-

My Baby u Božidarcu: Neka druga nijansa plavog

3_my baby (14)
Foto: Kristina Ćirić

Vračar Rocks festival premijerno je ugostio trojac My Baby, a oni su zauzvrat predstavili svoju formu bluza. Ovaj petak će ostati upamćem po nečemu potpuno novom za ljubitelje bluza, ali pre nego što su se upoznali sa holandskim izmešanim zvucima, u veče su ih uveli sastavi Fingerbang i Texas Flood.

Fingerbang
Fingerbang

Bečejski bend Fingerbang je svoj nastup ispunio obradama kultnih rokenrol i bluz rok numera, a zadovoljstvo publike je pokazalo da to odlično rade. Sala se razigravala uz „Crazy ‘Bout Automobile“ i “ Roadhouse Blues“ koje je bend svom energijom pokušao što originalnije da dočara. Usledila je „Foxy Lady“, najverovatnije u cilju obeležavanja rođendana Džimija Hendriksa, jednog od najveštijih gitarista ikada. Začula se i Madijeva, „Got My Mojo Workin'“, u kojoj su zvuci usne harmonike bili neizostavni. Bend je zatvorio program dobro poznatom „Hit The Road Jack“ i uz zahvaljivanje je napustio binu.

2_Texas Flood (8)
Texas Flood

Texas Flood je beogradski bend čiju muziku prožima bluz, hard rok kao i začeci metala koje su nam donele grupe Black Sabbath i Led Zeppelin, a prisutni su mogli da čuju majstoriju gitariste Nenada Zlatanovića kojom je opravdao titulu „balkanskog Stivi Rej Vona“. Distorzija tvrdog zvuka ispunila je prostor kada se začula legendarna „War Pigs“, a potom je usledila Zeppelinova „Whole Lotta Love“ na koju je publika odgovorila sa oduševljenjem. I ovaj sastav nas je podsetio na Hendriksa tako što su „Purple Haze“ izveli u originalu, a uz „Mississippi Queen“ i „Born To Be Wild“ bend je priveo nastup kraju i time zatvorio odličnu uvertiru pred Holanđane.

Na scenu su prvo stupili bubnjar i gitarista dugo isčekivanog trojca, koji su uz hipnotišuće zvuke prisutne lagano upoznavali sa svojom muzikom. Gitarista Daniel ‘Da Freez’ Johnston pozvao je goste da se približe bini, a potom je na scenu izašla i pevačica Cato van Dijck, a sa bubnjarom Joost van Dijckom ovaj sastav je potpun i otpočinje svoj nesvakidašnji nastup.

3_my baby (3)
My Baby

U numerama „No Depression“ i „Money Man“ prisutni su mogli da čuju vokalne sposobnosti najatraktivnijeg člana benda, a njen glas je duho pravio eho u sali po završetku pesama. Trojac je imao običaj da publiku iz potpuno mirnog transa prebaci u dosta agresivnije atmosfere, te su predstavljeni zvuci soula, fanka i rokenrola, izmešani sa bluzom, ali na način na koji današnji bluzeri nisu navikli. Usledile su numere „Singing In Chains“ i “ Take It As Warning“, a slajd je hitro šetao po žicama Daniela. U nekim trenucima muzika benda je postajala monotona, samo sa ciljem da za tren ne privuče previše pažnje, a zatim to preseče oštrim zvukom gitara. Sastava za sada ima samo album „Loves Voodoo“, a pošto postoje samo dve godine, prostora za eksperimentisanje biće na pretek. Nakon još nekoliko numera, trojac se oprostio sa publikom naklonom i osmesima.

Vračar Rocks Festival priredio nam je još jedan dobar petak, a ovoga puta je sala bila obojena u plavo, i to u neku malo drugačiju nijansu plave. My Baby je definitivno doneo novine bluz zvuka  i skrenuo na sebe pažnju prisutnih, ali ni prethodnici Fingerbang i Texas Flood nisu ni u jednom trenutku razočarali ljubitelje ove muzike.

3_my baby (9)