-

Nakon Banovine, „provetrena“ i niška Tvrđava

Kanda Kodža i Nebojša; Foto: Marija Veljković
Kanda Kodža i Nebojša; Foto: Marija Veljković

Subota 6. septembar za Nišlije svakako nije mogla da bude dosadna uz veče prepuno opcija, između ostalog krcate Banovine u kojoj je nastupala Crvena jabuka i Tvrđave gde se okupila fantastična četvorka u okviru „Provetravanja„. I da se desilo nekome da pomeša mesta u svakom slučaju bi naišao na sjajan provod i uživanje.

Big Bug
Big Bug

Provetravanje je otvorio sastav iz Pirota Big Bug kome je ovo bila sjajna prilika da ispromoviše svoj debi album „Broken“ čiji je glavni producent Nikola Vranjković. Iako su imali taj nezahvalni zadatak da otvaraju veče, pa je samim tim i bilo malo prisutnih, „mračni“ pirotski alternativci su uspeli da ostave dobar utisak i zadovolje svoje najveće fanove koji su ih pratili od samog početka koncerta i pravli atmosferu. Nema sumnje da se radi o vrlo kvalitetnom albumu za koji je i sam Vranjkovic izjavio da je jedan od najboljih izdanja na engleskom jeziku jednog sprskog benda, na kome je radio.

Kanda Kodža i Nebojša
Kanda Kodža i Nebojša

Nakon njih sledi već dovoljno dobro poznat sastav nišlijama Kanda Kodža i Nebojša pred čiji nastup se poluprazan prostor prepunio i što je najbitnije atmosfera je postala mnogo energičnija. „Polutrezno“ stanje kako je to i sam pevač Oliver Nektarijević nazvao bilo je taman da još jedan njihov nastup prođe uz dobru zabavu, a kakav je šoumen još jednom je dokazao kroz komunikaciju sa publikom: dopevavanje, deljenje pića i druženje sa dežurnim fotografima na bini u toku svirke.

Obojeni program
Obojeni program

Ređale su se numere „Šta`s to pojo?„, „Deveti život„, „Prekidi Stvarnosti„,“Divni dani„, a našlo se mesta naravno i za pesmu „Sve je stalo“ sa predstojećeg albuma „Volja za noć„, čije je ime inspirisano Ničeovim delom „Tako je govorio Zaratustra“. Za kraj se Oliver zahvalio publici,  pohvalio grad, kako je rekao „posle probe sam slikao Niš i lepo je ispalo jebote. Gde žive ovi ljudi? U raju, jebote“, i pozvao Partibrejkerse, Električni Orgazam i Zemlju Gruva da „provetre“ Niš sledeće godine.

Obojeni program, takođe dobro poznat domaćoj publici, dodatno je podgrejao prisutne izvevši „Kako ja to ne primećujem „,“Obećaj Mi, Molim Te„, „Svaka definicija gubitak je slobode„, „Najvažnije Je Biti Zdrav„, „Nebo, Nebo Plavo Je„… U svakom slučaju postava sa dvojicom basista i bez gitare je redak prizor, pa je samim tim Obojeni Program jedan od bendova čiji je nastup uvek zanimljivo videti. Isto kao i prošle godine za najpoznatiju pesmu ovog sastava „Kad Se Neko Nečem Dobrom Nada“ na bini se pojavio frontmen Darkwooda Vuča i otpevao u duetu sa Kebrom.

Plejboj
Plejboj

Nakon Obojenog programa usledio je dugoočekivani Plejboj koji je nastupio u Nišu posle dugih 15 godina, doduše u izmenjenom sastavu sa novim bubnjarom. Pred nestrpljivim fanovima počeli su sa „Sve ili ništa„, „Nemam vremena„, a nastavilo se uz „Svetac„, „Koliko„, „Ko je ko„, uz šalu posebno posvećenu publici „Skinem se„, zatim „Bela koka“ sa prvog albuma „Sviraj dečko„, „Superstar„, „Znaj„, da bi pred kraj odsvirali novu pesmu „Nije lako„. Odličan gitarski rokenrol nastup bend uz pomoć publike i horskim pevanjem njihovog starijeg hita „Zajedno„.

Za sam finiš kako to prošlogodišnja tradicija nalaže nastupa Darkwood Dub. Sa njima su se prisutni družili skoro do zore, baš u stilu njihovih stihova „Ko zna, možda ostaćemo ovde sve do jutra“ uz već ustaljene hitove poput „Šećer„, „Dišem„, „Stvarnost„, „Ptice„, „Elektro pionir„, „O pustiinji“ i „Dorćolac“ itd… Koliko su zaista popularni i kakav utisak su ostavili na domaću publiku posvedočio je i sam prizor gužve koja se nije razilazila da samog kraja.

Darkwood dub
Darkwood dub

Provetravanje