-

NaslovnaReportažeNeustrašivi i jači nego ikad Elemental u Nišu

Neustrašivi i jači nego ikad Elemental u Nišu

Elemental Niš
Foto: Marija Veljković

Poslednju novembarsku noć u Nišu je obeležio koncert zagrebačkog hip-hop sastava Elemental. Ove godine bend slavi 15 godina postojanja, u okviru regionalne balkanske turneje, te je jučerašnja dvočasovna svirka bila ujedno i proslava jubilarnog rođendana Elementala.

Pred više od 150 ljudi u niškom klubu pravnog fakulteta Juridicum, sa malim vremenskim kašnjenjem od predviđenog, hrvatska grupa koncert je otpočela energično, pesmom Neustrašivi i odmah zagrejala atmosferu u publici. Istim tempom nastavljaju sa Vertigom, a kada je na red došao stari hit Romantika, koji je Remi najavila kao prekretničku pesmu koja je učinila da njihov bend ne svira samo po malim klubovima u Zagrebu, već i u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Pančevu… za „karaoke momenat sa minimalnim naporom“ preslatka pevačica nagradila je publiku sa „pet zvezdica“. Singlovi Priroda i društvo i Malena sa pretposlednjeg albuma „Vertigo“, već sa prvim taktovima izazvali su glasne ovacije i opšte oduševljenje u masi. Za odlično poznavanje tekstova Elementala i muzičkog opusa starog deceniju i po, koje su članovi šaljivo opravdali „dobrom internet konekcijom“, baladom Male stvari iz 2004. godine na jedinstven način su nam se zahvalili.

ShotSastav od sedam muzičara, muškog vokala Luke Tralića Shota, ženskog vokala Mirele Priselac Remi, bek vokala, basiste, gitariste, bubnjara i klavijaturiste, se predstavio Nišlijama i izveo buntovničku numeru U mojoj glavi, praćenu svetlosnim efektima. Intenzitet emocija u britkim autorskim tekstovima, raznolikost muzičkih žanrova od repa, hip-hopa, fanka, roka, do soula, džeza i regea glavne su odlike specifičnog i autentičnog Elementala.

Interakcija sa publikom postojala je tokom celog koncerta. Remi i Shot su se često šalili. Remi je bilo drago što u klubu nije zabranjeno pušenje, a Shot se oduševio kada je saznao da se u Nišu pivo može kupiti i posle 10 sati i nazdravio flašicom Zaječarskog piva. Iako se očekivalo nešto više publike, prisutni su napravili “paklenu” atmosferu, a Remi se zahvalila ljudima što su odvojili novac za kartu, znajući da su niske plate u ovom delu Srbije.

remi_nis„Sledećom pesmom počinjemo novi album“, najavila je Remi i otpevala naslovnu numeru U redu je, a zatim sišla u publiku gde je đuskala i slikala se sa fanovima, pokazavši koliko je otvorena i pristupačna, ali i omiljena kao besprekorna pevačica, dok je muški deo benda na bini izveo tvrđi solo instrumental. Nastavili su sa novitetima Hejteri i 101 razlog uz koje su svi prisutni skakali, a za završnicu su simbolično ostavili pesmu Jel ovo kraj. Odgovor je da naravno nije, jer su svi gromoglasnim aplauzom i vriskom podržali i pozvali bend da se vrati na bis. Ni jedan nastup Elementala ne bi mogao da prođe bez, sada već antologijske, Iz dana u dan, pored koje su izveli i najnoviju slatku Prokletu ljubav, a ceo bis i nastup začinili i zaokružili potresno teškom, istinitom i iskrenom pesmom sa direktnom porukom Po mojoj mjeri, takođe sa albuma “U redu je”.

Fenomenalna svirka Elementala kao i proslava Dana Rep Publike u klubu Feedback u petak nastupom niških repera Marconier-a, I Bee-a, Taza i Naopaka, učinile su poslednji vikend u novembru pravim spektaklom za sve zaljubljenike u hip-hop.

Izvestaj 04 (1 of 1)