-

NaslovnaReportažeNeno Belan i Fiumens izložbom i koncertom proslavili prvih 20 godina u Beogradu

Neno Belan i Fiumens izložbom i koncertom proslavili prvih 20 godina u Beogradu

Neno Belan i Fiumens / foto: Anamarija Vartabedijan

Proslava dve decenije rada Nena Belana i njegovih „Fiumens“ u Beogradu, počela je otvaranjem izložbe koncertnih fotografija „Jer je pesma deo nas – mojih deset godina“, autorke Anamarije Vartabedijan koja slavljenika objektivom prati već punu dekadu u Beogradu a poslednjih godinu dana i u Hrvatskoj.

Bend nije skrivao zadovoljstvo i ponos, a Neno Belan je otvarajući izložbu izgovorio da je bend srećan sa saradnjom sa njihovom dragom prijateljicom i fotografom koja ih najviše od svih drugih prati i koja je napravila divna mala remek-dela. Izrazio je želju da to potraje još puno godina i izjavio je da ne sumnja da će doživeti još koju izložbu za deset ili dvadeset godina.
Belanovu publiku je uspešno zagrejao beogradski rokabili bend Psi koji su u dvadeset minuta izveli svoje najbolje autorske pesme kao i obrade starogradskih pesama u rokabili maniru.

Nakon svega toga, bilo je vreme da se Neno Belan i njegovi „Fiumens“ obrate i publici koja je došla na koncert. A publika već uveliko zna da će osim pesama tzv. „novog optimizma“ što zrači iz njih i miriše na jadransko more dobiti i priliku da uvežbava pevanje i da se bavi fiskulturom. Početak koncerta uz lagani tempo „A gdje si ti“, nije nagoveštavao takav rasplet događaja, no kako je koncert odmicao publika je sve više imala priliku da se iskaže u pevanju što refrena, što delova strofa. Dizanje ruku i aplaudiranje se podrazumevalo. Uz pratnju trija „Fiumens“ (Vedran Križan – klavijature, prateći vokal), Olja Dešić (bas, prateći vokal), Leo „prerušeni Massimo“ Rumora (bubanj, prateći vokal), Belan je imao priliku da u pre-aranžiranim pesmama na radost benda koji itekako ume da se rasvira, prikaže i svoje impresivno znanje sviranja gitare, električne, crvene, koju on od milošte zove „Barbara“.

Neno Belan i „Fiumens“ su jedna uigrana ekipa, koja vlada repertoarom, atmosferom i dinamikom i koja u svakom trenutku zna šta je potrebno da bi se osmeh pojavio na licima svih prisutnih. Svi vole priče o ljubavi, a umetnost je od toga ne napraviti patetitku, slavljenik i ekipa to znaju! Pesme „Fiumensa“ i Belanove kompozicije iz perioda rada sa grupom „Đavoli“ (koje su ipak izazvale najviše ovacija, već sa prvim taktovima) su odavno deo nas i to je empirijski i dokazano ovog 11. marta u beogradskom „Mikser hausu“. Pričajte i dalje…