-

Neukrotivi Šajzerbiterlemon u Dragstoru

Šajzerbiterlemon DOB Klubic Beograd 18.5.2019
foto: arhiva

Jun, mesec kojim nezvanično počinje leto, te posledično, sve i da je 20 stepeni, postaje naglo vruće i mesec čiji su drugi dan ove kalendarske godine obeležile dve (ne)isključujuće manifestacije održane u Beogradu. Za ljubitelje tradicionalne scene na centralnim gradskim ulicama održane su spasovdanske litije, kojima je obeležena slava Beograda, grada čije ulice su, taman po završetku radnog vremena trpele zastoj od nekoliko sati. Za ljubitelje alternativne scene, podno Pančevca, u Dragstoru, u slavu alternativnog muzičkog centra – Beograda, alternativnog muzičkog izražaja i dobrog provoda, održana je promocija albuma „Na dugačkim poljima” benda Šajzerbiterlemon 

U Dragstoru, među mladim posetiocima (denuo se i po koji stariji primer Homo sapiensa), mogli su se primetiti članovi benda, Jovan, Ana, Konstantin i Đorđe, koji su zujali kao lavovi u kavezu, nestrpljvo čekajući da predstave posetiocima ono što su spremili za svoj najveći samostalni koncert, kako su ga najavljivali.

Prvi ovosezonski letnji transfer, dogodio se oko 15 do 23h. Publika se preselila u natkriveni deo ispred bine, a četvorka iz benda se iz publike preselila na binu. U blago osvetljenom prostoru nazirale su se četiri crvenkaste majice i jedna crvenkasta frizura iza jedne od njih. 

Kako su otvorili album tako su otpočeli i njegovu koncertnu promociju – “Polja”, te se uz kratak pozdrav publici brzo ušlo u stvar “Porivi”. Delovalo je kao da posetioci još uvek nisu dovoljno puta preslušali album, osetili momente na kojima će se nešto u pesmi dogoditi ne bili to pokretom tela na koncertu ispratili. Takav utisak brzo je „pokvaren“ izvođenjem singla, koji su čuli dovoljno puta – “Strepnja”. Počelo je prvo skakanje, vriskanje i udruženo pevanje sa Jovanom, čije telo se grčilo pri svakom odsviranom akordu na gitari, kao da ga je struja udarala pri dodiru trzalice i žice. 

Šajzerbiterlemon DOB Klubic Beograd 18.5.2019

Evidentno je bilo da se na pripremi ovog nastupa dugo radilo jer je osim četvorke na bini, tonac, Uroš Milkić, imao zapaženu ulogu, igrajući se efektima i ehoima, pogotovo na vokalu. Jako je simpatična bila izvedba pesme “Iza ugla”, inače jedna od najupečatljivijih numera na albumu, prepoznata i po tome što je laganija, mirnija, te milija uhu prosečnog slušaoca, kada su Jovan i Uroš na mikseti imali plantovski (Robert Plant, prim. aut) momenat sa “la, la, la,”, koje je pratilo gitarski aranžman. Bez sumnje, jedna od najbolje dočekanih pesama večeri. 

Nakon spuštanja tenzije, red je bio da se ona vrati, a repertoar se vratio na prvi album pesmom “Zidovi”. Šutka, gurka, povici i pevanje. Đorđa je to inspirisalo da podsatkne publiku navijačkim pokretima ruku, a ona je na to uzvraćala pojačavajući intenzitet dešavanja ispred bine, dok je nešto mirnije bilo ka izlazu i oko šanka. Cilj postignut – temperatura podignuta. Temperaturu pred binom pratila je temperatura na bini. Iako je svirao “Sneg” Kosta je rešio da je dosta bilo nošenja majice. Verovatno mu je u tom trenutku dosta bilo i nošenja kose jer mu je sve vreme bila na očima i mikrofonu dok je pomagao Jovanu u vokalnim deonicama. 

Shvativši to kao poziv, Jovan se brzo pridružio toples Kosti, s tim što je Jovan, verovatno prvi put u svom nastupu, skinuo i gitaru, te je imao više slobode za skakanje, trčanje, potpaljivanje publike uz poslednji singl benda “Zavrti me”, koji je prodrmao i one mirnije, ali i starije koji su bili sjaćeni ka izlazu u kojem je koncentracija kiseonika bila nešto veća. 

Najneobičniji koncertni trenutak dogodio se tokom pesme “Metak”, numere upečatljivog teksta, spota i teškog rifa, kada se jedan od posetilaca gurao sa upaljenom kamerom ka prvim redovima u pokušaju da zauzme što bliži položaj za snimak, kada mu se na velikom ekranu telefona obrela starija ženska osoba (baka, slobodna procena autora), koja je razvukla svoje usne u osmeh dok je svedočila neukrotivom koncertnom izvođenju Šajzera.

Šajzerbiterlemon DOB Klubic Beograd 18.5.2019

Nije poznato da li je baka uspela da posvedoči i veoma uzbudljivom izvođenju pesama “Čudni ljudi” i “O idolima”, ali sigurno nije posvedočila pesmi “Stvarni”, koju je ortak Pele odsvirao sa bendom. “Stvarni” predstavlja možda i najlepšu pesmu na albumu, sladunjavu stvar koja zatvara predstavljeni album i koja u sebi nosi veliki pop potencijal. Pele je mlatarao desnom rukom po akustičnoj gitari deleći sa posetiocima njen praskavi zvuk, pevajući prateće vokale i njišući se zajedno sa prvim redovima. Silaskom Peleta sa bine, usledio je nezvaniči kraj programa.

Kratak predah, navijačko orenje Dragstorom “Šajeri, Šajzeri” i njihov brz povratak.

Dve brze, oštre, šajzer pesme su čuvali za kraj – “Mrak” i “Opet on”. Da li zato što su znali da je kraj blizu ili zato što su pesme proizvele takvu energiju, publika je podivljala. Guranje, skakanje i odbijanje jednih od druge je po svemu sudeći nedostajalo Đorđu na bini, te izdržao nije i stuštio se preko ograde sa gitarom obešenom oko ramena igrajući i privodeći ovo burno, veselo slavlje mladosti, buke, dobrog osećaja i dobrog provoda kraju, slavlje koje se u trenutku završilo, rasulo po poslednjim polascima gradskog prevoza, taksijima, obližnjim birtijama i pretvorilo u retrospektivu s dominantnim utiskom da je Beograd u junu za mlade alternativnce (ali i mlade tradicionaliste) mesto za biti, doživeti.