Gotovo nerealne, vrišteće gitarske solaže nezaustavljivo su se orile halom, bubnjevi i bas su režali na krajnje ubitačan način, a sve to je kompletirano jednim nadasve frenetičnim vokalom. Bendu je ovo bila posebna prilika i iz još jednog razloga, tačnije proslave 25 godina rada, a kada godišnjice poput takve dođu na red i kada ispred sebe vidite ljude gladne metala i doze koju znaju da ćete im isporučiti, ta proslava automatski dobija još daleko više na značaju. Stoga, Vader nije samo svirao, Vader je i slavio, slavili smo i mi sa njima, a sveopšta atmosfera koja je tada vladala nas je idealno uvela u poslednje čekanje za ovo veče, čekanje thrash metal titana, legendi, ikona, čekanje Kreatora.

Vader Kreator Belgrade Metal Meeting 2018Nemačka teutonic četvorka davnih dana neponovljivih osamdesetih iznedrila je sada velikane koji suvereno i beskompromisno voze svoju priču preko tri decenije. Postojanost, gotovo surovost, održala ih je kroz sve ovo vreme i okolnosti koje su se menjale u svetu muzike, a njihovo nasleđe već sada je neizostavan deo metal lektire. Deo te četvorke su i ovi giganti, koji su sinoć održali ne koncert, već jedan istinski spektakl za pamćenje, metalnu eksploziju svoje vrste. U tački kad je cela hala odisala uzbuđenjem i kad je pristigao ostatak publike koji je najlepše za kraj postavio kao jedino i glavno, glasno se začuo intro, a potom su metal gospoda kročila na teren koji najviše vole i koji im najlepše stoji – bina. „Phantom Antichrist“ je probila led u milisekundi, a plamen kojim je nevidljivo goreo prostor je samo postajao veći svakim sledećim tonom. Mille Petrozza je gotovo u svakoj pauzi pevao i jednu posebnu pesmu kroz krajnje intenzivnu priču sa prisutnima i zahvaljujući tome u više navrata se osetilo kao da granica u vidu ograde između bine ni ne postoji i kao da smo svi Jedno, horda haosa. Kako Kreator spada u onu kategoriju izvođača koji se ne oslanjaju na staru slavu jer im je novi materijal podjednako kvalitetan kao i rani radovi, repertoar je bio odabran na vrlo pametan način i sastavljen tako da zadovolji i okorele oldschool fanove, kao i one koji pomno i posvećeno prate celu karijeru grupe. U savršeno načinjenom nizu, samo su se ređale „Hail To The Hordes“, „Enemy Of God“, „Satan Is Real“, „People Of The Lie“, genijalan break se napravio sa legendarnom „Flag Of Hate“ koja je horski otpevana, a uz nju je odmah krenula i neizostavna „Phobia“, iako sinoć nije bilo nikakvog razloga za strah, samo za manično prepuštanje najlepšem haosu u kojem se ikad možete zateći, onom metalnom.

Vader Kreator Belgrade Metal Meeting 2018O sviračkom umeću ovde nije neophodno trošiti previše reči jer bi se sve moglo sažeti u jednu rečenicu – Kreator zna šta radi, zna kako se to radi, a besprekornost, tačnost i preciznost koja izaziva nevericu ide ruku pod ruku s njima kud god se oni zaputili. To su nastavili da potvrđuju i kroz naredne numere, „Gods Of Violence“, koja već sad zvuči epski iako je sa poslednjeg albuma, „Hordes Of Chaos“, koja je bila i svirana i primenjena u praksi, eksplozivna „Violent Revolution“ sa istoimenog izdanja iz sad već davne 2001. koja je označila dolazak Sami Yli-Sirniöa na mesto gitariste (i na kojem će, nadamo se, zauvek ostati), a za kraj su ostavljene izvrsna „Fallen Brother“, posvećena brojnim velikanima iz sveta muzike koji su nas napustili, „Betrayer“ i klasik na sveopšte odobravanje, „Pleasure To Kill“. Uz neverovatnu oduševljenost i boraca iza ograde i ratnika ispred nje, koji su to naširoko iskazali, došao je trenutak da se zapečati prvo izdanje Belgrade Metal Meetinga. Velika zahvalnost od strane Kreatora svima koji su došli, predgrupama i organizatorima koji su sve ovo omogućili, bila je final touch ove izvanredne završnice, a horde haosa su sada morale da se raspuste. Ali samo na kratko.

Vader Kreator Belgrade Metal Meeting 2018Podvizi kao što je festival ovog karaktera se s razlogom tako nazivaju kada živite u Srbiji. Šansa za željenu uspešnost kojoj se stremi je revijalna lutrija i nikad ne možete ni da naslutite koje su vam šanse za dobitak. Sinoć nije osvojena sedmica i uspešnost je bila dovoljno daleko od očekivane, ali, ipak se ne može nazvati ni neuspehom. Brojnost publike nije bila na zavidnom nivou, da, i razni faktori su to uslovili, ali, na kraju, kada se sve sabere i oduzme, podeli i pomnoži, uprkos svim nemilim okolnostima, mi smo, ipak, dobili naš veliki metal meeting i postavili se na „mapu“. Dobili smo vrsne bendove iz zemlje, regiona i sveta koji su ostavili 101% sebe na bini koja život znači i priredili, svaki na svoj način, show i svirku koja obara sve pred sobom. Svirku koja ne poznaje granice bilo kog tipa, svirku koja mnoge od nas održava živim i daje nam snagu za svaki naredni udah i izdah. Sećate se one čuvene reklame za pričaonicu iz kasnih devedesetih kada se izgovori ona legendarna rečenica – „Rokenrol je način života“? Ona je juče potvrđena u velikom stilu u svakoj mogućoj sferi, a ako ne shvatate njenu suštinu, moguće da ste na pogrešnoj adresi. Slava hordama haosa.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Vader Kreator Belgrade Metal Meeting 2018

Vader Kreator Belgrade Metal Meeting 2018