-

NaslovnaIzdvajamoMuzičko nadmetanje grupa Let 3 i Atheist Rap otvorilo Festival uličnih svirača

Muzičko nadmetanje grupa Let 3 i Atheist Rap otvorilo Festival uličnih svirača

Festival uličnih svirača
Foto: Festival uličnih svirača

Ovogodišnji, jubilarni, 15. Festival uličnih svirača sinoć je svečano otvoren velikim street musical clash koncertom riječke šok rok atrakcije Let 3 i novosadske pank-rok grupe Atheist Rap u centru Novog Sada.

Novosadska publika koja je u potpunosti ispunila Trg slobode, imala je priliku da na dve koncertne bine isprati ovo svojevrsno sviračko i pevačko nadmetanje, u Srbiji do sad neviđeno, u kojem su Let 3 izvodili pesme Atheista, a Atheisti pesme Leta 3. Naravno, i jedna i druga grupa svirale su i svoje najveće hitove.

Prethodno je na Bulevaru Mihajla Pupina sa početkom u 20:30 časova oformljena vesela sviračka i plesačka povorka, koja je kasnije kroz Ulicu Modene, stigla do Trga slobode. Nju je predvodio italijanski duvačko-bubnjarski sastav BadaBimBumBand. Iza njih su, pomešani s publikom, išli novosadski ulični performeri Haos žongleri, zatim ulični plesači iz nekoliko gradskih plesnih škola i, na kraju, proslavljeni domaći bubnjar Dragoljub Đuričić sa svojim bubnjarima.

Let 3
Let 3

On je u 21:30 časova, kako je prethodno i bilo najavljeno, zvanično i otvorio Festival. Pozdravio je sve prisutne, istakavši da mu je velika čast što je dobio ulogu da prvi stane uz mikrofon, i da  mu je ovo sedmi po redu na kojem učestvuje. Dodao je šaljivo da sudeći po njegovoj lozi, postoji nada da će svirati i na 55-om.

Ubrzo potom na bini ispred Katedrale našao se Let 3, koji je za početak odsvirao pesme: „Kontinentio“ i „999“,  a potom se punog srca njen frontmen obratio publici, srećan što je toliko ljudi prisutno. Usledila je potom pesma „Vjeran pas“. Fanovi grupe u prvim redovima nisu mogli sakriti oduševljenje što ponovo vide Let 3 u Novom Sadu, a njihov šareni outfit sve je oduševio. Svetla su se tada upalila na drugoj bini ispred Gradske kuće, a Atheisti su bili spremni da se poklone i počnu. Odsvirali su pesme „Više ništa nije isto“, „Zapadna Evropa“, a onda sa sledećom „Pritilend„, počeo je „okršaj“. Teško bi bilo proceniti koja grupa je  više „zapalila“ publiku. Žestoki gitarski zvuci „teške kategorije“ su dopirali daleko, a reakcije na obe grupe i aplauzi bili su podjednaki. Slavila se muzika, prijateljstvo, sloboda.

Let 3 je potom izazvao Atheist Rap sa pesmom „Izgubljeni“. Drugi deo pesme hrabro su uhavtili novosađani i „preuzeli“ publiku. Nijedna pesma obe grupe nije protekla bez glasnog pevanja i ovacija u publici, koja se u tom smislu nadmetala unutar sebe. Svi su učestvovali. Domaći i gosti, bili su jedno.

atheist rap
Atheist Rap

Sledeća pesma koju su Atheisti započeli bila je „Ja sam video video“, a potom su se mogle čuti pesme „Drama“, od Leta 3, te „Felicita“ od Atheist Rapa. U tom momentu i kiša se nenajavaljeno pridružila nadmetanju. Pod otežanim uslovima, muzičari nisu poklekli, a ni publika. Mokra do kože, negde oko 22:15 časova, spremno je dočekala pesmu „Riječke pičke“. Atheist Rap i ovaj put bio je na visini zadatka. Vreme se potom umirilo, a oni koji su pobegli pod suncobrane, počeli su trčati ka binama.

Let 3 je u narednom delu programa odsvirao još i pesme „Alam Iđazi“ i „Dijete u vremenu“, u toku koje se frontmen benda presvukao u nešto izazovnije, kako smo već i navikli. Činilo se da je žurka tek počela. Publika se nije smirivala nikako te večeri. Za kraj mogla se čuti pesma „Ero s onoga svijeta“, a ni ovaj put perje nije izostalo.

A onda domaćini. Pesma „Fatamorgana“ je bila odličan odabir za nastavak koncerta. Sva publika je bila sada ispred Atheist Rap bine. Usledile su potom pesme „Atheist Rap 2″, „Letnji hit“ i „Dr.Pop“ za kraj negde pre 23 časa. Nikome se nije išlo kući. Novosađani su željni dobrog zvuka. A još bolje uspomene, od ove malo je reći uspele rokerske večeri, svako je poneo u sebi, gde god pošao…