-

Naissus Street Fest #3 II veče: „Moj gradu od betona, vodiće te uvek gomila morona“

No_project_band
No Project Band, foto: Vukašin Stanojević

Drugo veče internacionalnog Naissus Street Festa u klubu Black Stage obeležili su nastupi bendova Čvrge, Polarni Fazani, No Project Band i Kontras.

Polarni_fazani
Polarni Fazani

Prolećna kiša nije sprečila ljude željne dobre zabave da subotnje veče iskoriste za posetu klubu Black Stage gde je nastupilo nekoliko bendova u okviru internacionalnog punk/ska festivala Naissus Street Fest. Za razliku od prethodne večeri, atmosfera u klubu je bila mnogo bolja, publika razigranija a onda kada se činilo da će doći do kulminacije, „kao grom usred zime kad mu vreme nije“, policijska racija prekinula je festival na pola sata. No, krenimo redom.

Niški sastav Polarni Fazani otvorili su drugo veče festivala. Tokom njihovog simpatičnog nastupa prepunog satiričnih tekstova, publika se zabavljala uz „Margarita“, „Komšinica“… Kako je u pitanju bend koji se može pohvaliti dvodecenijskim stažom u muzici, bilo je pravo zadovoljstvo slušati ih uživo. Izvedene su i „Da l’ si ikada/Mali Mrav“ i nezaobilazna „Nemam Ribok druže“.

No_Project_Band
No Project Band

Bugarski sastav No Project Band bio je pravo iznenađenje večeri. Pre svega zbog spontanosti i atmosfere koju su napravili. Svoj prvi nastup pred niškom publikom četiri momka i devojka su iskoristili na najbolji mogući način. Ljubitelji piva i dobre zabave predstavili su nam deo svog autorskog rada kroz  „Hard Skankers“, „Pravo na Život“, „City Lights“… Veseli ritam je pozivao na skakanje a i publika je već bila dovoljno zagrejana i spremna da se prepusti. Frontmen benda tokom dobrog dela nastupa nije se odvajao od flaše zaječarskog piva, a publici se obraćao na bugarskom i nije nailazio na nerazumevanje. Nekako sasvim u duhu ovog benda bile su „Alkoholen Bluz“ i „H2O“ a svoj nastup završili su setom „Evil’s my Friend“, „2.50“ i „Planinata“.

Cvrge
Čvrge

Kraću pauzu između nastupa dva benda, mnogi su iskoristili da dođu do svežeg vazduha ali su se već na prve taktove pesme „Moj Grad“ požarevačkog benda Čvrge, vratili unutar kluba. Veseli ska ritam provlačio se kroz „More“, „Radničku“, „Mojih pet minuta“… I taman kada se napravila baš dobra atmosfera u publici u klub upada policijska racija i prekida nastup benda. To su oni trenuci kada vas surova realnost udari posred čela, to je onaj gorak ukus koji ostane u ustima tako da se pivo posle učini kao najslađa medovina. To je onaj trenutak kada se zapitaš gde to, u stvari, svi mi živimo i koliko smo to, zapravo, slobodni. I to je onaj trenutak kad na svojoj koži osetiš da ne živiš u demokratskoj državi već u policijskoj, gde nemaš prava da budeš drukčiji od mase jer ništa ne sme da remeti mirnu površinu mrtvog mora.

Kontras
Kontras

Ona početna magija večeri nekako se izgubila. Na licima svih prisutnih očitavali su se bes, prezir i razočarenje. Ali, muzika je onaj čarobni sastojak koji svemu može da da smisao, da pokrene i preokrene. Sama situacija nametnula je premijerno izvođenje nove pesme Čvrga – „Manifest“. Nakon nje usledile su još i „Dar“ i „Vijagra“ i zbog ograničenog vremena binu prepuštaju domaćinima festivala, bendu Kontras.

Niške snage, Kontras, svoj nastup otvaraju pesmom koja će se naći na njihovom novom albumu čije je snimanje u toku – „AV“. U izvođenju „Neću da budem deo toga“ na bini im se pridružuje Milutin Popović (Dok7). Sve se nekako odvijalo sada brzo, a pesme su se ređale jedna za drugom. „Rakija“ – još jedna nova pesma koja će se naći na novom albumu Kontrasa, bila je dobro prihvaćena od strane publike. Usledio je set starih, poznatih pesama: „Ulica“, „Bleja“ i rodoljubiva Alekse Šantića „Ostajte ovde“, čiji refren su pevali skoro svi. Bend se sa publikom pozdravio pesmom „Šankerska“ čijim je krajem zapravo zvanično završen treći po redu Naissus Street Fest.

18_publika