-

Mrtavci pobednici 4. Medijana Balkanrock festivala

mrtavci
Mrtavci; Foto: Vanja Keser

Spoj humora, disko muzike i rokenrola benda Mrtavci bio je „lek“ za kišno vreme koje je otežalo, ali ne i sprečilo, održavanje Medijana Balkanrock festivala na nišavskom keju. Drugo i treće mesto zauzeli su Tevarbulebra i Void.

tevarbulebra
Tevarbulebra

Gost festivala, kao predsednik žirija, bio je Miša Aleksić, basista benda Riblja Čorba. Zbog operacije Bora Đorđević nije mogao da doputuje, pa je u susret organizaciji izašao Miša koji je u obraćanju publici Niš istakao kao pravi rokenrol grad i zahvalio se svima što su došli da slušaju muziku umesto da u svojim kućama gledaju „Farmu“.

Amfiteatar na keju bio je pun, i taman je publika počela uživati uz džez rok instrumentale benda Tevarbulebra da bi kiša privremeno prekinula njihov nastup i festival. Nakon pola sata vreme se primirilo i nastavljaju se svirke, uz novi dogovor, da bendovi umesto tri pesme odsviraju po dve.

Leer
Leer

Void su bili najmlađi učesnici festivala i pokazali su da imaju srce u rok muzici, tačnije grandžu i da uz dalje usviravanje imaju potencijal. Ujedno je bend uživao i najveću podršku publike, što su na kraju potvrdili njihovi glasovi.

Leer je bend od koga se dosta očekivalo večeras, međutim izbor dugačke, a sporije pesme pogoršan tehničkim problemima na bini, pokvarili su generalni utisak. Tako je bend koji je bio jedan od favorita za pobedu, ostao bez prva tri mesta.

Void
Void

Mrtavci funkcionišu kao trio, a u izvođenju im pomažu matrice iz računara. Duhoviti stihovi i veseli ritam disko muzike stavljali su osmehe na lica razigranih ljudi ispred bine. Pogotovo su sve osvojili pesmom „Nasko in the disco„.

Poslednji su se predstavili Došli smo da sviramo, negovatelji klasičnog hard rok zvuka bendova poput Riblja Čorba, Osmi Putnik i drugih. Žestoki gitarski rifovi bili su odlična završnica takmičarskog dela.

Dok se glasalo, a kasnije i prebrojavali glasovi publike i žirija, binu su preuzeli Totalni Klošari koji su svoji pankom napravili pravi haos u publici. Predstavili su svoje stare hitove, kao i novi materijal sa albuma „U čemu je problem gospodo?“. Za sam kraj ostavljena je pank himna FK Radničkom, u navijačkom duhu niških meraklija.

Galerija Fotografija

Medijana Balkanrock