-

Naissus Street Fest #3 u Nišu: SKAkutanje u slobodnom stilu

4. Toy Letters
Toy Letters, foto: Vukašin Stanojević

Bendovi Toy Letters, Totalni Klošari, Psycho-Sonic Boris i Hosenfefer nastupili su prve večeri trećeg po redu internacionalnog Naissus Street Festa u niškom klubu Black Stage.

Internacionalni punk/ska festival Naissus Street Fest održan je treći put po redu. Obrazac koji je postavljen prvim a kasnije utemeljen drugim, potvrđen je ovogodišnjim, trećim po redu festivalom. Podrška, prijateljstvo, uzajamno uvažavanje i pre svega muzika obrazac je koji briše granice, pre svega one geografske a onda i one latentne u našim glavama.

1.Totalni Klosari
Totalni Klošari

Zbog pratećeg trenda da niška publika svoju pažnju poklanja uglavnom bendovima koje zna ili je čula već nebrojeno puta, organizatori ovog festivala rešili su da objave imena svih učesnika ali ne i tačnu satnicu kada ko svira. Prilično smeo potez imao je nužan ali ne i dovoljan efekat. Uglavnom, svi bendovi koji nastupaju u okviru ovog festivala imaju nov materijal tako da koliko god puta da ste ih gledali ili ne, večeras je svakako bila neka vrsta premijere.

Čast da otvori treći po redu Naissus Street Fest pripala je niškom bendu Totalni Klošari. Kod ovog benda na neki način već unapred znate šta da očekujete: energiju sa bine, energiju ispred bine i osvešćujući bunt koji pogađa pravo u centar. Klošari su nas ovog puta obradovali i novim materijalom čiji preludijum se pojavio online poslednjeg dana feburara na njihovom zvaničnom Youtube kanalu. Njihov nastup pratilo je ubedljivo najviše ljudi.

3. Psycho-Sonic Boris & Hosenfefer
Psycho-Sonic Boris & Hosenfefer

Nakon kraće pauze binu zauzimaju Psycho-Sonic Boris i Hosenfefer. Ovaj dva-u-jedan bend publika je imala prilike da čuje na prošlogodišnjem izdanju festivala kada su nastupili pred manje publike nego ove godine. Nekako je neprirodno razdvajati ih jer pored toga što u oba benda sviraju isti ljudi (samo se pevači smenjuju), nekako smo navikli da ih slušamo u paketu. Gitare su otpočele žestoko i nisu utihnule dok nije najavljen kraj. Jedna za drugom smenjivale su se „Keep on Drivin’”, “She’s a Witch”, “Alcohol + Hate”… a ljubitelji sirovog garažnog roka uživali su tokom njihovog nastupa. Svoje mesto na set listi u drugom delu nastupa našle su i „Star From Striptease Bar”, “Too Stupid to Rock”, “Damaged Heart” i nezaobilazna “K. M.”.

4.Toy Letters
Toy Letters

Veče su zatvorili gosti iz Bugarske Toy Letters. Razigrani ska ritam ispresecan hip-hop momentima I koketiranje sa tempom obeležili su njihov nastup. Nakon blagog introa otpočinje “Палатка” a na nju se nadovezuju “Смьрф Зимно” i “Парти”. Energije im nije nedostajalo, a nije ni publici koja se trudila da održi ritam sa bendom uz “Пропаганда”, “Момчета”, “Чалгария”... Kada se činilo da će sve posustati, kreće novi udar uz “Носталгия” i “Кошмар”. Perjanica novog materijala benda, za koju se već uveliko vrti i video spot, “Скарабия” ostavljena je za samo finale koje je zaokruženo sa “Jump Around”.

Drugo veče Naissus Street Festa obeležiće nastupi bendova: Kontras, Polarni Fazani, Čvrge i No Project Band.

5