fbpx

-

Naslovna Izdvajamo Multietnička višekantonalna rok atrakcija - Dubioza Kolektiv na Tašmajdanu

Multietnička višekantonalna rok atrakcija – Dubioza Kolektiv na Tašmajdanu

Dubioza Kolektiv Tašmajdan Beograd
Dubioza Kolektiv, foto: Branislav Milošević

Nakon četiri dana kiše, nebo nad Tašom se sinoć udostojilo da se uzdrži pljuska i pod svojim svodom ugosti one koji su se otrgli pritisku najvažnije sporedne stvari na svetu, ali i one koje fudbal ne zanima. Svima njima bilo je potrebno nešto da ih trgne posle sivih dana. Nedostajala im je Dubioza Kolektiv.

Pre nego što je dočekala Dubiozu, publika se pola sata zagrevala uz Ljubičice. Iako ime može da zavara, dvojac iz benda je, uz pratnju matrice sa laptopa, pružio pravu rok svirku. Ipak, pojedinima u publici više je privukao pažnju gitarista Dubioze koji se tih pola sata šetao među još uvek razređenim gledalištem. Priliku za prvu vrisku i pozivnje benda da izađe na scenu podstakao je baš on kada se, nakon nastupa Ljubičica, popeo na binu i počeo da štimuje svoj instrument (možda ne veruje roudiju). Formirana masa bila je prilično nestrpljiva.

Ljubičice Tašmajdan Beograd
Ljubičice

Tačno u 21:30 glas sa razglasa poželeo je svima lep provod a zatim je, poput okrnjenog fudbalskog sastava, u prepoznatljivim crno-žutim dresovima istrčala razigrana osmorka. Poslednji se pojavio Almir Hasanbegović i uzvikunuo “Fiesta!” i otpočeo žurku uz “Volio bih”.  Publika je odgovorila pevanjem uz cupkanje i skakanje, a na tribinama bukvalno više niko nije seo do kraja nastupa. Sledila je pesma “USA”. Iako je tekst na engleskom, Almir i  Adis Zvekić nisu morali da se trude, publika je znala svaku reč. Skakutava osmorka sa bine nastavila je na engleskom sa “One more time”, koju je pratila “Tranzicija”, pesma koja je podstakla nekolicinu da podignu jednog momka i drže ga iznad svojih glava.

Dubioza Kolektiv Tašmajdan Beograd
Dubioza Kolektiv

Prvu veću pauzu između pesama iskoristili su da se obrate publici i razviju zastavu podrške sajtu Pirate bay. Svi su znali koja je sledeća stvar: “Free.mp3”. Ritam su malo spustili sa “Domaćica 2.0”, koja kao da je bila ohrabrenje onima koji su poneli “domaćicu” da je počnu koristiti. U toj polumagli odsvirane su “Firma ilegal” i “Rijaliti”, a da se publika ne bi opustila, brzo se ušlo u “Boom!” i “Pakšu”, što je prouzrokovalo i prvu veću šutku.

Onda je usledilo iznova spuštanje lopte. Od miksete se odvojio Brano Jakubović i zamolio gledaoce, prethodno podeljene na Srbe levo i Srbe desno, da zajedno na mandarinskom otpevaju jednu pesmu. Publika se odlično snašla i tekst “la, la, la” otpevala na melodiju refrena pesme “Himna generacije”. Završivši pesmu na standardan način, brzo se ušlo u set pesama: “Kažu”, “Internetska”, “Valter” i “Krivo je more”, a potom je usledio nalepši deo večeri.

Dubioza Kolektiv Tašmajdan Beograd
Dubioza Kolektiv

Prvo su kao specijalnog gosta u šali pozvali Željka Joksimovića da im se pridrži na sceni, a kad je on “odbio” jer nema kiše, Brano je pozvao decu. Bio je to DFhor. Uz njihovu pomoć je izvedena “Pionirska”. Koliko god ceo taj koncept izgledao naivno i slatko, jer su deca u pitanju, ima nešto u tom zvuku koji klinci horski organizovano proizvode, nešto što budi emociju. Ceo Tašmajdan je jednoglasno i odlučno položio zakletvu da će ceo Beograd potopiti u vodu.

“Red carpet” i “Hay libertad” su ponovo ubrzali tok dešavanja i napravili uveritru za veliko finale. Izgleda da je i publika čuvala snagu za sam kraj, jer je opšte oduševljenje nastalo na prve taktove pesme “Kokuz”, koju je pratio “Blam” i “Balkan funk”, a najveća šutka je priređena za “No Escape (from Balkan)”, nakon koje se bend povukao sa bine. Na bis su uz pomoću publike otpevali “Brijuni” i uz poruku “Politika je kurva” završili svoj nastup.

Standardno vesela, ritmična, ska Dubioza je opravdala očekivanja. Potrebno je Beogradu jednom u dve godine ovako razmrdavanje. Onima koju su prvi put na Dubiozi, ali i onim najmlađima (koji su bili na ramenima svojih roditelja) bilo je ovo veče za pamćenje.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Dubioza Kolektiv Tašmajdan Beograd