-

NaslovnaReportažeNektar demofest kaže Prophaganda

Nektar demofest kaže Prophaganda

Asian Dub Foundation
Asian Dub Foundation

Sinoć je, dodjelom nagrada, te koncertom KillingJazzHardCoreBaby i Asian Dub Fondation, zvanično završen drugi Nektar Demofest.

Ovo je bila do sada najposjećenija noć na Nektar Demofestu. Kastel je bio prepun od samog početka večeri, pa sve do kraja afterparty-ja jutros u četiri.

Prvo je dodjeljena nagrada akreditovanih novinara, u iznosu od 1000 evra, koja je pripala zagrebačkoj grupi Prophaganda. Nagradu publike (1 500 evra), osvojio je bend Orion iz Širokog Brijega.

Orion

Orion, izabranici publike, primaju svoju nagradu

Dok je žiri vijećao o prva tri benda, publiku je zabavljao prošlogodišnji pobjednički bend KillingJazzHardCoreBaby, koji je tako predstavio novi album pod nazivom Track One.

KillingJazzHarcoreBaby

KillingJazzHardCoreBaby – prošlogodišnji pobednici festivala

Nakon par „dramskih pauza“, predsjednik žirija Bane Lokner, pročitao je i imena najboljih bendova. Zbog istog broja glasova, žiri je odlučio da udvostruči treću nagradu, pa su tako bend Tanker iz Banjaluke i Zaa iz Kruševca, dobili po binsku opremu u vrijednosti od 5.000 evra. Kao dobri domaćini, momci iz Tankera, bronzanu činelu (koja se ipak nije mogla prepoloviti) dali su kolegama iz Kruševca.

Drugo mjesto, prema odluci žirija, zaslužio je bend Discopath iz Splita. Ovi kontroverzni momci su se svakako izdvajali i zvukom i imidžom od svih bendova, pa su tako zaradili binsku opremu u vrijednosti od 7 500 evra.

Napokon, za ovogodišnje pobjednike Nektar Demofesta, proglašen je zagrebački bend Prophaganda. Emocije nisu izostale, pa je tako energična pjevačica ovog benda rekla kako će da se uda u Banjaluci, te je neprestano hvalila publiku, koja joj je uzvraćala ovacijama i aplauzom.

Prophaganda

Prophagadna, pobednici festivala, ,,praše“ na sceni

Čini se da su svi bili zadovoljni ishodom ovogodišnjeg Nektar Demofesta. Bendovi koji su ostali bez nagrade, srećni su zbog učešća na ovom, fenomenalno organizovanom događaju. Konekcije i prijateljstva sklopljena ovdije, poslužiće im dobro u budućem radu, ističu mladi muzičari i odlaze na cijelonoćno slavlje.

Nažalost, skoro svi bendovi su nakon proglašenja napustili tvrđavu, traživši bolji provod negdje drugo, što sigurno nije bila dobra odluka.

Publika je, za kraj, urnebesno uživala u spektakularnom koncertu Asian Dub Fondation-a. Atmosfera na Kastelu je prešla sve vrhunce, pa se tako i Asian Dub Fondation dva puta vraćao na scenu,  ne mogavši odolijeti vrisku banjalučana.

Asian Dub Foundation

Asian Dub Foundation zatvaraju festival

Članovi benda su iskoristili ovu priliku da činelom nagrade svog menadžera, koji ih prati već jedanaest godina. Ovaj dirljiv gest razbili su sa malo komike, poklonivši mu i Bruno bokserice.

Nakon nezaboravnog bouncing-a uz hitove Asian Dub Fondation-a, za jednako dobar afterparty, pobrinuo se popularni banjalučki bend Afrodizijak.

Žurka je trajala do jutra, a kako se moglo čuti jedino što može prevazići ovogodišnji Nektar Demofest je sljedeći Nektar Demofest. Svi komentari kolega novinara u vip loži su veličali ovaj festival, nazivajući ga „obrazovnom ustanovom“, a s obzirom da se u Banjaluci ovog vikenda slušala samo kvalitetna muzika, to je svakako istina.