-

NaslovnaReportažeNeno Belan i Fiumens u Beogradu: Nezaboravan Dan zaljubljenih uz pesme grupe Đav...

Neno Belan i Fiumens u Beogradu: Nezaboravan Dan zaljubljenih uz pesme grupe Đavoli

Nino Belan Dom Omladine Beograd
foto: Anamarija Vartabedijan

Puna sala Amerikana beogradskog Doma omladine dočekala je sinoć legendu jugoslovenskog rok zvuka, splitskog kantautora Nena Belana i riječku grupu Fiumens.

Posetioci koncerta su u holu ispred sale Amerikana mogli da vide izložbu ilustracija i originalnih crtežа za animacije „Pod zvezdanim nebom – Đavoli“ beogradske umetnice Anamarije Vartabedijan, koja je otvorena kao jednodnevna postavka samo za publiku ovog koncerta. Dela predstavljena na izložbi inspirisana su pesmama Đavola i temama ljubavi, želja i snova te su tako zajedno sa muzičkim programom upotpunila magični doživljaj ove romantične večeri. Izložene animacije i crteži se tematski i stilski nadovezuju na spot “Zvijezda moga sna” Nena Belana i Fiumensa koji je Vartabedijan režirala 2017. godine.

Koncert je posvećen opusu Belanovog nekadašnjeg benda Đavoli, a on sam taj format naziva double retro show jer donosi duh šezdesetih godina prošlog veka, a poznato je da je ta decenija izvršila najveći uticaj na rad Đavola. Koncert je počeo oko pola deset kada su se na bini pojavili Belan i moćni  trojac u sastavu: Leo Rumora – bubanj, prateći vokali, Olja Dešić – bas, prateći vokali i Vedran Križan – klavijatura, prateći vokali.

Zabava je počela pesmom „Đavoli“ Đorđa Marjanovića, koja je davnih osamdesetih godina poslužila kao inspiracija Belanu i ekipi da imenuju bend. Zatim su odsvirali i pesme „Biondina“ i „Samba i ti“ a za par trenutaka je prostor ispred bine postao plesni podijum, i čitava atmosfera je poprimila izgled kao pre trideset i više godina.

Nakon što je Belan predstavio svoj prateći bend, riječke Fiumense, napomenuo je da koncert na kom se sviraju pesme Đavola ne bi mogao biti izvodljiv bez saksofona, te je razgaljenoj publici predstavio i saksofonistu Jakšu Kriletića Jordesa.

Belan i Fiumensi su potom prodrmali publiku pesmom „Lucija“, uz koju se veselo pevalo i igralo, a vrhunac ovog dela koncerta svakako je bilo izvođenje možda i najvećeg hita ove grupe „Pričaj mi o ljubavi“. Naredni blok pesama počeo je veselo uz pesme „Zvuci ulice“ i „Cha – Cha pusti me“, a igranka u sali Amerikana zahuktala se kada su se sa bine začulli prvi taktovi pesme „Rock galama“.

Sve vreme koncerta iza izvođača na video bimu su se smenjivali radovi Anamarije Vartabedijan i spotovi grupe Đavoli, te je ovaj double retro show bio užitak za sva čula. U nastavku koncerta smenjivali su se hitovi „Space twist“, „Điri điri“, „Cestom preko Zagore“, „Ja volim je“, a atmosferu je dovela do uslijanja pesma „Stojin na kantunu“, ali to nije bilo sve, jer su se nakon toga muzičari vratili na bis i a capella otpevali „Peggy Sue“.

Finale koncerta bilo je rezervisano za hitove „Jagode i čokolada“ i „Ivona“, a neumorna publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila Belana i Fiumense u nadi da će uskoro ponovo doći i doneti dobru muziku i pregršt lepih emocija.

Belan i riječki muzički majstori poveli su beogradsku publiku na nezaboravno muzičko putovanje kroz magični opus grupe Đavoli i izveli bogat repertoar vanvremenskih hitova koji su obeležili odrastanje i mladost nekoliko generacija. Iako repriza od pre tri meseca, ovaj koncert je ostavio publiku bez daha, Belanov vanserijski talenat i vesele note doneli su u beogradsko zimsko veče miris Jadranskog mora i publiku odnele na talasu sećanja u vreme pre više od trideset godina.