-

NaslovnaIzdvajamoNBG u Domu omladine Beograda: Nikada se nećemo predati

NBG u Domu omladine Beograda: Nikada se nećemo predati

NBG / foto: Aleksandra Bojanić

Jedan od najboljih i najjačih pank sastava, NBG, još jednom opravdao sve ove atribute koji ga čine jednim od vodećih bendova pank scene kod nas. Ova fantastična četvorka podarila nam je u Domu Omladine u Beogradu, koncert za pamćenje, koji definitivno može da se svrsta u jedne od najenergičnijih nastupa ove godine.

Degeneza

Prva predgrupa bila je više nego spremna da nas uvede u nezaboravna tri sata dobrog prašenja. Momci iz benda Degeneza, sa svojim pesmama “Obmana“, “Hodaj“, “Dno dna” i drugih su zagrejali publiku koja je skakutala i sa oduševljenjem klimala glavom i podržavala mlade nade današnje pank scene. Još podrške je stiglo i od članova NBG i Blanquito Cojones, koji su svoje mlađe kolege bodrili dok su oni svoje stavove i ogormnu energiju širili sa bine.

The Bite

Nakon ovih fenomenalnih momaka, na binu nam je pristiao i bend The Bite, sa neverovatnim ženskim vokalom za kojim je publika poludela, a koji je dobio ogroman aplauz i uzvike podrške u pank stilu. Iako su pesme na engleskom jeziku, sva ta jaka, sirova energija koju su rifovi gitare i odličan vokal širili, je zajedno sa tekstom podsticala emocije i terala publiku da postane deo cele ove melodične priče. Bend je pred svoju poslednju pesmu pripremio publiku na glavne, nestrpljivo iščekivane velikane.

Kad se NBG pojavio na bini, malo je reći da su svi pohitali nakon kraće pauze u prve redove uz ogradu, sa nestrpljenjem očekujući prvu pesmu. Uvod novog talasa oduševljenja, uzvika i glasova koji su svaku sledeću pevali zajedno, je počeo sa pesmom “Vanredno stanje”. Nakon aplauza, uzvika, dozivanja članova benda, dobacivanja po neke pesme, nastavlja se druženje uz čuvene pesme “Ulični psi“, “Da li su jedini”, “Nikad kao svi… zavladala je opuštena, gotovo prijateljska atmosfera ispunjena šalama i smehom. U toku pesme “Nikad kao svi” krenula je šutka. U moru publike koja je došla da podrži i čuje bend, mogla se primetiti generacijska raznolikost. Ono što ih je činilo jednakim, bez obzira na godine kao faktore razlike među njima, je energija koju su delili.

NBG

Nakon pesama “Sa druge strane”, “Svet u kome živiš”, “Zaustavi me”, “Hoću da budem sam”, krenula je i “Anarhija” gde se nekoliko mlađih fanova popelo na binu i pevalo sa bendom. Jedan od pevača, Blanquito Cojones benda uskoro se pristiže kao pojačanje na binu i kreće pesma “Nikada” koja stvara dovodi publiku u potpuni trans. “Nikada se nećemo predati, nikada se nećemo promeniti, ne, ne”, svi su glasno pevali… Rifovi gitare i grmljavina bubnjeva, činili su svoje…nakon pesme “Blokovi” , kreću poznati taktovi pesme “Prodane duše” na koje publika zapaljivo reaguje. Nekoliko minuta kasnije, odjekulo je “Za sve je kriva industrija piva”…. Pevač Nidža opet dolazi i zajedno sa bendom kreće da peva prve reči ove pesme, za koju je već jasno da je dobila ogromnu podršku.

Malo je reći da je dobra zabava ono što je držalo ovaj koncert do kraja. Neuništiva energija, pozitivna atmosfera, nesebična ljubav i zahvalnost koje su podelili sjajni ljudi sa bine i publika, pesme sa stavom, razumevanjem i jasnim porukama, moćni vokali, treptaji žica na gitari, snažan odjek bubnjeva, i cela jedna slika puna iskrene sreće, učinili su da ovaj koncert zaista bude ono što se zapravo i očekuje od najboljih.

A za kraj… čuvena “Marijana”… Svi se penju na binu, pevaju pesmu, publika pokazuje oduševljenje… Peva se, veselo se skače i bodri, i svi su vidno zadovoljni što su bili deo ovog fenomenalnog događaja. Nakon odlaska benda, publika peva i poziva ih nazad, na čemu se oni zahvaljuju i nastavlja se druženje.

Kad bismo morali da uporedimo koja pesma je najviše pokrenula ljude, ne bismo imali konkretan odgovor. Pojedinačne numere zasenila je celovečernja uzajamna komunikacija publike i velikana panka. Pravi pank bend sa naših prostora, prave ljudine i legende koje su fanove dočkale sa velikom zahvalnošcu koju su sinoć pokazali…Za kraj, jedno je sigurno… vi se ne zahvaljujte, jer veliko HVALA ide vama… Oi!