-

Neurosis poderao Zagreb

Neurosis
Neurosis; Foto: Marko Plecko

Koncert Neurosisa u Močvari bio je jedan od onih do čijeg su se održavanja dani nestrpljivo odbrojavali, kada se saznalo da je Zagreb jedini u regiji uvršten na popis destinacija koje će posjetiti u sklopu aktualne europske turneje.

Consecration
Consecration

Sotta Kelly-a koji je kamen temeljacove cijele Neurosis priče od samih početaka, mogli smo vidjeti početkom godine kada je u sklopu svog samostalnog projekta Sott Kelly And The Road Home nastupio također u Močvari, a nešto više o njima saznati i iz intervjua.

Malo je reći kako Neurosis uživa status kultnog benda među zagrebačkom publikom, a posjećenost je to i dokazala tako da je već oko 20:30 Močvara bila ugodno popunjena. Većina ljudi koja je konstanto pristizala odlazila je direktno u Pogon Jedinstvo odlučujući poslušati beogradsku predgrupu Consecration.

Consecration se popeo na stage točno na vrijeme uz topao pljesak dobrodošlice i potpore iz publike. Tijekom svoje 45-minutne svirke bilo je evidentno da su se uspjeli polako ali sigurno uvući pod kožu posjetiteljima stvoreći lagano psihodeličnu notu u potpuno zamračenoj Močvari. Pjevač Danilo Nikodinovski je majstorski uspjevao održati kontakt sa publikom, a pri tome se i sam svako malo prepuštao da ga glazba ponese u neke druge sjetne svijetove.

Neurosis
Neurosis

Za razliku od Neurosisa Consecration nema nekih opipljivih točaka sa sludge metalom, već uspješno pleše na granici između prog-rocka i ambijentale barem što se novijeg materijala tiče. Ali bez obzira na to uspjeli su stvoriti uvodnu atmosferu kakvu je očito Neurosis tražio kada je birao predgrupu. Danilo se na kraju nastupa zahvalio publici i istakao kako su počašćeni što im je ponuđena uloga predgrupe od strane samih zvijezda večeri. Ispraćeni su pljeskom, i veoma pozitivnim komentarima. Satnica se morala ispoštovati, a mi se nadamo da ćemo uskoro imati prilike vidjeti samostalan koncert Consecrationa.

NeurosisNakon kratkog namještanja i provjere zvuka sve je bilo spremno da se napokon Neurosis popne na stage. Vriskovima i nestrpljivim pljeskom publika napokon doziva Neurosis. Koncert započnju pjesmom ‘A Sun That Never Sets’ sa istoimenog albuma u kojoj se Kelly i Steve Von Till vokalno izmjenjuju i daju pritom pjesmi potrebnu dozu drame koja naravno završava distorzijom odjekujući još dugo poslije završetka pjesme. Nastavljaju sa ‘Locust Star’ koja publiku baca u doslovni trans. Bend se ne štedi, publika nije sramežljiva i to od samog početka, instant kemija se događa. Sa ‘At The Well’ se osvrću na aktualni album ‘Honor Found In Decay’, nakon koje je uslijedila devetominutna poslastica pod nazivom ‘Distill’. Konstantno podižući i spuštajući atmosferu svojim efektima i semplovima koje u nekim trenutcima pokušava svirati šakama i glavom Noah Landis uspjeva publiku na trenutke čak i uspavati. Ovdje uvježbano uskaču Kelly i Von Till i nasilnički ju bude rifovima koji kroz zvučnike bivaju dalje proslijeđeni masi da ih protumači kako želi. Suradnja publike i benda kakva se rijetko viđa.

NeurosisPotpuni mrak razbijaju svijetla sa pozornice, a bend nastavlja dalje sa ‘Water is Not Enough’ gdje Kelly preuzima glavnu vokalnu ulogu. Pjesme poput ove uživo sa sjajnog albuma ‘Given To The Rising’ potvrđuju činjenicu zašto Neurosis još uvijek sjedi na tronu američkog sludge metala. Desetominutna ‘My Heart For Deliverance’ jedna od njihovih osjećajnijih, sa naravno žestokim početkom pred kraj je natjerala masu na romantično ljuljanje i lagano prihvaćanje da će ovome predivnom druženju uskoro doći kraj. Močvara tone u mrak po posljednji puta dok taktovi ‘Bleeding The Pigs’ lagano gmižu iz zvučnika penjući se uz kralježnicu da bi naježile i posljednju dlačicu na vratu. Ambijentalni uvod potpomognut Landisovim efektima prvo prekidaju vriskovi iz publike, a zatim i hladnokrvan glas Von Tilla riječima ‘When the serpent swallows it’s tail, with half eaten heart..The god of reason deserts me, Only Earth and sky remains…’ Uz mnogo distorzije i krajnje uživljeno Neurosis se oprašta od oduševljene publike dugim autrom. Zahvaljuju se i odlaze sa stagea počašćeni dugim ovacijama i zvižducima.

Neurosisova tematika reflektira odnos čovjeka i prirode, stavlja u sukob umjetničku notu sa osnovama metal glazbe, konstantno spaja nespojivo i rezultat je začuđujuće dobar. Sirovim i brutalnim nastupom uvijek iznova zadive a zahvaljujući hrabrosti i ovom konstantnom eksperimentiranju, i danas  se nakon trideset godina karijere kite titulom najutjecajnijeg benda u prošla dva desetljeća. Ako do sada niste uspjeli shvatiti Neurosis velike su šanse da ni nećete. A ako ste dio vojske koja se ubraja pod njihove fanove vjerujem da već strpljivo čekate kada će Neurosis sljedeći puta ‘poderati’ Zagreb.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Neurosis