-

Neil Young & Crazy Horse u Beču: Kroz uragan do srca od zlata

 Neil Young & Crazy Horse
Foto: Nemanja Đorđević

Ko u savremenoj kulturi traži „srce od zlata“ mogao je da ga “dotakne” na bečkom koncertu Nila Janga i njegovog pratećeg vanvremenskog benda Crazy Horse.

Glasine tokom prošle godine da je Nil Jang na svojoj poslednjoj evropskoj turneji srećom su ostale samo to, pa se prilika za popravni ukazala 23. jula ove godine u bečkoj gradskoj dvorani Wiener Stadthalle. To je inače bio nama najbliži nastup ovog velikana. U ovom delu turneje Janga prate njegovi višedecenijski saradnici iz benda Crazy Horse, uz male izmene na basu zbog zdravstvenih problema Bilija Talbota čiju ulogu je preuzeo Rik Rozas, sa kojim takođe sarađuje dugo vremena, kao i dve tamnopute pevačice koje lepo obogaćuju zvučnu sliku.

 Neil Young & Crazy HorseUvod u magiju započeo je prvim akordima “Love and Only Love”, pesmom koja možda najbolje opisuje Jangov odnos prema muzici i životu uopšte, čije izvođenje odlikuje dugi gitarski dijalog na sredini bine Janga i Frenka Sampedra, a koji je prisutan i ostalim pesmama koje su izvodili zajedno. Nakon ove trinaestominutne uvertire usledile su, strastvenije nego na albumu odsvirana “Goin’ Home”, kao i “Standing in the Light of Love”, te iz Ragged Glory dana “Days That Used to Be” koja je Jangova kritika odustajanja od ideala zarad lažnog konformizma.

Lepo je primetiti da je spisak pesama koji izvode na ovoj “The Alchemy“ turneji vrlo promenljiv. Vidljivo odstupanje se može primetiti i u pojedinim izvođenjima pesama, kao i variranja u dužini nekih od njih. Tako je čuvena “Psychedelic Pill” sa istoimenog albuma ovde trajala samo četiri minuta.

Verovatno se u rasponu od preko 18 minuta duge “Love to Burn” do savršeno akustično odsviranih, Dilanove “Blowin’ in the Wind” i legendarne “Heart of Gold”, te konkvistadorskog putovanja sa “Cortez the Killer” i grmeće “Rockin’ in the Free World” u završnici koncerta, može uhvatiti metafizika “čika” Nilovog umetničkog stvaralaštva i izvođenja. Možda su upravo te poslednje numere i vrhunac samog koncerta gde je cela dvorala pevala u glas.

Nil uprkos približavanju osmoj deceniji i dalje zvuči sveže i energično dok peva gotovo režeći u nekim od pesama. Dok vas bend „starih hipika“ vozi i šalje u davno prošlo vreme, iako niste fan, jako je teško ostati ravnodušan. Bez ikakvih preteranih specijalnih efekata i rasvete, bend se skoncentrisao na magiju koju isporučije direktno sa bine. Pesme u uživom izvođenju zvuče tako moćno i energično, pravi melem za srce i dušu.

 Neil Young & Crazy HorseOsim Nilovog pacifizma naglašenog pesmama “Living With War” i “Name of Love” (iz Crosby, Stills, Nash & Young faze), a za ovu priliku oživljenog novim dešavanjima na Bliskom Istoku, treba podvući i njegovu stalnu angažovanost na podizanju svesti o očuvanju planete Zemlje. O tome najviše govori izvođenje nove pesme “Who’s Gonna Stand Up and Save the Earth” na jedinom bisu.

Posebna priča je hladna austrijska publika, bar jedan veći deo. Ne, nije reč o generacijskim razlikama i sličnim stvarima, prosto se osećate kao da se nalazite na nekoj bečkoj operi, a ne na rokenrol koncertu.

Prirodno kada pred sobom imate izvođača sa skoro poluvekovnom karijerom nemoguće je čuti sve bitne pesme koje su je obeležile i spisak želja je uvek subjektivan. Iako ovom prilikom nije odsvirana “Like a Hurricane” sa razglasa se tokom sat i pedesetak minuta dugog koncerta čulo toliko delikatne i melodične grmljavine koja se pamti čitavog života. Posle ovakvog koncerta ostaje samo da poželimo da sledećom prilikom Nil i društvo dođu bar do Budimpešte kako bi više ljudi iz ovih krajeva moglo da ih vidi kad već postoji mala mogućnost da ih ugostimo u regionu.

 Neil Young & Crazy Horse

Set lista:

1. Love and Only Love
2. Goin’ Home
3. Standing in the Light of Love
4. Days That Used to Be
5. Living With War
6. Love to Burn
7. Name of Love
8. Blowin’ in the Wind
9. Heart of Gold
10. Barstool Blues
11. Psychedelic Pill
12. Cortez the Killer
13. Rockin’ in the Free World

Bis:
14. Who’s Gonna Stand Up? (And Save The Earth)

GALERIJA FOTOGRAFIJA