-

Ne planiraš, ali ti život pokaže – 35 godina Električnog orgazma

elektricni orgazam
Foto: Biljana Cvetanovski

Jedan od najuticajnijih domaćih bendova, koji je i dan danas u samom vrhu rokenrol scene, Električni orgazam, obeležio je sinoćnjim koncertom u novosadskom klubu SKCNS Fabrika 35 godina postojanja.

elektricni orgazamSlavljeničku turneju bend je započeo 14. novembra u Beču, a onda su se njegovi članovi okrenuli ka Hrvatskoj, bili u Bosni i Makedoniji, a za kraj su ostavili Srbiju.- gde se među nekoliko gradova našao i Novi Sad. Veliki koncert u svom matičnom gradu bend će održati 26. decembra u dvorani „Amerikana“ Doma omladine, nakon dve godine tišine.

Koncertno veče otpočelo je oko 22:30 časova. Fabrika je bila puna, a gromoglasni uzvici oduševljenja izmamili su osmehe petorice muzičara već na samom startu. S obzirom da ispred bine nije bilo ograde, publika i bend bili su u izuzetnoj interakciji. Ivica bine, mnogima je poslužila kao šank, a među najvećim fanovima, bilo je i onih u poznijim godinama koji su ih slušali još osamdesetih. Obreli su se tu i cenjeni muzičari srpskog rokenrola, a  bilo je i onih kojima je ovo bio prvi orgazam. Moglo se zaključiti da Električni orgazam zaista jeste odškolovao mnogo generacija, kroz niz svojih uticajnih i žanrovski izuzetno raznolikih albuma. A prisetimo se, ovaj underground div, izašao iz snažnog naleta novog talasa, osnovan je sa idejom da odsvira samo jedan koncert kao jednokratna pregrupa benda Hipnotisano pile. Životni put ga je ipak odveo pravo do bine na kojoj je svirao pre svog velikog idola iz detinjstva, The Rolling Stonesa. Sve pesme Električnog orgazma ostavile su nezibrisiv trag.- one su jedna vrsta fotografije vremena u kojem su nastale. I jedno veliko blago naše diskografije.

4Prve na koncertnom repertoaru našle su se obrada pesme iz osamdesetih „Locomotion“, koju je pevao klavijaturista Ljuba Đukić, te „Pođimo“ i „Vudu bluz“. Poželeo je Ljuba Novosađanima srdačno Dobro veče i dobrodošlicu na njihovu rođendansku proslavu, a atmosfera se ubrzo i slavljenički rasplamsala uz lagani hit devedesetih „Sex, droga, nasilje i strah“. Sa istoimenog albuma, mogla se čuti i pesma „Vi“, a onda se desio još jedan okret u osamdesete i hitičnu „Ne postojim“. Publika je sve vreme pevala sa bendom; činilo se kao da su u tom trenutku svi bili vraćeni u daleku prošlost. Bila je to naša zajednička nova mladost.

Sedma pesma koju je izveo Električni orgazam bila je „Ti to možeš“ sa njihovog poslednjeg albuma „To što vidiš to i jeste, objavljenog pre pet godina.  A onda najnovija „Bio sam loš„, koja je prvi najavni singl sa novog albuma radnog naziva „Gde smo sad?“, koji bend namerava da objavi iduće godine. Pesma je uživo pobrala sve komplimente sudeći po reakcijama prisutnih, tako da ne sumnjivo je da će i budući projekat benda biti odlično prihvaćen.

Repertoar se nastavio još jednim osvrtom na aktuelni album sa pesmom „Pokaži mi kakav je tvoj grad“, a onda se još više udaljio hitovima sa „Distorzije iz osamdesetih: „Lui, Lui“, „Kapetan Esid“ i „Ša La La“, koje su rasplesale publiku. Naredna „Da si tako jaka“, totalno ju je razgalila. Fabrikom se orio dobro poznati tekst. Niko nije mogao ostati ravnodušan na energiju koja je strujala i isijavala u bujicama emocija. Aplauzi, zvižduci i dovikivanja raspoložene publike nisu izostajali posle svake pesme. Kao četrnaesta po redu negde oko pola sata pre ponoći mogla se čuti obrada pesme “Out of Time” od The Rolling Stonesa, poznatija kao “Bejbe ti nisi tu”, koja je izazvala ohromno oduševljenje među prisutnima. Atmosfera je dostizala sve užarenije razmere, da bi definitivno kulminirala za vreme narednog mega hita, “Igra rokenrol cela Jugoslavija“. Upravo, kao i kada je i sama pesma nastala, u jeku popularnosti Električnog orgazma, punim plućima disao se tada čist rokenrol u Fabrici. Nakon nje, sledeće sa repertoara hitova bile su „Hajde bejbe, daj da vidim sad.“ i „Ja sam težak kao konj“, te pesme novijeg veka “Nemaš nikom ništa da daš” i “Bliži Suncu”, a potom su se na niz nadovezale i “Kako bubanj kaže“, Spojimo se sad” i “Konobar”. Kao šlag na tortu sa albuma „Breskve u teškom sirupu“, mogle su se čuti dugoočekivaneKrokodili dolaze“ i „Nebo“, koja je označila kraj zvaničnog dela koncerta.

elektricni orgazamBilo je nešto posle 23:30 časova. Vidno zadovoljna publika nije prestajala da doziva orgazmičnu ekipu nazad na binu. Činilo se da njih nikada nije dosta i da su se svi tek dobro zagrejali. A puna dva sata je prošlo. Bend je odlučio da odsvira još tri pesme: „Gde god da odem“ sa aktuelnog albuma, i dva hita iz osamdesetih, „Debela devojka“ i „Zlatni papagaj“. Niko nije stajao mirno. Skakalo se prema bini u velikim talasima. Niko nije bio umoran. Onome ko je gledao koncert sa strane, moglo je delovati da prisustvuje koncertu iz zlatnih godina rokenrola. Snažni duh nekadašnje Jugoslovenske rokenrol omladine bio je budan daleko u noć, ispijajući kvalitetne zvuke vremena…

Nakon 35 godina, Srđan Gojković Gile, Branislav Petrović Banana, Zoran Raomirović Švaba, Blagoje Nedeljković Pače i Ljubomir Đukić puni su mladalačkog elana i kondicije, dobro uigrana stara ekipa. Kultni rokenroleri sa naših prostora i danas pale i žare kao da su mladi bend. Ne planiraš, ali ti život pokaže… Da nećeš imati rok trajanja.

Nek živi orgazmični rokenrol.