-

Neispunjena očekivanja na Brigandu

Brigand / foto: Nemanja Đorđević
Brigand / foto: Nemanja Đorđević

Sinoć se u Božidarcu održala svirka Briganda, sa njihovim gostima Vizelj i Autogeni trening. Ono što smo dobili te večeri jeste najbolji mogući primer kako u nedostatku publike i sa lošim ozvučenjem veče koje je toliko obećavalo može da se pretvori u potpuni fijasko.

Prvi na redu svirali su Vizelj. Tek svršeni srednjoškolci poznati su po svom izuzetno zrelom zvuku i dobrom stajlingu na nastupima. Momci iza sebe jedan EP koji su i sinoć predstavili publici, u tom trenutku pretežno njihovim vršnjacima. Već u njihovom nastupu moglo se naslutiti da postoji veliki problem sa ozvučenjem, ali nismo se mnogo obazirali na to jer smo očekivali da će se zvuk poboljšati do sledećeg benda. Međutim, to se nije desilo.

Autogeni Trening
Autogeni Trening

Nastup Autogenog treninga protekao je bez da smo čuli gitaru vokaliste Dina. Klinci koji su sjajno ispratili Vizelj izašli su napolje za vreme nastupa ovog crnogorskog sastava, te je Božidarac ostao prazan. Prazan! Desetoro ljudi je u tom trenutku u sali, i to je baš bedno. I ne samo što je bedno to nepoštovanje bendova, već je i pogubno za zvuk, jer proizvedeni tonovi odzvanjaju u praznoj prostoriji i to kvari celokupan utisak. Momci iz Autogenog treninga su se uprkos svemu držali kao profesionalci i dinamično su nas sproveli kroz njihova dva albuma. Negde na sredini njihovog nastupa sala je opet počela da se puni.

Brigand
Brigand

Publika nije dugo morala da čeka Brigand, koji su izašli samo deset minuta nakon Autogenog treninga. Oni su već malo toplije pozdravljeni, jer su (konačno) svi ušli. Kao dodatna gitara na bini im se pridružio i Stevan Radojičić iz grupe Seljačka Buna. Već na prvoj pesmi, „Kriptid i Alisa“, vokal i glitarista Velibor Nikolić odmahivanjem glave i okretanjem očima negoduje na loš zvuk. Dve pesme kasnije, Velibor se konačno obratio toncu moleći ga da popravi situaciju, ali to se nije desilo. Bilo je nekoliko ispadanja u toku njihovog sviranja jer se nisu čuli u monitoru (što je Velibor nekoliko puta naglasio u toku nastupa), ali publika nije mnogo marila za to. Prvi red u većini zauzimale su žene koje su đuskale uz pesme „Mesečev kum“, „Metak s mojim imenom“ i „Lisac od želatina“. Pri „Voleo sam te“ čak je pala i omanja šutka. Brigand je predstavio i novu pesmu „Pravo pa desno“ koju je publika sjajno prihvatila. Dobro raspoloženje u publici kvari negativna energija sa bine. Nemogućnost dobre komunikacije sa toncem doveo je do toga da Velibor na poslednjoj pesmi večeri, „Nevena“, razbije svoju gitaru.

Prazan prostor, posebno ako je velik poput Božidarca, i loša tonska rešenja najgori su mogući scenario za svaku svirku. Kao što je najgore za svaki dobar bend da uloži energiju i trud a da tonac to ne može da isprati. Poseban pozdrav bih uputila Autogenom treningu, koji su pokazali kako bend treba da nastupa kada su suočeni sa raznim problemima. Dostojanstveno, smireno, bez izliva emocija, kao što priliči svakom profesionalcu.

Brigand

Brigand