-

NaslovnaReportažeMuzički san letnje noći: Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić pred novosadskom pu...

Muzički san letnje noći: Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić pred novosadskom publikom

vlatko stefanovski
Foto: Biljana Cvetanovski

Ovogodišnji letnji ciklus koncerata, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, otvoren je sinoć fantastičnim koncertom virtuoznog gitarskog dua Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića u vrtu Srednjoškolskog doma.

Muzička saradanja ovo dvoje hiljadama kilometrima udaljenih muzičara, datira od 1995. godine. kada su u jednoj hotelskoj sobi u Beogradu prvi put zasvirali. Njihovo duhovno preoznavanje, te muzička maštovitosti i tehnički perfekcionizam pričaju jednu prefinjenu, skromnu priču koju su u zadnje dvije godine svirali i sa dosta simfonijskih orkestara. Vlatko Stefanovski stekao je počasni doktorat umetnosti Univerziteta u Skoplju, dok je Miroslav Tadića poslednje tri decenije profesor na kalifornijskom umetničkom institutu. Vlatko Stefanovski jednom prilikom prelepo je opisao njihov odnos. „To je tepih na kojem letimo Miroslav i ja – makedonska tradicionalna muzika „, Sad ruge strane, Miroslav Tadić ističe da što manje ljudi na sceni, to je intenzivnija muzika. „Što nas je manje, to svako od sebe mora da da više.“

vlatko stefanovskiU prelepom, cvećem ispunjenom vrtu Srednjoškolskog doma, dupke punom, muzičko veče otpočelo je kako je i najavljeno u 21 čas. Prva numera koju su odsvirali bila je „Sanok sedam treno„. Prisutni poštovaoci balkanskog zvuka ćutkesu  pratili svaki potez muzičara, dok su pod njihovim prstima nežno drhtale žice akustičnih gitara. Usledile su legendarno „Makedonsko devojče“ i „Oj ti, momce ohriđanče“. Prijemčiva toplina širila se iz svakog tona. Ova dva muzičara tako kompletno zvuče i tako se sjajno dopunjuju, da su zaista potpuno dovoljni da predstave melodije koje smo navikli da čujemo u drugačijim aranžmanima.

Pre nego što je na red došlo „Kasapsko oro“, Vlatko se svesrdačno obratio publici: „Dobro veče Novi Sade! Dobro veče Vojvodino! Dobro veče Srbijo!“, pozdravivši potom sve goste i eventualne turiste i poželevši im dobrodošlicu na jedan od njhiovih akustičnih intimnih koncerata, iskoristivši Šekspirov „San letnje noći „, da ga nazove „Muzički san ove noći“.  Nakon ora koje je bilo ispraćeno gromkim aplauzom na kraju, usledile su „Dafino vino crveno“, „Ne Si Go Prodavaj Koljo Ciflikot“, jedna od najlepših makedonskih ljubavnih numera „Prošeta se Jovka Kumanovka“, koju su, po šaljivim rečima Stefanovskog, uspeli da nauče i Londonski simfonijski orkestar da svira. Na repertoaru su se tokom daljeg trajanja koncerta našle i dobro poznate:“Izlezi, Vido“, „Mile pop Jordanov“, te „Pajdusko oro“, „Ajde da li znaeš, pametiš Milice“„Jovano, Jovanke“, koje su mnogi željno očekivali i pozdravili aplauzom još pri nesvakidašnjem intru. Pre samog zvaničnog kraja večeri odsvirano je i Kalajdžisko oro“ i kao kroz šapat ispričana „Kirajdžice, jablandžice“

vlatko stefanovskiMuzičari su sa bine očekivano ispraćeni snažnim ovacijama i pozvani na bis. Svirali su sve do 22:45 časova. Svirali su srcima od početka do kraja ovog sna koji je zaista proleteo i zasigurno ostavio neizbrisive tragove u jednoj predivnoj, toplo letnjoj noći. U nastavku poslušajte jednu od numera sa bisa „Rumba dumba dumba“.

„Za mene je svaki koncert svečanost. Svaki koncert je praznik i svaki koncert je ispočetka borba za muziku. Miroslav i ja smo kao podmazana mašina, mi komuniciramo i bez da se gledamo, i ta naša interakcija je najvažnija. Važnija nego sva moja sola ili sva njegova sola. Interakcija između dvoje ljudi, između dva muzičara je ključ ovog programa, to je ključ našeg uspeha.“, izjavio je Stefanovski jednom prilikom.

A Novosađani sa nestrpljenjem iščekuju da se ovakva svečanost, vredna nadubljeg naklona, ponovo upriliči u njihovom gradu.