-

NaslovnaReportažeNeka bude ludnica: Rođendan Samostalnih referenata u Subbeernom centru

Neka bude ludnica: Rođendan Samostalnih referenata u Subbeernom centru

Samostalni Referenti Subbeerni centar Beograd
Samostalni Referenti; foto: Branislav Milošević

Neke tradicije se nikada ne ruše. Tradicija ovih večito mladih, a ostarelih momaka traje već godinama, a to je da se rođendan uvek proslavi u velikom stilu i uz odličnu svirku. Taj datum, dapače, nije nikakvom kalendarsko-matematičkom formulom prikucan za određeni datum, ali se zna da kraj januara i početak februara ne mogu proći bez jednog velikog koncerta Samostalnih referenata.

I zaista, poslednjih preko deset godina momci organizuju svoje zimske, rođendanske koncerte pre, tokom i nakon propadanja beogradskog ska festivala 2007. godine. Biraju prostore na kojima će svirati, kao i neafirmisane bendove sa kojima će podeliti binu u cilju promocije mlađih kojima treba podrška i savet starijih u borbi za bolje sutra. Ove godine izbor je pao na Subbeerni centar i negotinsku pank rok grupu Hurleur.

Hurleur su rano otvorili feštu svojim kratkim nastupom i predstavili se ne baš brojnoj publici, ali sigurno dovoljnoj da ostave koliko-toliko dobar utisak i ukažu na sopstveno bivstvovanje na rasparčanoj sceni provincijskog rokenrola. Time su prethodno možda i najviše privukli pažnju starijih kolega koji su odlučili da baš oni dobiju to malo priznanje.

Hurleur Subbeerni centar Beograd
Hurleur

U svoj svojoj hladnoći koju jedan nekadašnji verovatni pivski magacin pun drvenih bačvi u podrumu nekadašnje pivare bradonje sa čijom se novčanicom uz pivo lako rastajemo, prostor će sigurno ugrejati plavi bit, plava svetla i publici dobro poznata crno-bela šahovnica, simbol 2 tone stila.

Negde oko pola 11 kucnuo je čas da momci koji su pre 23 godine počeli da sviraju nešto ne baš tipično u istoriji Beograda i vašeg starog naučili šta je ska i kako se to igra popnu na binu. Publika se ozbiljno prikupila i zauzela front od same bine do gornjih stepenica Subbeernog centra gde se sigurno sedam glava po kvadratu načičkalo nasmejanih lica.

Kada smo već tu, za sve koji to ne znaju, sasvim je normalno postalo da jedni Samostalni referenti pune sve što se može nazvati koncertnim prostorom i sigurno bi isto učinili i sa SKC ili, pak, Arenom kada bi, avaj, ti prostori bili dostupni ilegalcima. Zamislite onda gužvu u desnoj komori; stoga je idealno alternativno rešenje bilo preći u levu komoru među autsajdere, ponekog roditelja sa sinom kome prenosi plemenitu kulturu ili sredovečni par koji ne baš srećno i lagodno sedi kao u čekaonici železničke stanice ili doma zdravlja. Vodeće glave ovog kluba su i za to smislile utešno rešenje, a to je jedan par zvučnika tik uz vrata bekstejdža plus veliki video-bim na zidu sa kog se prilično lepo mogla videti i osetiti atmosfera u žarištu kluba. Strateški je, osim potpunog prepuštanja talasu skankera, bila važna blizina šanku i toaletu.

Samostalni Referenti Subbeerni centar Beograd
Samostalni Referenti

Referenti počinju uz „Vlast i opoziciju“, istinit i aktuelan tekst koji baš ne leži u potpunosti sa onime što Referenti predstavljaju (možda da su je prodali Dubioza kolektivu), ali čime bend jasno izražava svoj politički stav. Naravno, drži obećanje da će se nakon još jedne pesme slične tematike kloniti politike i publiku totalno prepustiti veselju i ludilu. Publika, naravno, nije negodovala niti političkoj tematici niti njihovom obećanju, pa se kroz Subbeerni centar zaorilo prezime Predsednika i njegov dobro poznati epitet (rimuje se sa šećeru).

Sa bine se nižu redom već dokazani stari hitovi „Guzz“, „Ne razumeju“ pa onda i novi kao što je „Crta“ ili „Paradoks“. I ko zna koliko hitova je tu za nešto manje od sat i po ispaljeno, mnogi su zakinuti za poneku pesmu koju vole, recimo „Soledad“, ali mesta ljutnji nema kada se trude da spreče monotoniju na svojim koncertima. Retko svirane, ali nikada odbačene obrade ska legendi „A Message to You Ruddy“ i „Guns of Navarone“ to pokazuju, ali i dve nove pesme kojom onako, na mala vrata, najavljuju novi album koji će izaći nekada u budućnosti.

Tokom dvadeset i tri godine zajedničkog rada Samostalni referenti su unutar svoje zajednice stvorili jednu veliku porodicu i, mada je kroz bend prošlo tuce ljudi mahom na duvačkoj sekciji, svaki bivši član ostao je brat. Jedan od njih se pojavio na bini i ove večeri, što je samo šlag na torti događaja koji je, osim svoje rođendanske pozadine, dobio i novi bitan početak, budući da je pevač Fef dan ranije dobio ćerku.

Samostalni Referenti Subbeerni centar Beograd

Ovaj događaj je, nakon što je bend završio svoj set pesmama sa „Za neke nove ljude“ i „Za moj Beograd“ simbolično obeležen tradicionalnim cepanjem majice nakon velikog naklona odličnoj publici, što je takođe jedan od zaštitnih znakova benda – odlična svirka uzrokuje odličnu atmosferu u publici i ludilo totalno uz melodije i turbo ritmove ska muzike, čime se stvara jedna velika porodica i savez sa publikom.

Neprijatnosti, naravno, nije bilo i nećemo da pričamo o prethodnim izuzecima od pravila kada je neko nekad dobio po lobanji pa da ta priča ode u novine, jer to nije raspoloženje koje bend provocira i u potpunosti se kosi sa porukom koju šalje ska – a to su ljubav, univerzalni mir i veselje.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Samostalni Referenti Subbeerni centar Beograd