-

NaslovnaIzdvajamoMračne zaruke u Vintage Industrial Baru

Mračne zaruke u Vintage Industrial Baru

Decomposing Entity; foto: Dunja Zovkić
Decomposing Entity; foto: Dunja Zovkić

U kvalitetno posjećenom Vintage Industrial Baru zagrebačka publika imala je sinoć priliku razgibati vratove, osvježiti grla pa i iscijediti koju kap znoja uz metal desert koji su pripremili četiri izvanredna domaća benda.

S gotovo točnom satnicom, sa slabo osvijetljene bine prodirali su kaotični zvukovi gitara, stvarajući ambijent te zagrijavajući već pozamašan broj ljudi koji se okupio u koncertnom prostoru. Četvorka zvana Hesperian Death Horse izložila je svoje remek djelo u periodu nešto dužem od pola sata te popraćena dugačkim aplauzom i zadovoljnim zvižducima gospodski odšetala u backstage.

Nakon dosta kratke pauze sljedeći na redu bili su Decomposing Entity koji su samo svojim postojanjem skoro udvostručili masu koja i dalje očigledno nije bila dovoljno zagrijana. Prepoznajući činjenicu zagrebački trojac uzastopnim blast beatovima diže prašinu i servira redom ”Historical Monument”, ”Fragments Of Annihilation”, ”Disgust In Theory”, ”Social Disease”, ”Ripped To Regenerate”, ”Cocoon”, ”Quai Quae”, ”Private Session” i dok vokal i gitarist Davorin na koncu najavljuje kraj repertoara sa još dvije pjesme, u jednom je trenutku gestom i rukama, kao Mojsije more, razdvojio publiku na dvije strane. U zraku se definitivno osjećao takozvani ‘wall of death’, ali se ipak nije moglo ni naslutiti što slijedi. Na praznom podiju, između dvije grupe već podijeljene publike iskoračao je jedan mladić, pozvao djevojku, spustio se na koljeno te izvadio prsten, na što je ona odgovorila sudbonosnim ‘da’. Svježe zavjetovani mladi par je, čini se, sve pospane u publici zalio hladnim tušem koji su se punim žarom vratili pred binu radeći žestoki ‘mosh pit’.

Gotovo sat vremena održavanja lekcije poslalo je sve okupljene metalce na šank i predah što je ujedno ustupilo vremena sljedećem bendu za uštimavanje. Na red je došla relativno nova zagrebačka petorka Muka kroz čiji nastup publika nije trepnula. Gitarske te dionice ritam sekcije bile su dijelom sludge, dijelom black metalske, a vokalni performans bio je ništa drugo nego egzorcizam uživo. Dubok i razumljiv glas s nimalo pretjeranim, no jasno izraženim sposobnostima ostavio je okupljene bez teksta, a kamoli s nekakvom zamjerkom.

Zadnji i dugoočekivani bend večeri bio je zadarski E.N.D., za neupućene Evil Never Dies. Ovome trojcu je, sudeći po Alenovoj (vokal i gitarist) izjavi, ovo drugi nastup u Vintageu, ali ne i drugi u Zagrebu. Iako je zagrebačka publika već imala dosta prilika čuti E.N.D., sinoćnji nastup je bio pravi dragulj s obzirom na obiteljske i poslovne obveze umiješane u njihove glazbeno stvaralačke živote.

Drugi nastup u Vintageu ujedno broji i prvi nastup u novoj postavi – na basu umjesto Cara na pet žica melje Juki koji je tokom koncerta bio prisiljen biti statičan zbog ozljede noge, no to nije bio razlog da i publika vođena novijim, a i starim novoizdanim hitovima kao što su ”Life Is Pain”, ”Deception”, ”Fragile”, ”Passing Time”, ”Disowned”, ”Low Profile” te masnim instrumentalom ”100 rpm” ostane statična. Situacija se na Jukijev zahtjev naravno popravila pa se ispred bine stvorio ‘circle pit’ koji se nastavio do samog kraja kad je nažalost set lista morala biti uskraćena, a razlog tome je bio kvar na pedali bas bubnja koji je uslijedio od Davorovog (bubnjar), u pozitivnom smislu, ljutog sviranja.

Nadajmo se da će unatoč radnom danu i dalje scena biti ovako srčano podržana te da će Zagreb ponovno imati priliku vidjeti E.N.D., odnosno kompletnu set listu u skorijoj budućnosti, a i da će scena u pivu, znoju i moshu ispratiti još sretnih zaručnika.