-

NaslovnaReportažeMuzika Babine Mladosti i Trandže sinoć nastipuli u Nišu

Muzika Babine Mladosti i Trandže sinoć nastipuli u Nišu

Trandže
Trandže; foto: Vukašin Stanojević

Black Stage je ovu subotu u Nišu slikao bojama panka. Dakle, puno gužve, buke i zagušljivog vazduha u kojem se za sebe bori prijateljstvo. Na scenu su stali bendovi Muzika Babine Mladosti i Trandže.

Muzika Babine Mladosti
Muzika Babine Mladosti

Leskovac je prosto muzikalan. Susret sa Leskovčanima podrazumeva pesmu. Ali pank? E, to tek treba čuti. Relativno mlad sastav Muzika Babine Mladosti je sinoć predstavio Nišlijama kako oni to rade sa velikim brojem autorskih pesama koje su oberučke prihvaćene. Ipak, svirka nije svirka ako ne zadocni. Ako se malo ne pričeka na nešto što je razumljivo samo određnim grupacijama. Mladim. I svim onima koji su za svoju mladost čvrsto vezani. Oni koji joj se udvaraju i koji je čuvaju. A to nije nimalo jednostavno. Ima tu svega i svačega što treba zaštiti. Na prvom mestu čuvenu „Samoću“. Ova pesma potiče od grupe KBO! i od nje se izgleda ne odustaje uzevši u obzir da je mnogi bendovi izvode. I sinoć je odnela oduševljenje što u datim okolnostima predstavlja pobedu. No, pre toga su se nanizale „Sajam“, „Carmen Luvana“ i „Bivše“. Očigledno je bilo da i ovaj i bend koji je usledio potom imaju utvrđenu i ličnu bazu fanova. Na taj način nije teško da se euforija širi i prenosi. Mnogo gužve i mnogo šutki, kao i neusklađeno horsko pevanje pratilo je dalje set listu. Pesme koje su se na njoj našle već samim svojim imenom imaju moć da zainteresuju. „Džoni Dep“, „Vinjak“, „Her Žika“ su neke od njih. Pesmama „Ćuti, to sramota“, „Kafa i šećer“ i „Kanta čokolade“ okončan je izvanredan nastup koji dokazuje jednostavnu tvrdnju da pank nije mrtav. Ko li se usudio da tako nešto i pomisli.

Trandže
Trandže

Nakon kraće pauze mikrofon su preuzeli momci iz Aleksinca poznatiji kao Trandže. Pank sastav koji svojim ritmovima ima za cilj da uzdrma ustajalu aleksinačku svakodnevicu je sinoć svoj prkos servirao Nišu. Prva prilika da Trandže obraduju naš grad dogodila se prošlog meseca na amfiteatru. Ovaj put predstavili su se sa znatno većim brojem pesama negoli onomad, budući da su tada bili u takmičarskom sosu te vremenski ograničeni. Sinoć su mogli na tenane da izvedu svoj kvalitetan program. Sveopštu pometnju izazvala je pesma „Dolaze svinje“, a sa ništa manje oduševljenja dočekane su i „Dijana“, „Pet posle ponoći“ ili „Prazna ulica“. Nekolicinom obrada prošarali su svoju set listu ispunjenu pesmama sa svog budućeg, planiranog albuma „Zvuk grada“. Kao što to obično biva, granice između benda i publike su bile neznatne. Vokalista, Luka Bogdanović, davao je publici sve iz svog nesavršenog pank glasa. A davao je i sam mikrofon. U više navrata su pojedini članovi pubilike zajedno sa Lukom pevali tako da to izbija iz zvučnika. Pojedine fine solaže na gitari su osvežavale napeti ritam ovog pravca. Aleksinčani su napravili sjajnu atmosferu pesmama čije su poruke jasne. Bend postoji od prošle godine i iako nedostaje vežbe i iskustva sasvim dobro plivaju u mutnim pank vodama. Mladi i entuzijastični sinoć su pokazali izrazitu energiju i spremnost. Jedan čas iza ponoći doneo je kraj muzičkom delu večeri dok se druženje dalje nastavilo.

Muzika Babine Mladosti
Muzika Babine Mladosti

Save