-

Naslovna Reportaže Muzika svih generacija - Kristali i Pacifik u KC Gradu

Muzika svih generacija – Kristali i Pacifik u KC Gradu

Kristali KC Grad Beograd
Kristali; foto: Katarina Prica

I dok se današnji klinci takmiče čiji će bend imati neizgovorljivije ime, ova dva benda koja su sinoć nastupila u Kulturnom centru Grad, kao predstavnici nekog drugog vremena, nisu imali problema sa tim trendovima. Sa današnje tačke gledišta Pacifik i Kristali verovatno ne bi bila marketinški isplativa imena, ali Kristali su bend koji ima izgrađeno ime, koji postoji još od devedesetih i koji je ostavio veliki trag iza sebe. Možda to ime nije primamljivo današnjim klincima, ali svaki od njih koji bi zagrebao ispod površine, shvatio bi da propušta bend koji su volele i vole najrazličitije generacije, od njihovih roditelja, do ortaka iz škole koji su odrasli na nekim od tih pesama i ne znajući koji je bend u pitanju.

Prvi na bini našao se bend Pacifik. Ovaj bend je poprilično vezan za Kristale, jer je njihov predvodnik Željko Markuš upravo i jedan od osnivača Kristala, sa kojima je svirao do pre par godina. Iako se ne zna pravi razlog napuštanja benda, očigledno je da je imao dovoljno svojih ideja koje nije mogao da uklopi u stari bend, pa je osnivanje Pacifika bio logična ideja. Muzika koju ovaj bend svira je bazirana na nekom pop roku, dok se povremeno mogu čuti i blagi uticaji, danas kod nas već popularne, amerikane. Iako sličnog žanra kao i njegov stari bend, primetno je da je Markuš uzeo drugo skretanje i zvuk odveo na različitu stranu.

Pacifik KC Grad Beograd
Pacifik

Neobično za ovakav bend, bubnjar  je vodio glavnu reč. Snaga njegovih udaraca diktirala je kako će bend zvučati i poprilično uticala na nešto mirniji zvuk koji su očekivali svi koji su do sada imali prilike da ih slušaju samo na internetu. Markuš sa kačketom u fazonu pecaroša i basista u fazonu mladinog oca na svadbi, iskusno su prebirali svoje instrumente, dok je duplo mlađa od svih i sakrivena na samoj ivici bine, devojka za klavijaturom bojila atmosferu svojim tonovima i bek vokalom. Verujem da je svakom od ljubitelja Kristala bilo drago da vidi Markuša i dokle je dogurao sa novim poglavljem u svojoj karijeri.

I dok se kristal od cirkončića presijavao na bubnjevima, binu su polako zauzimali upravo Kristali, zvezde večeri. Već na prvoj pesmi osetila se promena raspoloženja, a novi ritam se širio kroz masu koju su truba i saksofon veoma brzo naterali na đusku. Prepoznatljivi zvuk devedesetih i uticaj brit popa na našu scenu tih godina izbacili su gomilu bendova, između ostalih i Kristale. Oni su jedan od sjajnih primera kako jedno loše vreme ne mora direktno da utiče na muziku. Možda nikad nisu bili deo elitnog društva bendova iz tog perioda, ali dok je većinu drugih pojela istorija, njihove pesme se i dan danas u glas pevaju, što se moglo čuti i sinoć u Kulturnom centru Grad.

Kristali KC Grad Beograd
Kristali

Aprilsko vreme je veoma brzo ispunilo prostor, pa su jakne, košulje i sakoi odmah bačeni u stranu, dok je Gvozden, frontmen benda, ubrzo zažalio što sa sobom nije poneo neki peškir, ali je pomoć u vidu papirnih maramica ubrzo stigla iz prvih redova. Igranka nije uspela da zaobiđe ni dvojicu zalutalih kineza, koji su sve vreme zbunjeno snimali telefonima i pokušavali da ukapiraju šta se zapravo dešava, ali ih to nije sprečilo da ih ritam pojedinih pesama pomeri iz stanja bunila. Iako je ovo iskusan bend, u poslednje vreme nastupaju u podmlađenom sastavu, pa je tako sinoć po činelama leteo Mladen Radovanović, najnoviji član Kristala koga možete čuti u gomili beogradskih bendova, dok lead gitaru već neko vreme svira Bojan Marjanović sa svojim tri broja većim naočarama. Mada mora se priznati da mu daju neki kleptonovski šmek.

Kristali KC Grad Beograd

Ovo je muzika koju pamte generacije koje više nemaju snage za koncerte, ovo je muzika koju će pamtiti generacije koje sada, zajedno sa bendom pevaju ove vanvremenske hitove, ovo je muzika koju će tek upoznati neke nove generacije. Doduše možda tek oko dvadeset i pete, kada žanrovske podele počinju da blede i kada se postaje otvoren prema muzici koja je starija od vas, a da ne spada u pet najvećih imena. Kristali su bend koji uspeva da odoli vremenu, ma koliko ono pokušavalo da nas sve zgazi. Snage, volje i želje za svirkom ima, što je sinoć bilo očigledno po izrazima lica članova, a nadajmo se da ima i po koja ideja za neke nove singlove, EP-jeve, možda  čak i albume.