-

Neno Belan & Fiumens zasijali u Botaničkoj bašti

Neno Belan Đavoli best of Jevremovac Botanička bašta fotografije slike galerija Beograd CEBEF

I dovraga, eto korone, nema korone ima okupljanja, nema ih, samo vakcinisani, ništa nevakcinaisani, a šta je sa transvakserima? Dovraga, trebalo je čuti pesme Đavola, dovraga i tvorca mnogih hitova posle Đavola, Nena Belana i njegovih Fiumens (a.k.a Đavoli „Space Twist“ period).

Ta poprilično sparna beogradska noć, bila je samo uvod u dugo toplo ljeto, koje je sadašnji kvartet sa Kvarnera isporučio letnjim ritmovima, od žege isušenoj BG publici. Nema Rive u botaničkoj bašti „Jevremovac“ malo južnije od srca Beograda, no ima osećaja za filing te Rive i talasa koji zapljuskuju (daleku?) obalu. Zna to jedan od najuspešnijih kantautora iz Splita (a da se ne lažemo i sa ex YU prostora), vođa Fiumensa, Neno Belan, čovek čije su pesme izdržale test vremena. Dostojanstveno, tek da se napomene!

Da, vrteo je kvartet u predivnoj atmosferi botaničke bašte, pred ohoho raspoloženom publikom sve ono što se odavno ispostavilo kao „kolektivna svest“ pesama iz odavno prošlog vremena, kao i kompozicije novijeg datuma. „Kucaj opet„, „Điri Điri„, „Pričaj mi o ljubavi„, „Stojim na kantunu„, „Rijeka snova„, „Sunčan dan„, dovraga i dodžavola, sve je bilo tu, sve se čulo i jasno i dovoljno glasno.

Neno Belan Đavoli best of Jevremovac Botanička bašta fotografije slike galerija Beograd CEBEFBelan se, u šta mnogi zaboravljaju istakao i kao gitaroš, bre! Vedran može da bude hulja baš kao i Tonči sa sve raspojasanom klavijaturom na prstomet ispred sebe, no može da bude i elegantan u prebiranju po dirkama kao Armando Anthony Corea poznat kao Chick. Olja i sa bandažiranim prstom drži bas linije u šaci i ne pušta ih nigde, Leo osim što (kao i obično zamenjuje Massimovu Bowievsku ulogu) u „Zar više nema nas“ i dalje neumorno (da prostite) hefta onaj bubanj, kao da mu ritam života zavisi od istog.

Pred sam kraj koncerta nova kompozicija „Zvijezde“ je zasijala (daleko bolje nego ona crvena protiv Kairata) te je dokazala da „Barba Neno“ i dalje poseduje ono najsvetije u muzici: osećaj za melodiju i još važnije osećaj za pesmu, bre! I to je to.

Momci (dobro, to je već diskutabilno) imaju ritam i imaju pesme i znaju kako da nateraju publiku da peva i pleše. Malo li je to za ovo vreme današnje? Nije i tako bi i trebalo da bude i u naredne 24 godine kako je glavni akter ceremonijala rekao nešto pre isteka dvosatnog nastupa.

Sklon sam poverovati da rahmetli Josif Pančić u dvorištu čije je seme sam zasejao, ne bi imao ništa protiv da čuje i vidi ovakav događaj. I tačka!

David Vartabedijan

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Fotografije: Anamarija Vartabedijan