-

NaslovnaReportažeNakon svih godina: energičan i nepredvidiv koncert Parnog Valjka u Osijeku

Nakon svih godina: energičan i nepredvidiv koncert Parnog Valjka u Osijeku

Mirela Belaj
Buduća spisateljica i novinarka.

Foto: arhiva

Dugoočekivani najavljeni koncert legendarne grupe Parni Valjak, održan u subotu, okupio je ljude svih generacija u osječku dvoranu Gradski vrt. Tribine i parteri već su i prije početka koncerta bili prepuni te je publika gotovo s nestrpljenjem iščekivala početak spektakla.

U točno 20 sati nastupila je prva predgrupa Instinkt, inače osječki pop-rock sastav koji djeluje na sceni od 2003. godine. Energičnim nastupom i sa svojih nekoliko odsviranih pjesama, bend je odlično otvorio glazbenu večer i zagrijao već ionako spremnu publiku za ples i zabavu. Također, grupa je predstavila i svoju novu pjesmu naziva Super je.

Na sceni je nastupila i druga predgrupa Dominik & Co, slavonskobrodski rock bend u usponu. Uz veselo pjevanje publike, sastav je izveo sveukupno pet svojih pjesama, od kojih je jedna i premijerno odsvirana, ali za nju još nemaju spot. „Velika nam je čast nastupati prije Parnog valjka”, izjavio je Dominik, frontmen grupe. Spomenuo je i sam Osijek u kontekstu svog studentskog grada.

Nakon što su oba benda završila sa svojim nastupima, uslijedile su pripreme pozornice za dolazak jednoga od najpopularnijih pop-rock bendova u Hrvatskoj, ali i šire. Još dok grupa nije ni došla na scenu, iz publike su se mogla začuti zviždanja i povici uzbuđenja, u znak da će koncert proći u nezaboravnoj atmosferi. Podsjetimo, koncert se na istom mjestu trebao održati još u travnju, ali radi Akijevog moždanog udara te njegova zdravstvenog stanja, bio je odgođen.

Foto: arhiva

U 21 sat na scenu je gotovo polaganim koracima stupio Parni Valjak, s Akijem Rahimovskim koji se pojavio na kraju. Povici iz publike nisu mogli biti glasniji, ali bend ih je ubrzo, iako samo na kratko, utišao svojom izvedbom pjesme Nema predaje, inače singla sa svog posljednjeg albuma istoimenog naziva. Osim grupe, na sceni su se našle i dvije prateće vokalistice od kojih je jedna bila Tina Kresnik, dugogodišnja članica Parnog valjka.

„Osijek, dobra večer”, pozdravio je Aki, a publika mu je gromoglasno uzvratila te zapjevala s njim pjesmu Zagreb ima isti pozivni. Bend je odsvirao i nešto noviji singl Prolazi sve, zar ne?, a nakon njegove je izvedbe Aki poslao poljubac u publiku i mahnuo, rekavši „Bye, bye!” i nestavši s pozornice. Unatoč svjetlima koja su se ugasila, publika se ni u jednom trenutku nije uplašila da se on više neće vratiti. Ipak, njegov je postupak odao pozitivnu nepredvidivost koncerta koja se protezala kroz cijelu večer.

Naravno, Aki se vratio i s publikom izveo pjesmu Zastave, a fenomenalna svirka benda na kraju dodatno je začinila cjelokupni doživljaj singla. Da sve ne bi ostalo samo na njegovim izvedbama, bend je više uključio u pjevanje i spomenutu Tinu Kresnik koja je s Akijem u duetu sveukupno otpjevala dvije pjesme: Kad nemaš kud i Dok je tebe.

Koncert je vremenom postajao sve energičniji, a Aki se cijelo vrijeme igrao mikrofonom, plesao, skakao po pozornici i šetao s jednog kraja pozornice na drugi, pružajući ruke prema publici te uzvikujući „Da vidim ruke” i „Da vas čujem”. Uz kombinaciju starih i novih pjesama legendarnog benda, izmjenjivala se i sama atmosfera koncerta koju je sastav odlično stvarao. U jednom je trenutku sve postalo mirnije te je Aki glasno zapjevao baladu Gledam je dok spava. Tako s koncerta, osim kvalitetne svirke, nisu izostali ni poznati visoki tonovi kao obilježje Akijeva snažna glasa te igre s vokalom koje je u nekoliko navrata uspješno demonstrirao publici, a koja mu je u znak podrške pljeskala.

Emotivnu nabijenost bend je dodatno začinio izvedbom pjesme Opet se smijem, tijekom koje se Aki približio publici i smiješio, zahvalan što ju ima. Za vrijeme izvedbe pjesme Pusti nek’ traje nekima iz publike čak je i pružio ruku, posebno dok je pjevao stihove „tad sam tvoj, samo tvoj”.

Foto: arhiva

U znak još nešto mirnijeg dijela koncerta Akiju je donesena stolica da sjedne i tako nastavi pjevati. „Došle su stolice, došla je akustika”, izjavio je i otpjevao prigodnu pjesmu Moja je pjesma lagana. Nakon nje odsvirani su stariji te nešto brži hitovi kao što su 700 milja od kuće i Ja u ljubav vjerujem, a tijekom izvedbe pjesme Uhvati ritam dao je publici da otpjeva dio pjesme, uz riječi „Vi pjevate, ja dirigiram”. Uistinu, publika je jednoglasno i bez greške otpjevala sve što joj je Aki zadao, držeći ruke u zraku te uživajući u povezanosti i zajedništvu koje se osjećalo cijelu večer.

Ubrzo je Aki, s gotovo cijelim bendom, ustao sa stolice te otišao s pozornice. Na sceni je tada došao do izražaja bubnjar Dalibor Marinković koji je fenomenalno odsvirao svoju solo izvedbu i tako zadivio osječku publiku. Aki se tijekom njegove izvedbe presvukao te je, nakon ponovnog stupanja na pozornicu, još jednom otpjevao refren pjesme Uhvati ritam, a potom i singlove Ljubavna te Dođi.

Uz to što je gotovo cijelo vrijeme slao pozdravne poljupce publici te se okretao leđima od nje prema bendu, u jednom je trenutku zaista ponovno sišao sa scene i otišao, ali ne bilo gdje – spustio se s pozornice skroz do ograde preko koje se nalazila publika te kojoj je ponovno pružio ruku. Bend je potom izveo najnoviju pjesmu Otkud ti pravo kojom ujedno najavljuje novi studijski album. Aki je za vrijeme pjesme žmirio te se držao za srce, a potom ponovno raširio ruke prema publici.

Nakon izvedbe singla Molitva nastupila je pjesma koju su mnogi možda željno iščekivali, a to je Jesen u meni. Iako je publika tijekom cijele večeri bila glasna, ovako emotivno i ujednačeno pjevanje s Akijem nije moglo ništa nadmašiti. „Hvala, divni ste”, rekao je Aki na kraju izvedbe, a potom otpjevao pjesme Vrijeme, Prokleta nedjelja i Samo da znaš. Publika se očekivano rasplesala na jedan od najvećih hitova benda naziva Lutka za bal, a pjesmom Ugasi me koncert je postigao svoj vrhunac.

U 23 sata Aki i bend otišli su s pozornice u znak da su završili sa svirkom, ali gotovo se nitko iz publike nije ni pomaknuo jer su svi znali da će uspjeti pridobiti bend da se vrati. Dečki još nisu bili završili svoj posao. Tako se, uz tradicionalno udaranje nogama o pod i uzvikivanje „Hoćemo još!” bend vratio na scenu i potom otpjevao pjesme Za malo nježnosti i U prolazu. „Aki, mi te volimo”, moglo se čuti iz publike, na što je Aki uzvratio: „Cijenim vas i volim vas, Osijek”.

Foto: arhiva

Tada je predstavio i članove benda – Zorislava Preksaveca na bas gitari, Berislava Blaževića na klavijaturi te Marijana Brkića na gitari. Naravno, neizostavan je i Hus kojega je predstavio još tijekom koncerta, a za kojega je rekao da je uz njega svih ovih 40 godina.

„Hvala, ljudi, volim vas”, dodao je Aki na koncu te s bendom napustio pozornicu. Ipak, publika ponovno nije dopustila da sve završi na tomu te je, iako su neki s tribina već počeli odlaziti, primorala bend da se vrati i odsvira još barem jednu pjesmu. I to ne običnu pjesmu. „Ipak ćemo se rastati s našom himnom”, rekao je Aki, a bend je zasvirao legendarnu Sve još miriše na nju. Dvoranom su se raširila svjetla lampica s mobitela te se ponovno moglo osjetiti zajedništvo koje je pratilo cijeli koncert, ali ovoga puta u gotovo najvećem intenzitetu. Riječima „Volim vas, Osijek!” bend je zaključio koncert i oprostio se od Osječana.

Pod svjetlima reflektora koji su se tijekom cijelog spektakla izmjenjivali u skladu s pjesmama, Parni je valjak odradio vrhunski koncert, onako kako samo on zna i jedino i može. Čak i Akijevi umorni izrazi lica u nekim dijelovima bili su usklađeni s kontekstom glazbe i zabavljanja publike, što je dokaz da nakon svih godina i događaja povezanost članova benda, ali i povezanost s publikom traje i živi. Tako je koncert bio istovremeno miran, dinamičan i jak. Baš kao Parni Valjak.