-

Mud Factory pobednici 47. Gitarijade

Mud Factory pobednici 47. Gitarijade
Foto: Ivica Ivanović (gitarijada.org)

Vranjanci Mud Factory najbolji su mladi bend po odluci stručnog žirija 47. Gitarijade, dok je nagrada publike pripala bendu Huti Ota Tre iz Zaječara.

Poslednjih nekoliko godina Zaječarska gitarijada polako ali sigurno vraća svoj stari sjaj. U prilog tome govori i činjenica da se iz godine u godinu za takmičarski deo prijavljuje sve više bendova. Ove godine za titulu najboljeg benda Zaječarske gitarijade takmičilo se 12 zaista kvalitetnih bendova. No, krenimo redom.

To je samo rokenrol

Ovogodišnja Gitarijada zvanično je otvorena programom na bini smeštenoj na kasnoantičkom lokalitetu Felix Romuliana, ali okosnicu su ipak činila dešavanja tokom drugog i trećeg dana na glavnoj bini na Kraljevici.

Drugog dana, program na glavnoj odnosno rok bini počeo je već oko 20 časova nastupom nekoliko bendova sa lokala. Oko 22.30, na oduševljenje mnogobrojne publike, na binu izlazi Zabranjeno Pušenje. Odličan nastup Sarajlija praćen je horskim pevanjem, aplauzom i šutkama koje umalo nisu srušile ogradu ispred bine.

Strasti su smirili prošlogodišnji pobednici Bas i Stega. Oni su napravili finu uvertiru za nastup takmičarskih bendova. Prvu grupu finalista činili su: Uzemljenje (Beograd), Rolin Humes (Rijeka), Dolia (Sarajevo), Helm (Priboj), Scarlet Dust (Niš) i Regulator (Vrnjačka Banja). Ono što se može nazvati glavnom zajedničkom karakteristikom svih takmičara je da su svi oni sebe davali bespoštedno na bini.

Nakon pristojnog nastupa benda Kanda, Kodža i Nebojša, objavljeno je ko je prošao u finale. Prema odluci stručnog žirija, u finale su se plasirali: Regulator, Helm i Dolia.

Tokom večeri bilo je glasina da Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi neće nastupiti. Međutim, neposredno pred svitanje jedan od najvećih šoumena izlazi na scenu odeven u beli kostim a la Elvis Pristli i bukvalno diže na noge sve prisutne.

Poslednji te večeri nastupli su Darkwood Dub. Njihov nastup ispratili su samo oni najuporniji.

Vaše ruke su naš ritam

Već negde oko 15 časova redari su sklonili mrežu kojom je bio ograđen prostor oko glavne bine. Taj potez je bio i više nego opravdan jer je već oko 20 časova, na raskrsnici ispred prostora gde se održavao festival, nastala neopisiva gužva od automobila, motora i pešaka koji su se poput potoka slivali na prostor ispred glavne bine na Kraljevici.

Parni Valjak na binu je stupio već oko 21.30, a publika je i dalje pristizala. Aki Rahimovski plenio je svojim prepoznatljivim šarmom i glasom koji, čini se, nije ostario ni sekund.

Nakon Parnog Valjka bina je pripala sastavu VIS Novi Dan, a nakon njih je usledio nastup druge grupe polufinalista. Svoje pesme predstavili su (ne baš tim redosledom): Vizija (Skoplje), Marienfeld (Pančevo/Beograd), Ućuti Pas (Lazarevac), Obscured (Novi Sad), Mud Factory (Vranje) i Huti Ota Tre (Zaječar).

Revijalni deo nastavljen je nastupom benda Elemental a nakon toga usledio je vrhunac večeri – proglašenje pobednika 47. Zaječarske gitarijade.

Prema odluci žirija, titula najboljeg benda 47. Gitarijade pripala je bendu Mud Factory iz Vranja. Njima je pripala nagrada profesionalno snimanje spota u protivvrednosti od 3000 evra.  Pobednik po izboru publike je bend Huti Ota Tre iz Zaječara. Oni će dobiti novčanu nagradu u iznosu od 100.000 dinara.

Uz energičan nastup i tekstove od kojih podilaze žmarci Ritam Nereda zatvorio je ovogodišnju Gitarijadu.