-

Najbolje online svirke koje smo gledali iz izolacije

wifi concerti

Da, sve je stalo. Svirki odavno nema, ali srećom po one koji, kao i mi, ne mogu da žive bez njih brojni muzičari su odlučili da nam skrate muku nastupima iz karantina i izolacije. Neki su išli uživo, neki su se snimili unapred, ali je svakako sve nastalo tokom ove situacije u kojoj se trenutno nalazimo. Poseban shoutout šaljemo zagrebačkom klubu Močvara koji se ponajviše potrudio na ovim prostorima i redovno nam ispunjavao ove prazne večeri streamovima domaćih bendova.

Naravno, veliko hvala i bendovima koji nisu dobili ovaj mini-izveštaj, ali čiji su nas nastupi iz karantina takođe zabavljali iz večeri u veče. Neki od njih su: Ana Ćurčin, Astor Lajka, Buč Kesidi, d r a m, Denis Katanec, Dubioza Kolektiv, Dukat (Stray Dogg), Eva Ras, Fire in Cairo, Kralj Čačka, Lepša Brena, Let 3, Marko Louis, Mito Matija, Sara Renar, ZeroTwo, kao i festivali i record labeli koji su predstavljali brojne izvođače, među kojima su Dron Veče, Festival JEFF, Dark Fest, Exit, Dallas Records, Blogotheque, kao i mnogi, mnogi drugi. Predlažemo da pomenute i zapratite, jer većina njih redovno ima strimove koje vredi pogledati.

Za vas smo u nastavku izdvojili neke od najboljih svirki koje smo odgledali od početka vanrednog stanja. Neke su bile na Youtubeu, neke na Facebooku, neke na Instagramu, a poređane su po potpuno nasumičnom redosledu.

Dropkick Murphys – Streaming Up From Boston (St. Patrick’s Day)

Na samom početku ovog haosa, dok još uvek nismo znali šta se tačno dešava i šta da očekujemo, kao jedan od prvih bendova koji je streamovao svoj koncert bili su Dropkick Murphys. Čuveni Irish punk sastav iz Bostona je želeo da održi svoj tradicionalni nastup na dan Svetog Patrika, pa su fanove obradovali dvočasovnim live nastupom iz jednog bostonskog kluba, a taj koncert je u proseku konstanto pratilo neverovatnih 130 hiljada ljudi!

https://www.youtube.com/watch?v=5j06g0TE_Ao&t

R O G I & Stroberiz – Močvara FB Live Sessions

Već smo ranije pomenuli koliko se zagrebački klub Močvara trudi da nam svirke koje bi inače gledali kod njih prenese u dnevnu sobu, a ako bi morali da izdvojimo jednu, to bi bila ova. Igor Horozović je nastupio ispred svog projekta R O G I, a subotička kantautorka Anamarija Tumbas, ranije poznata kao Anne Marie, je nastupila kao Stroberiz.

https://www.facebook.com/watch/?v=219592366053209

https://www.facebook.com/watch/?v=853476928459421

Koala Voice – Koncert doma

Nazvan je „Koncert doma“ iako nije baš nastao u kućnim uslovima, ali je svakako bio veliko osveženje. Nastup slovenačkog indie rock sastava Koala Voice sniman je uživo u studiju Radija Slovenija 27. marta, a u svojih četrdesetak minuta nastupa, uz intervju sa voditeljem emisije, predstavili su tri nove i tri stare pesme.

https://www.facebook.com/watch/?v=605411006710620

Ben Gibbard (Death Cab For Cutie) – Live From Home

Ben Gibbard, frontmen čuvenog američkog sastava Death Cab For Cutie održao je niz akustičnih nastupa iz svoje sobe za vreme izolacije. Do nedavno su se ti nastupi održavali svakog dana i bili su tematski podeljeni po albumima njegovog benda, ali je Ben to ipak sveo na jedan nedeljno. Sve dosadašnje nastupe, kao i informacije o budućim možete naći i na Facebook stranici i na Youtube kanalu benda, a mi smo za vas izdvojili onaj kada je Ben svirao Top 10 pesma koje su izglasali fanovi.

Kezz & Oudini – Jeff on the Net

Jeff je slovenački festival koji se održava u Koperu, a pošto je iz poznatih razloga morao da bude otkazan, u devet dana odlučili su da uživo prenose nastupe muzičara sa svih strana sveta (Slovenija, Srbija, Argentina i Izrael). Među najznačajnijim nastupima našla se Tamara Ristić Kezz koja je predstavljala nove pesme sa sledećeg albuma koje pokazuju ogroman skok u odnosu na njen prvi album, kao i nastup izraelskog dua Oudini (nastup možete pogledati ovde), koji kao i Kezz na odličan način mešaju elektroniku i etno/world music,  sa razlikom što se Oudini pretežno osvrću na zvuke bliskog istoka.

https://www.facebook.com/watch/?v=3577923185616108

Simon Neil (Biffy Clyro) – Facebook Live Session

Simon Neil, frontmen škotskog sastava Biffy Clyro, već dva petka u 19h po našem vremenu pravi nastupe u trajanju od pola sata u kojima se trudi da ispunjava muzičke želje fanova iz svoje 25 godina duge karijere. Iako su nastupi pretežno akustični, Simon povremeno ume i da uzme električnu gitaru, a pokrenuo je i akciju u kojoj fanovima predlaže da njegov nastup iskoriste kao priliku da se svi zajedno doteraju kao da je u pitanju pravi koncert, a ne samo nastup iz njegove sobe.

Citizen Cope – Live on Instagram & Facebook

Američki muzičar Clarence Greenwood, poznatiji kao Citizen Cope možda danas ne uživa popularnost kao pre nekih deset-petnaest godina, ali je napravio par sjajnih akustičnih svirki iz svoje sobe. Tokom nastupa mu se u par navrata priključila i žena, takođe muzičarka Alice Smith, koja nije želela da se pojavljuje pred kamerom, pa je pevala iz susedne sobe.

https://www.facebook.com/watch/?v=524779688475500

Online Dark Fest – #coronafree

Možda i najveći domaći online event desio se u subotu 4. aprila, kada je novosadski Dark Fest u organizaciji Crime:Scene Recordsa preseljen na Youtube. Čak 11 bendova koji pretežno sviraju industrial, drone, noise i razne varijacije ovih žanrova, nastupalo je tokom programa koji je trajao ogromnih tri i po sata. Među tih 11 našli su se bendovi i projekti iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a redom su nastupali: Yvith, Kleimor, How Green Is My Toupee, f.O.F., Mrt, Po Metra Crijeva, Reconvalescent, Terror Couple dreDDup, Makeitlast i Dichotomy Engine.

Ivan Dečak (Vatra) – Dallas Records #karantenasessions

Hrvatska izdavačka kuća Dallas Records je takođe jedna od onih koji veoma često streamuje nastupe bendova koji izdaju pod njihovom etiketom, a 4. aprila na redu je bio nastup Ivana Dečaka. Harizmatični frontmen hrvatskog rok benda Vatra se odlično zabavljao, hvalio novom frizurom nastalom u karantinu, odgovarao na pitanja fanova i odsvirao par hitova svog benda.

https://www.facebook.com/watch/?v=963205187432043

MKDSL – #EXIThomeStream

Exit Festival je takođe veoma aktivan sa svojim programom, pa se pored brojnih snimaka sa ranijih festivala povremeno uključe i u live nastupe pojedinih izvođača, a među najzanimljivijima je bio nastup beogradskog DJ-a i producenta Marka Miloševića, poznatijeg kao MKDSL. U sat i po nastupa (i to nam je bilo malo!), on je pretežno promovisao svoj novi album „Fresh“, a tokom streama su se često uključivali i brojni gosti (Sandra Silađev, Čorbika, Dojo, Peđa Milutinović, Topčideri i mnogi drugi), snimcima iz svojih domova.